15-02-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review: Cabrinha Overdrive 1x

Cabrinha heeft keuze uit veel verschillende barren: Cabrinha’s eigen depower-systeem Recoil, waarbij je moet trekken aan een rode hendel om te depoweren of aan een zwarte hendel om te poweren. Verkrijgbaar met variabele breedte van de bar (48-56cm) voor € 549,-. Het Trimlite depower-systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van een trimklem. Verkrijgbaar met variabele breedte van de bar (48-56cm) voor € 519,- of met vaste breedte (44, 52 of 60cm) voor € 449,-. Alle barren zijn uit te rusten met traditionele chickenloop of Fireball. Er is geen prijsverschil tussen de Fireball en de chickenloop. De standaard lijnenlengte is 22 meter. Er zijn ook 15 en 20 meter lijnen verkrijgbaar.

Het nieuwe Fireball ‘friction free connection system’ is een vervanger voor de traditionele chickenloop. Hierbij verbind je jezelf met de kite niet door middel van inhaken met je trapeze in de chickenloop maar met een balletje dat op het uiteinde zit van je depowerkoord welke je in je trapeze vastzet. Dit systeem werkt supersnel en eenvoudig. Balletje in je trapezehaak klikken en locken met een ander half balletje dat aan je haak zit. Klaar. Het is een mooi en zeer strak ogend systeem. Bovendien zit het dichter tegen je lichaam aan dan een gewone chickenloop waardoor je trapeze niet snel naar boven glijdt. Je hebt wel een speciale trapeze-spreaderbar nodig. Deze kost € 119,- en past op vrijwel alle merken trapezes. Voor unhookers is het niet zo geschikt maar in de toekomst komt Cabrinha waarschijnlijk met een Fireball-systeem voor de unhookers of je kunt kiezen voor de traditionele chickenloop.

Review cabrinha overdrive 1x

Wij probeerden de Fireball vaste bar van 52cm breed met Trimlite en 22 meter lijnen uit bij de Drifter.

De ronde aluminium bar heeft een vernieuwde grip met structuur en voldoet prima. Het poweren en depoweren met trimklem werkt simpel maar goed. Door de vrij lange depowerlijn zit ie wel vrij hoog, dus lastiger bereikbaar voor mensen met kortere armen. Het touw dat door de trimklem heen loopt is van elastiek zodat het lekker kort blijft en niet de hele tijd een lang touw alle kanten op bungelt. De bar heeft een lage V.

De quickrelease werkt uitstekend, wel iets aan de kleine kant (het is geen grote knop die erg opvalt) maar valt eenvoudig en snel los te koppelen. Wat fijn is aan deze quickrelease is dat ie, met een beetje handigheid, met een hand weer in elkaar te zetten is. De release blijft vanzelf openstaan. Het is een kwestie van een palletje door de oog halen en release terugklikken en de boel zit weer vast. De swivel is opnieuw ontworpen en kan nu uit elkaar worden gehaald om eventueel schoon te maken of dingen te vervangen. De swivel werkt goed. Je kan eenvoudig met de hand de voorste lijnen uit elkaar halen.

Review cabrinha overdrive 1x 2

De bar heeft dikke zeer zachte uiteinden (lijken wel echte stootkussens) zodat je hoofd of board niet snel zullen beschadigen. Deze uiteinden zorgen samen met de vrij kleine floaters ervoor dat de bar voldoende blijft drijven. De bar heeft elastieken om de lijnen vast te zetten bij het opruimen maar deze trekken niet terug bij het losmaken.

De depowerlijn en safetylijn lopen samen door een kunststof tube die door het gat van de bar heengaan. Heel mooi systeem. Geen slijtage van de lijnen. Het gat in de bar is van roestvrijstaal en is ten opzichte van vorig seizoen iets aangepast zodat ie in de uiterste standen nog soepel blijft poweren en depoweren. De bar heeft geen stopperbal en de stuurlijnen zijn niet te trimmen.

Dit artikel is afkomstig uit de Access #5 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van