28-11-2016 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review: Cabrinha Ace

De Ace is de meest veelzijdige twintip uit de collectie van Cabrinha. De twintips Custom, Atom en XO zijn vervangen door deze nieuwe Ace. De boys uit Hawaii hebben er voor 2017 flink aan gesleuteld weer een zo allround mogelijk boardje te maken.

Op de kant

De kern van het board is van Paulownia-hout. En om een ideale sterkte, een laag gewicht en goede flex te krijgen is het hout verticaal gelamineerd. De stukken zijn zo lang mogelijk om zo min mogelijk ‘vinger-connecties’ te krijgen. Hierdoor krijg je een heel constante flex met zo min mogelijk onderbrekingen. Verder is er gebruik gemaakt van Volcanic Basalt, een lichtgewicht vulkanisch mineraal dat vibraties goed absorbeert en heel duurzaam is. Bovendien komen er geen giftige stoffen bij kijken. Cabrinha is de enige in de markt die dit materiaal gebruikt.

Review Cabrinha Ace

De Ace is uitgerust met parabolische rails. Hierbij loopt er een verdikking parallel langs de rail. Het midden van het board is vlak. Op deze manier wordt de torsiestijfheid, flex en rebound gecontroleerd. De polycarbonaat Hex Flow-vinnen zijn 40 millimeter en hebben een soort ‘golfballetjes-patroon’. Ze zijn dus niet glad! Hierdoor hebben de vinnen volgens de makers minder weerstand omdat zo de waterstroom langs efficiënter is.

Voor dit seizoen heeft Cabrinha het board iets bredere tips gegeven voor meer pop en betere upwind-eigenschappen. Het board heeft een zogenaamde Fast Rocker, wat een gemiddelde rocker is. Krom is lekker voor landingen, maar niet goed voor aanplaneren en hoogtelopen. En vice versa. De Ace snoept van beide werelden. De quatro-concaaf geeft het board nog meer lift waardoor het snel aanplaneert. De kleine boardmaten zijn minder stijf en daardoor goed geschikt voor kinderen en vrouwen. De grotere maten zijn juist wat stijver gemaakt voor de big boys. Het board is in twee kleuren verkrijgbaar, oranje of blauw.

Wij vinden het board mooi afgewerkt. Een semi-gloss afwerking aan de bovenkant en een ‘matt finish’ aan de onderkant zorgen dat het board niet al te krasgevoelig is. De voetbanden en pads hebben helaas niet al te veel instellingen. Je kunt je stance bepalen met drie verschillende opties. Hetzelfde geldt voor de hoek van de voetenstand. Wij voeren het board met de H1-strap (met één band over je voet) en die zat best goed. De grip van de pad is voor 2017 vernieuwd en geribbelt, dat laatste voel je wel, sommigen vonden dat fijn anderen niet. Ergonomischer dankzij een verhoging in de bal van de voet en een verhoging bij de tenen. De pads sluiten niet overal mooi aan op het deck. Op sommige plekken steekt het een beetje omhoog. De vinnen zitten vast met twee schroeven en een plastic plaatje ertussen. Hierdoor zitten ze wel goed vast, maar steken ze ook wat uit. De grabhandle is hard en heeft geen grip: een klein minpuntje.

Review Cabrinha Ace 2

Op het water

Het meest opvallend is de controle die je hebt met dit board. Chop, woelig water, kabbelgolfjes, hij absorbeert alles netjes. Comfortabel voor je knieën, rug en enkels. Upwind varen gaat zeer gemakkelijk. De bredere tips snijden goed door het water en na een paar hoge sprongen, win je gemakkelijk de verloren hoogte terug.

De eindsnelheid is ook prima. Volgens ons komt dat onder andere omdat je met dit boardje voluit durft te gaan. De Ace geeft je vertrouwen. Ook overpowered in een klotsbak hadden wij met dit boardje een comfortabele sessie. Na een lange sessie in niets dan lastige Noordzee-omstandigheden kwamen wij fris en fruitig het water af.

Springen doet het board graag en gemakkelijk. De pop is goed. Voordeel daarvan is dat inzetten van sprongen heel gemakkelijk gaat. Je gaat zelden ongecontroleerd de lucht in. En dat is voor beginnende tot vergevorderde hoogvliegers erg fijn. Ook de landingen gaan soepel doordat het board- je de klappen goed absorbeert. Bovendien maakt de flinke rockerlijn de Ace erg vergevingsgezind en kun je een rare timing of onnodige beweging goed corrigeren.

Review Cabrinha Ace 3

Conclusie

Hoewel je met dit board prima kunt freestylen, zullen doorgewinterde freestylers voor een iets stijver board gaan. Maar je slaat zeker geen verkeerd figuur met de Ace als jij graag je freesyletricks showt. Sterker nog: de vergevingsgezindheid van dit board kent haast geen grenzen en je kunt met veel wegkomen. Precies daarom vinden wij dat de Cabrinha-ontwerpers geslaagd zijn in hun opzet. De Ace is inderdaad een heerlijk veelzijdig board waarmee heel uiteenlopende boarders het goed zullen vinden. Het is een allemansvriend.

Dit artikel is afkomstig uit de Access #4 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van