26-05-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Duotone Dice 2021 Review

De Duotone Dice zit al jaren in de collectie en staat bekend als een sportieve kite met een brede inzetbaarheid. Zo kun je hem gebruiken als unhooked freestyle-, hooked freestyle- (met name kiteloop en big air) en wave-kite. Voor 2021 heeft de kite wat kleine wijzigingen ondergaan.

Review Duotone Dice

Zo hebben ze de kaasschaaf over de Duotone Dice 2021 gehaald en her en der nog wat gewicht uit kunnen sparen. Wat minder stiksels hier, iets smallere stroken versteviging daar. Er is gewicht bespaard zonder aan sterkte en duurzaamheid in te boeten volgens Duotone. Dat komt doordat er gebruik wordt gemaakt van hightech materialen zoals het exclusief door Duotone gebruikte Trinity TX-doek. Dit doek heeft ‘3×2’-verstevigingsdraden met speciale coating voor een optimale verhouding tussen sterkte, duurzaamheid, gewicht en flex.

Review Duotone Dice

Review Duotone Dice

Airport Valve II-ventiel

Het Airport Valve II-ventiel is ook weer een exclusief Duotone-item. Bij dit ventiel kun je de bajonet-aansluiting van je pomp direct op het ventiel zetten. Er is geen adapter nodig. Voor het laten leeglopen draai je aan een schijfje binnenin het ventiel. Het geheel wordt afgedicht met een grote blauwe dop. Door de Maxi Flow-buisjes (9mm) kun je de kite snel oppompen en laten leeglopen. Op het einde van een van de wingtips zit een extra leegloopventiel. Hierdoor kun je heel handig de kite in een keer vanaf een wingtip helemaal oprollen terwijl je tegelijk alle lucht eruit drukt. De bijgeleverde (van gerecyclede plastic flessen gemaakte) tas is klein, dus moet je de kite wel netjes oprollen.

Review Duotone Dice

Vormvaster

Er is verder wat getuned aan de verstevigingen in de leading edge en struts van de Duotone Dice 2021 zodat de kite nu kan worden opgepompt tot een geadviseerde 7 psi in plaats van 6 psi. Dit maakt de kite vormvaster. En de Duotone Dice is erg vormvast moeten we zeggen. In harde wind is de kite zeer stabiel, wat het een uitstekende stormkite maakt. De Duotone Dice heeft twee wat langere latjes in de wingtips om de wing zo stabiel mogelijk te houden. In vlagen vliegt de kite netjes naar voren zonder al te veel trekkracht aan je trapeze en dat is knap voor een kite zonder katrollen in de bridle.

Deze bridle is voor 2021 uitgerust dunnere lijnen. Dit spaart niet alleen wat gewicht uit maar is ook aerodynamischer. Samen met de aangepaste wingstips maken dat de Dice nog iets sneller draait, met nog iets meer horizontale trekkracht in kiteloops.

Review Duotone Dice

Stuureigenschappen van Duotone Dice

Waar de Duotone Dice 2021 echt in uitblinkt zijn de nauwkeurige stuureigenschappen. Hij volgt met zo’n grote precisie en directheid je stuurbeweging dat je de kite van uit elke hoek snel kunt plaatsen waar je wilt. Tezamen met een lineaire en constante bardruk bij het poweren en depoweren maakt dit dat de Duotne Dice je veel vertrouwen geeft. Bij het unhooked freestylen geeft de kite voldoende pop en slack om je trick tot een goed einde te brengen. Bij het springen voor hooked tricks is de take-off explosief. Brace yourself for take-off! De afzet luistert vrij nauw en is daardoor wel voor gevorderde kiteboarders. De kite is snel en een foutje in de timing kan worden afgestraft.

Bewegingen

Daarbij geeft Duotone Dice 2021 niet veel lift bij het aantrekken van de bar (zoals bij de Duotone Rebel), dus je moet het echt hebben van de beweging van de kite in de lucht en het harde edgen voor de sprong. Maar heb je het trucje door dan ga je hard de lucht in en kom je goed hoog. Daarna wil de Duotone Dice eigenlijk geloopt worden, anders heb je niet veel airtime. Wil je meer en makkelijkere airtime dan heeft Duotone daar de Rebel voor. De kiteloop zelf gaat superfijn.

Review Duotone Dice

Kiteloop

Doordat ie zo direct reageert kun je de loop prima doseren. Hierdoor is de Duotone Dice 2021 ook prima inzetbaar voor de beginnende kitelooper. Zet hem dan op de soft setting bij de wingtip zodat de kite niet te extreem reageert. Zet je hem op hard dan ga je dieper de kiteloop in en ga je een stuk horizontaler, maar hij pikt je op het einde van de loop weer netjes op. Bij het golfrijden is het een kite die graag door de lucht geslingerd wil worden. De Duotone Dice is super direct en kan erg kort draaien, dus gaat dat prima. De druk is ook best te controleren zodat je niet snel over je rail wordt getrokken. Zet hem voor het golfrijden wel op de soft-instelling. Zoek je een park&ride wavekite dan is de Duotone Neo een betere match.

Hoogtelopen en de vaarsnelheid zijn ook goed. Over het algemeen is de Duotone Dice 2021 een kite die actief bewogen wil worden tijdens het varen. Maar de bardruk is niet heel hoog dus is dat geen probleem. De Duotone Dice komt pas echt tot leven bij harde wind, maar toch is z’n onderste windbereik niet slecht. Je moet dan wel wat techniek hebben.

Review Duotone Dice

Al met al is de Duotone Dice best wat verbeterd ten opzichte van z’n voorganger. Deze verbeteringen merk je vooral als je met harde wind vaart. Het geeft je net dat beetje meer vertrouwen om die kiteloop of trick in te zetten.

Review Duotone Dice
Review Duotone Dice

Deze review over de ‘’Duotone Dice” komt uit Access #1 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van