07-03-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Review Cabrinha Nomad 9M 2011

Drie weken in Tarifa waren genoeg om te zien wat de Nomad in huis had op het gebied van freestyle, en deze tijd was ook nodig. De Nomad is volgens Cabrinha een freestyle wavekite, gemaakt voor de meer gevorderde rijder. Ook heb ik mijn wakestylebehoefte met de Nomad proberen te vervullen en na gewend te raken aan de kite is dit gelukt.

Nomad in het kort

Het eerste wat mij opviel bij het oplaten van de Nomad was de stabiliteit van de kite, hij reageerde direct op power en depower. Zo staat hij diep in het windvenster wanneer hij gepowered is en trekt snel naar de rand bij het depoweren. Hierdoor vaart hij vrij makkelijk aan de wind. Ook is de low-end van de Nomad erg goed en kon ik al met weinig wind mijn lol op. Dit laatste is een sterke verbetering ten opzichte van vorig jaar. De Nomad heeft twee afstelmogelijkheden voor het sturen: direct stuurgedrag met meer bardruk, of minder bardruk, maar dus ook minder snel sturen. Over het algemeen had de kite bij beide afstelmogelijkheden veel input nodig om hem snel te laten sturen, dit was voor de wakestyletricks een voordeel maar het kostte wel meer moeite bij bijvoorbeeld het springen of bij waveriden.

Nomad op het water

Het springen met de Nomad is erg makkelijk. Hij heeft een goede hangtime en je wordt niet hard omhoog geblazen, maar je wordt geleidelijk tot grote hoogte gebracht. Wel moet je weer hard sturen om de kite naar beneden te krijgen, wat de Nomad erg geschikt maakt voor oldscool.De Nomad vertraagt erg in zijn draai, en versnelt op de rechte stukken, dit is bij het sinussen goed duidelijk als hij na de draai bijna stil staat. Een groot verschil met veel andere c-kites die hun vliegsnelheid door de draai heen behouden en hierdoor veel kracht opbouwen tijdens het sinussen. De Nomad doet dit niet. Een voordeel hiervan is dat de kite beter op zijn plek blijft staan.Wanneer je bent uitgehaakt staat de Nomad recht voor je in het windvenster en heeft hij veel power om je tricks te doen. Hierdoor kun je met vrij weinig wind al een goede pop genereren, om voldoende tijd in de lucht te hebben en een mooi showtje geven. Hij backstallt niet, zelfs niet wanneer je er hard downwind achteraan gaat. Een groot voordeel. De herstart van de Nomad is voor de meer gevorderde rijder en kost naar mijn mening veel kracht en moeite. De bar is uitstekend. Bij het loslaten van de bar blijft hij op goede afstand van je af om hem weer te kunnen pakken. Ook is het depoweren gemakkelijk, heeft de bar een goede grip en werkt de safety uitstekend.

Stabiele kite met veel pop en lift voor de gevorderde rijder

Na drie weken, acht sessies met de Nomad en twee blessures verder had ik eindelijk mijn mening over de Cabrinha Nomad klaar. Deze kite is voor de gevorderde rijder, door zijn kracht, zware besturing en lastige herstarten. Wel krijgt de rijder hier een stabiele kite voor terug. Een kite die veel pop en lift heeft en goed op zijn plek blijft staan.

4M €869 €1.558
5.5M €899 €1.288
7M €999 €1.388
9M €1.099 €1.488
11M €1.199 €1.588
13M €1.299 €1.688

 van