27-02-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review Cabrinha Switchblade 11m 2016

De Cabrinha Switchblade, een kite die al jaren mee draait. Dit is al weer de elfde generatie Switchblade, een kite die ieder jaar weer weet te verrassen omdat, het ontwerp van de vlieger met de nieuwste technologie en met de veranderende gebruikerswensen mee ontwikkeld. 

De tas

De Switchblade zit verpakt in een stoere, middelgrote tas met een stoere denim look, ten opzichte van het vorige model is de tas ongewijzigd. De rits gaat ver open, zodat je de vlieger gemakkelijk in de tas stopt. De tas ziet er dusdanig casual uit dat je deze ook onopvallend als handbagage in het vliegtuig mee zou kunnen nemen.

De bar

Je kunt de 2016 Cabrinha Switchblade op drie verschillende barren varen: De 1x met Trim Lite (vaste barlengte en een clam cleat trim systeem, een Overdrive 1x Trim Lite (verstelbare barlengte en clam cleat trim systeem) en de Overdrive 1x met Recoil (een in lengte verstelbare bar met spiraal- vormig trimsysteem). Wij varen de nieuwe Switchblade met de 1x Overdrive Recoil-bar. Je kunt de barlengte in twee klikken aanpassen, zelfs wanneer de kite in de lucht is. De 1x Overdrive-bar ziet solide uit het depowerkoord is met een plastic omhuld dat slijtage aan de lijnen én aan je vingers voorkomt. Daar houden we van. Boven de chickenloop zit een swivel waarmee je de lijnen gemakkelijk terug kunt draaien.

Cabrinha bar 2016

Quickrelease

De quickrelease is vorig jaar volledig herzien en opent gemakkelijk. Bij het trekken van de safety blijf je met je leash verbonden aan een van de powerlijnen, die vervolgens zeer soepel ver door de plastic huls om het depowerkoord getrokken wordt. De kite komt hiermee volledig krachtloos op het water te liggen. Cabrinha beschikt over een van de weinige quickreleases die letterlijk met één hand weer in elkaar te zetten is.

Deflate/Inflate

De Switchblade heeft één enkel ventiel die je direct op de pomp aansluit. De kite pomp je snel en gemakkelijk op, zonder dat je teveel moeite hoeft te doen. Het ventiel wordt afgeschermd door een neopreen kapje dat na het sluiten zand niet binnen laat komen.

Vaar features

Cabrinha benadrukt sterk hoeveel invloed je met de A en B settings (twee punten waar je de pigtails van de stuurlijnen aan de leading edge kunt bevestigen) op de vliegeigenschappen uit kunt oefenen. Door de pigtails op de A setting te plaatsen ervaar je de minste bardruk, responsive stuurgedrag en meer depower. Op de B setting geeft de vlieger meer feedback, minder depower en meer bardruk. Wij varen de vlieger op beide settings en ervaren dat met name het verschil in bardruk goed te voelen is, welk bevestigingspunt is een kwestie van smaak. Daarnaast zijn er op de pigtails drie knoopjes waarmee je de kracht van de kite kunt doseren.

Waar we de 2015 Switchblade nog roemden om zijn freestyle performance, ervaren we het 2016 model juist als een allround freeride performer. De Switchblade blinkt uit als het gaat om hoog boosten en vliegt ongekend stabiel. De vlieger heeft een gematigde stuursnelheid en bouwt zeer geleidelijk kracht op. Een van de sterkste kwaliteiten van de 2016 Switchblade is het brede bereik van de vlieger. De 11 meter die wij mochten varen leverde al bij minimale wind genoeg druk om hoogte te lopen en te springen, deze vlieger backstallt niet. Ook toen het harder begon te waaien voeren we met een gerust hart de Switchblade. In het hoge bereik bleef de vlieger (ook volledig gedepowered) staan als een huis. Het nieuwe ontwerp van de Switchblade heeft iets smaller uitlopende tips dan zijn voorganger en de vlieger kruipt beter naar de rand van het windvenster, waardoor zijn upwind prestaties en boost zijn verbeterd. De nieuwe Switchblade leent zich nog steeds voor zowel in als uitgehaakte freestyle en is dit jaar met recht een all-rounder te noemen.

Vanwege het snelle draaivermogen waarover de vlieger beschikt, is het nu ook aangenamer golfrijden met de Switchblade. De 2016 Cabrinha Switchblade is nog steeds een vijf-struts hybride kite met een bridle. Dit jaar heeft de vlieger een nieuwe constructie, het doek bestaat uit diverse panelen, waardoor de vorm van de vlieger naar de wensen van de designer gemaakt kon worden.

Conclusie

De Cabrinha Switchblade wordt al jaren als allrounder of crossover bestempeld, naar onze mening heeft de vlieger deze titel dit jaar echt verdiend. Dankzij zijn stabiliteit, ruime inzetbereik, depower op de bar en eenvoudige relaunch is de Switchblade vanaf dag een aan beginners toevertrouwd. Gevorderde rijders raken dankzij de freestyle performance en enorme boost ook nog lang niet uitgekeken. Het nieuwste model vliegt gecontroleerd en viel met name in de smaak wat betreft gebruiksgemak. De Switchblade is een aangename vlieger, die daadwerkelijk geschikt is voor alle niveaus en dankzij zijn ruime inzetbereik het aantal kites in je quiver aanzienlijk kan verminderen.

Cabrinha switchblade review

Dit artikel is afkomstig uit de Access #1 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van