03-01-2018 - Kitesurfen, Leesvoer

Review: Cabrinha Double Agent

Het foilboard de Double Agent zit vanaf 2016 in de lijn van Cabrinha. Het handige van dit board is dat je hem kunt gebruiken als foilboard maar ook als wake/skate- board. En dat is dubbel de fun.

Op de kant

Het board heeft een twintip-bouwwijze met een Paulownia-houtkern en glasfiberlagen. De afwerking is des Cabrinha’s, top dus. Alle gaatjes die overblijven na een configuratie kunnen netjes worden dichtgezet met dopjes. Zo blijft het vrij van zand en andere narigheid en zo gaat het water er soepel langs.

Het board heeft een dekpad over vrijwel het hele board en geeft prima grip zodat je er ook zonder straps prima mee kunt varen. De voetbanden kun je in een twee strap setup alsmede een drie strap setup monteren. Je hebt de keuze uit drie verschillende posities van de straps, van voor naar achter. De voetbanden zijn asymmetrisch en zijn zacht en comfortabel en heel licht. De neus staat goed omhoog zodat ie goed de klappen op kan vangen bij het ‘dolfijnen’ (op en neergaan op het water tijdens het varen). Er zitten een paar channels op de bodem voor wat extra grip op het water. Het board is relatief breed zodat het ook goed presteert bij weinig wind.

De mast is van aluminium en kan worden vastgezet met een plaat met vier schroeven door het board heen. De positie staat dus vast. De foil draai je vast aan de bovenkant van het board. Er zit een rubber laagje tussen de plaat en het board zodat je het board niet beschadigt. Alle onderdelen worden vastgezet met dezelfde maat inbus-sleutel. De vleugel is van kunststof en heeft een vrij groot oppervlak. Alles gaat netjes en makkelijk in en uit elkaar. Let wel op dat je alles goed afspoelt na gebruik in zoutwater want aluminium corrodeert snel en dat, samen met zoutkristallen, zorgt dat de boel vast kan komen te zitten. Verder zitten er niet echt heel scherpe hoeken aan. Dat is fijn bij het waterstarten. Maar blijf opletten natuurlijk. Zo’n vleugel blijft best scherp. Wij hebben het board uitgeprobeerd met een 85 centimeter lange mast. Er is ook een 60 centimeter lange mast verkrijgbaar. En voor 2018 een 40 centimeter. De hele combinatie (foil en board) zijn echt robuust. En dat is fijn want je hoeft je niet heel veel zorgen te maken als je een keer de bodem raakt.

Het foilboard kun je redelijk snel ombouwen naar het wake/skate/surf-board. Deze heeft dan een drie-vin setup (voor 2018 een quad-vinsetup). De overgebleven gaatjes vul je op met dopjes. De vinnen zijn 75 millimeter lang. Je kunt kiezen uit twee maten, een 145 en een 155.

Op het water

Als je waterstart door het board te kantelen om in de voetbanden te komen dan gaat dat makkelijk met de Double Agent omdat ie niet veel drijfvermogen heeft. Na de start komt het board snel maar geleidelijk uit het water. Het vinden van je balans is niet heel moeilijk. Maar mocht je gaan ‘dolfijnen’ dan vangt de neus de klappen best goed op. De vleugel is vergevingsgezind dus lig je niet meteen op je plaat als je een foutje maakt. Wil je echt hard gaan dan zit je bij deze foil wel snel op z’n limiet. Maar deze limiet is al best hard kunnen we zeggen. Hoogtelopen gaat soepel maar ook daar zul je geen hardcore foilrace- wedstrijd gaan winnen. Waar het board wel een winner in is is het gijpen. Die gaan heel makkelijk. Het board blijft lang uit het water en je hebt alle tijd om om te stappen. In de wake/skate/surf-modus is het een leuk ‘slash around’ boardje. Echt golfrijden is ie niet voor bedoeld maar je kunt wel kleine golfjes rippen. En je kunt er prima (strapless) tricks mee doen. De pop is mede door z’n breedte best goed. De wake/skate/surf-modus is een leuke optie erbij. Twee voor de prijs van een!

Meer info over de Souble Agent van Cabrinha vind je hier.


Dit artikel is afkomstig uit Access #2 van 2017. Altijd op de hoogte zijn van de laatste updates? Volg ons dan ook op Facebook. Met een abonnement op Access ben je altijd op de hoogte van de vetste trips, de beste spots en de nieuwste gear!

 van