10-09-2016 - Kitesurfen, Leesvoer

Review: Core Free

Het was verrassing op verrassing, het afgelopen jaar met Core kites. Na jaren waarin het Duitse merk enkel de hangtime-machine XR Riot en het freestyle-wapen GT(S) uitbracht, stonden er in het najaar plots de superspecialistische Section (wave) en Impact (freestyle) op het programma. Een echte allround kite bleef echter altijd uit. Totdat daar ineens de Free was: een allround vlieger met een lichte hang naar waverijden.

Tekst: Daan Groot

Als je naar de kite kijkt zie je meer overeenkomsten met de Riot XR4 dan met de GTS4 of de andere modellen. Als we de kite de lucht in gooien zien we inderdaad de ronde, naar achter gekromde leading edge-shape van de XR4, die er in combinatie met een gemiddelde AR (duidelijk lager dan de XR4) voor zorgt dat de Free bij het herstarten bijna allergisch lijkt voor het wateroppervlak. De kite is uiterst stabiel en hangt geduldig in de lucht. Er is geen moment dat we in gekke vlagen het idee hebben dat de kite een onverwachte actie gaat ondernemen.

Core Free

De feedback bij het poweren en depoweren is prettig progressief zodat je zonder te kijken goed voelt waar je je bevindt op de depower-range. Een noemenswaardig verschil merken we wel tussen de bardruk en stuurdruk. De stuurdruk is een tik zwaarder waardoor onbedoelde stuurinput eigenlijk niet voorkomt, we merken dat de Free qua reactie eerder aan de terughoudende kant zit dan aan de actieve kant. Ontzettend fijn voor het proberen van allerlei nieuwe dingen en het gevoel van veiligheid, maar wel wat jammer voor de kiters die een kite graag met beide handen naast het depower-koord alle kanten op smijten (golfrijders bijvoorbeeld). ‘Maar dat golfrijden was toch een van zijn sterke punten?’ Daar moeten we dan misschien direct een kanttekening bij plaatsen: Driften doet de Free ontzettend mooi en ook de power uitzetten als je indropt doet de Core Free heel natuurlijk. Daarover niets dan lof. Maar om down-the-line de kite nog even snel onderlangs te loopen of downwind met weinig druk in de lijnen uit een downstroke trekken vraagt bij de Free om een ferme hand (die liefst iets aan het uiteinde van de bar zit). De Core Free doet het wel, maar het had wat ons betreft wat minder harkerig gemogen.

Review Core Free 2

Een freerider mist dat agressieve stuurgedrag waarschijnlijk niet. Het uitloopen na een hoge sprong is misschien even opnieuw timen, verder is het juist wel fijn dat de kite niet halverwege je rotatie met jou aan de haal gaat als je flink de lucht ingaat en oldschool-tricks doet. Los van bovenstaande voelt de Core Free direct, vlot en solide op de bar aan. In tegenstelling tot de XR4 die niet met iedereen vrienden werd vanwege de lichte, meer elastische feel op de bar. Wat betreft springen combineert de Free wat ons betreft het beste van twee werelden: een directe pull bij de afzet die het springen zo mooi maakt, en hij laat je daarna niet in de steek, de hangtime is er ook! Zonder de juiste timing en techniek ga je gemakkelijk de lucht in, maar land je ook weer rustig. En mét de juiste timing ga je voor ons gevoel net zo hoog als met het springkanon van Core, de XR4, met uiteraard ietwat minder hangtime.

Bij Core zijn ze dol op nieuwe technologie en nog doller zijn ze op het verzinnen van hun eigen gave namen daarvoor. Een bak aan marketingtermen, maar er zitten zeker features bij waarvan je het verschil gaat merken. Intelligent arc: de kromming van de kite verandert bij poweren en depoweren. Waarschijnlijk draagt het bij, want wij voelen absoluut een zeer groot bereik in de Free. Exotex: Een eigen woord voor een doorontwikkeling (laten we zeggen een Core versie) van Dacron. En dat kunnen we alleen maar toejuichen omdat alle tubekites voor de helft uit Dacron bestaan! Wij merken dat de kite in z’n geheel zeer hard (en dus vormvast) op te pompen is zonder ballooning (opbolling) van de LE-segmenten. In combinatie met het Coretex triple ripstop is deze kite vrijwel volledig van materialen die we bij geen enkel ander merk zien, en het zijn innovatieve materialen! Coretex Triple Ripstop: in deze weving geen twee dikke draden die het doek tegen scheuren bestand maken, maar drie! Wij zijn al een paar jaar enthousiast over dit oerdegelijke doek en zien zeer weinig grote schades aan recente Core kites. Dat Core daarom waarschijnlijk maar een paar kleuren doek gebruikt is ze wat ons betreft vergeven. Speed Valve 2: het grote ventiel van Core, versie 2. Alle fabrikanten die hun eigen grote inflate-ventiel hebben ontwikkeld, hadden problemen met de eerste versie, Core vormt daar geen uitzondering op. Maar versie 2, man-oh-man! Pompen was nog nooit zo fijn! In combinatie met de nieuwe grotere pompen (waar Core overigens als een van de eerste mee was) pomp je een 11 op alsof het een 6 meter is en voelen ook de laatste slagen niet als een astmatische marteling van je pomp. Hoe suf een ventiel en pomp ook lijken, voor veel kiters is dit de grootste innovatie voor de dagelijkse praktijk.

Review Core Free 3

Conclusie

Al met al kunnen we niet anders dan lovend zijn over de nieuwe Free. Niet alleen komt Core de belofte van een allround kite na, die op bepaalde vlakken ook goed in de golven presteert, ook blijft het Duitse bedrijf innoveren door het ontwikkelen van eigen materialen. De introductie van de Free kwam als een verrassing, de oerdegelijke productie en solide vaareigenschappen zijn gelukkig verre van verrassend.

Dit artikel is afkomstig uit de Access #3 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van