18-01-2017 - Nieuws, Wielrenblad

Review: Endura FS 260 Pro BiBshort

Iedere wielrenner kent het verschijnsel wel van die ene favoriete bibshort. Het is de broek die je het liefst elke rit draagt. Niet eens zo zeer omdat de broek zo lekker zit, maar vooral om het feit dat je niet merkt dat je uren- lang op een smal en keihard zadel zit. Maar aangezien je meerdere ritten per week maakt, is het bijna onmogelijk om elke keer dezelfde broek aan te trekken. Totdat je besluit om van die ene broek meerdere varianten aan te schaffen. Bij mij viel het kwartje iets later.

LOVE AT FIRST SIT

In 2014, tijdens een rondleiding bij Endura headquaters in het Schotse livingstone, kwam ik voor het eerst in aanraking met de FS 260 – Pro Sl Bibshort. De broek was een give-away van het management en aan- gezien ik 1.92 meter groot ben, was men erg benieuwd naar mijn bevin- dingen over de verlengde broekspijpen. Wat ik toen nog niet wist was dat ik vanaf de eerste testrit in de Schotse Highlands nooit meer van broek wilde wisselen.

De eerste kilometers door Schotland verliepen soepel, en nog veel belang- rijker, het regende niet. Bij de eer- ste pauzestop na 70 kilometer vroeg een reismaatje hoe de nieuwe broek zat. Eerlijk gezegd had ik er niet eens bij stilgestaan dat ik met een nieuwe bibshort onderweg was. Dat was een goed teken. Tijdens het tweede gedeelte van de rit verschoof mijn aandacht van het links rijden, de prachtige landschappen en de schaapjes wolken naar mijn nieuwe bibshort. Maar die aandacht was niet van lange duur. De broek zat als gegoten, irriteerde nergens en gaf voldoende demping bij mijn zit- knobbels. Het enige wat me echt opviel waren de langere pijpjes waar- door ik niet het idee had dat ik in mijn boxershort op pad was.

Endura-bibshort

DE KLEINE LETTERTJES

De FS 260 – Pro Sl Bibshort is voor- zien van een rode padding uit de 600 serie met gel inserts voor nog meer zitcomfort. Het schuim is behandeld met een antibacteriële finish en de voorkant van de padding is voor- zien van meshstof om de luchtcirculatie te bevorderen. Je kunt kie- zen uit drie maten padding: S, M of l. De bibshort waar ik mee fietste is voorzien van een rode padding in de maat medium. De bibshort is verkrijgbaar in twee lengtes. Normaal of lang. Door mijn lengte, gaven ze me een lange beenvariant mee. De siliconen grippers in combinatie met een paar centimeter extra lengte zorgt voor een perfecte pasvorm en draagcomfort.

10.000 KILOMETER LATER

In het najaar van 2014 waren we te gast in Schotland. Oktober, november en december waren dat jaar goed voor ongeveer 3.000 kilometer in het zadel. In 2015 fietste ik ruim 7.500 kilometer. De ritten die ik niet met de Endura FS 260 – Pro Sl Bibshort fietste kan ik op één hand tellen. In de wintermaanden combineerde ik de Endura bibshort met beenstukken en in de zomermaanden verdween de broek gemiddeld drie keer per week in de wasmachine. Dit intensieve gebruik zorgde er voor dat alle logo’s en opdrukken verdwenen door slijtage. Het label met maat- en typevermelding had ik er al vrij vroeg uit geknipt omdat het irriteerde als ik geen ondershirt droeg.

CONCLUSIE

Als je twee jaar na dato een review over een bibshort schrijft omdat je er zo tevreden over bent, dan zegt dat wel iets. De Endura FS 260 – Pro Sl is simpelweg de beste fietsbroek waar ik ooit mee gefietst heb. Padding, pasvorm en slijtage scoren maximaal. Op de logo’s na, die mogen iets slijtvaster!

De Endura FS 260 – PRO Bibshort is verkrijgbaar in zwart/blauw, zwart/ rood, zwart/wit en full black in de maten S, M, l, Xl en XXl.

prijs: € 139,99

Voor meer informatie over de Endura FS 260 Pro BiBshort klik je hier.

Wielrenblad_Bannertje

 van