19-03-2018 - Mountainbiken, Nieuws, Leesvoer

Review: Cannondale Jekyll 3

Cannondale heeft een tijdje terug zijn Jekyll een mooie upgrade gegeven. Wij kregen de Cannondale Jekyll 3 uit de lijn mee om deze in de Italiaanse heuvels eens flink aan de tand te voelen. Met zijn 170 millimeter voor en 165 millimeter veerweg achter mag deze endurobak zich er zeker thuis voelen. We trappen het beestje drie dagen op zijn staart om te kijken wat het allemaal in huis heeft.

De test – Cannondale Jekyll 3

Het frame

Het frame is gemaakt van Ballis Teccarbon, volgens Cannondale dezelfde fibers als die van kogelvrije vesten en bescherming voor het leger. De hars die hieraan is toegevoegd wordt weer gebruikt bij het fabriceren van carbon honkbalknuppels. We hebben geen idee of je dit direct merkt, maar we geven direct toe dat het goed klinkt.

Cannondale Jekyll 3 - de test

Een licht en stijf frame dat ook nog eens tegen een stootje kan. De achterbrug is gemaakt van aluminium, om zo de prijs van het frame wat lager te houden. Enkel de Cannondale Jekyll 1 is voorzien van een carbon achterbrug, maar daar is het prijskaartje uiteraard ook naar. Het hele frame wordt ondersteund door 27,5 wielen, die de fiets wendbaar en speels maken. De grootste wijzigingen in de geometrie zijn de usual suspects van het afgelopen jaar, langer, lager en slacker.

Twee gezichten

Zoals de naam al doet vermoeden heeft de bike twee gezichten, in dit geval wat betreft klimmen en dalen. Het is met zijn riante veerweg uiteraard wel gewoon een endurobike, maar door Cannondale’s ‘Hustle & Flow’ systeem kun je de achtervering ‘terugknijpen’ van 165 naar 135 millimeter. Door middel van een knop op het stuur schakel je dit systeem simpel en snel aan en uit.

Cannondale Jekyll Vering

We zijn niet zo’n fan van de nogal forse trigger op het stuur, wat samen met de droppertrigger een druk gevoel geeft. Maar eerlijk is eerlijk, het werkt wel. Niet alleen verkort je de veerweg, door het systeem kom je ook meer rechtop te zitten. Dit geeft je een betere balans op de fiets, wat klimmen prettiger maakt. Volgens ons is het misschien nog wel meer de houding dan de kortere veerweg dat ‘m zo goed doet klimmen. Ook op steile technische stukken houdt hij goed grip.

Waar Hustle staat voor het klimmen, daar staat Flow logischerwijs voor dalen. Flow is in onze ogen wat te gematigd, want met de achtervering open vreet de Cannondale Jekyll 3 alles wat je hem voert. Je houding op de bike is prettig verdeeld, met een goede druk op het voorwiel.

Cannondale Jekyll shifter

Cannondale Jekyll versnellingTen opzicht van de voorgaande modellen valt uiteraard ook het ontbreken van de kenmerkende Lefty-vork op, welke heeft plaatsgemaakt voor een Fox Performance 36. De vork heeft drie standen, waarbij we de dichte stand voor het asfalt bewaren. Deze sluit zodanig dat je zelfs in het klimmen echt elk steentje voelt. Medium geniet onze voorkeur en op de afdaling mag hij echt even los op de Open-stand, zodat je van 170 millimeter absorberend vermogen kunt genieten.

Samen levert dit een stijve fiets op die niet bang is hard af te dalen en prima klimt. Het is niet de meest speelse fiets die er is, maar hij houdt daarentegen goed zijn lijn, ook op hogere snelheden. Qua maatbepaling is het verstandig om even plaats te nemen en de bike te testen, het frame is best lang. Dat vinden wij persoonlijk erg prettig, maar het is goed om even te checken of jij er ook zo over denkt.

Cannondale Jekyll frame test

De Cannondale Jekyll 3 ziet er daarnaast zeer strak uit, cleane decalls, geen grote namen of logo’s. De Gemini Fox Shock geeft met zijn matte afwerking een mooi contrast op het frame. Dankzij de vernieuwde link-arm is er ruimte voor een bidon op het frame. In onze ogen koop je een strakke bak met alle eigenschappen die je van een endurobike zou mogen verwachten.

Conclusie

Martijn: “De Cannondale Jekyll 3 lijkt tijdens het rijden wel minder veerweg te hebben dat hij heeft. En dat bedoel ik positief. Waar andere endurobikes soms wat minder actief aanvoelen vanwege veel veerweg, ligt de Jekyll lichtvoetig op de trail. De aanpassingen in geometrie maken hem herkenbaar en geven direct vertrouwen. Klimmen gaat erg prettig en hoewel ik persoonlijk geen fan ben van het ‘on the fly’ systeem, werkt het wel.

De fiets is ‘well-mannered’, hij daagt je niet uit om gek te doen, maar rijdt met vertrouwen en zekerheid. De remblokken waren een minpuntje hier in de regen, die werkten niet optimaal. Verder is dit een complete bike, niks meer aan doen. Hoewel, misschien nog een afdaling dan…”

Cannondale Jekyll banden

De Cannondale Jekyll 3 is verkrijgbaar vanaf € 3999, meer informatie over de Cannondale Jekyll 3 is te vinden op de website van Cannondale.


Deze review is afkomstig uit het UP/DOWN mountainbike magazine #1 2018. Wil je nou altijd de leukste artikelen of meest uitdagende trails vijf keer per jaar op de deurmat krijgen? Koop dan de laatste editie in de Soul Webshop of word dan voor het gemak abonnee . Wil je liever het het magazine online lezen? Geen probleem! Download dan het magazine online via onze Soul Kiosk App.

 van