13-10-2016 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review: F-one Acid Fiberglass 2016

Met maar liefst drie freestyle georienteerde twintips in het assortiment hebben ze bij F-One ruimte genoeg om hun newschool freestyle board tot in de puntjes te specialiseren. De Acid HRD is het board voor freestyle rijders die maximale pop uit hun board willen halen, zonder aan upwind-eigenschappen in te willen leveren. Met een drie-staps-rocker plaatst de Acid HRD zich precies tussen de allroundere Trax en wakestyle georienteerde Spicy board.

De Acid HRD wordt ook in 2016 weer uitgebracht in een glasvezel en een carbon versie. De glasvezel versie is standaard te noemen en carbon is voor de mensen die iets extra’s van hun board verlangen. Naast een gewichtsbesparing van ongeveer 300 gram, heeft carbon een betere rebound dan glasvezel. Dit wil zeggen dat carbon na een buiging sneller in zijn oude vorm terug wil springen dan glasvezel. In de praktijk heb je dus een iets reactiever, levendiger board wat iets meer pop zal hebben. Ben je op zoek naar een duurzamer board met comfortabele demping en een rustiger vaargedrag, dan past de glasvezel beter bij je.

Review f-one acid

De glasvezel-uitvoering wordt Acid HRD genoemd, wat betekent dat het board ook dit jaar weer voorzien is van F-One baanbrekende ontdekking: het Helical Rail Design. Dit rail ontwerp is dun in de tips, bij je voeten dikker en ‘tucked under edge’ (dus niet recht af gefreesd, maar schuin richting het water- oppervlak). Tussen je benen is het board dan wel weer scherp. Doordat de rail bij de hakken dik en tucked under edge is, voelt het board heel smooth aan, zeker als je door heftige chop vaart. Verder wordt het water naar buiten afgebogen, waardoor er minder spray tegen je benen aan komt. Het middenstuk en de tips zijn juist weer scherp, zodat er toch gesneden kan worden met het board. Vooral in harde vlagen valt op dat je met deze rail heel erg smooth vaart maar ook veel grip houdt, waarbij andere boards soms even grip verliezen en ineens weer vast grijpen.

Op het eerste gezicht lijkt deze Acid niets op zijn voorganger en dat is met name te wijten aan zijn frisse, stoere kleuren, inclusief ‘Lite tech’ strip: thermoplastisch polyurethaan dat schokken absorbeert en qua looks een tof oplichtend effect heeft. Bovendien geeft het ook een goede torsiestijfheid wat een direct vaargevoel geeft. Naast de nieuwe graphics verdienen vooral de nieuwe pads en straps meer toelichting. Met het 2016 model kun je zowel de hoek als breedte van de stance aanpassen. Zoals altijd kun je door middel van klittenband de hoogte van de strap aanpassen. En je kunt de pads verder richting de toeside of heelside edge van het board verplaatsen zodat je goed gecentreerd staat. Daar komt de optie om de breedte van de strap op de baseplate aan te passen nu bij. Dankzij de nieuwe pads en straps vaart het board veel comfortabler, die nieuwe pads zijn minder glad en blijven ook bij mensen met smalle- of platvoeten goed zitten.

Review f-one acid 2

Op het water voel je direct dat de Acid is gericht op agressieve freestyle. Dit board is wat korter en relatief breed, waardoor hij wat losser op het water aanvoelt en gemakkelijker draait. De rocker en de concaaf geven een betere controle van je snelheid en een explosieve pop, beide belangrijk met new school freestyling. De Helical Rail Design zorgt voor prima edging, stabiliteit, precisie en soepele landingen. Daarnaast zorgt het voor een vergevingsgezind en comfortabel board. Opmerkelijk genoeg wordt de Acid HRD in 2016 in twee – niet ver van elkaar verwijderde – lengtematen geleverd (132 & 133), waarmee het Franse merk de trend van freestylers die steeds grotere boards gaan varen volledig negeert.

Conclusie

En zo levert F-One in 2016 toch opnieuw weer een te gek newschool freestyle board af. De shape van het board en het Helical Rail Design hadden zich natuurlijk in voorgaande jaren al bewezen, maar dankzij de nieuwe pad en strap combinatie vaart de nieuwe Acid HRD een stuk comfortabeler, ongeacht de vorm van je voeten.

Dit artikel is afkomstig uit de Access #2 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van