07-03-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Review F-one Trax 134cm 2011

Door het gebruik van carbon, de sportieve graphics en het lichte gewicht hebben de boards van F-One een uitstraling van een formule1-bolide. De Trax is een freestyleboard waar jaren van techniek in zit. De rocker maakt hem geschikt voor zee, chop en vlak water. Ik zal natuurlijk geen Nederlander zijn als ik het board naast vlak water ook op zee wil proberen.

Trax in het kort

F-One heeft zich dit jaar gefocust op de torsie en flexibiliteit van het board. Ze maken gebruik van een 3D-cross van carbon, voor de bovenste laag van het board. De Twist Carbon Control, zoals dit genoemd wordt, zorgt dat de klappen en trillingen worden opgevangen. De kern is van honderd procent hout. Dit moet het snelste board van de collectie zijn, een soort twintip raceboard. Wanneer je de nieuwe Trax wil monteren en uit het plastic haalt valt meteen de enorme rockershape op, of ook wel de laterale v, zoals F-One het omschrijft. De voetpads en -straps zijn door het straplock-systeem zeer gemakkelijk te monteren.

Trax op het water

Het waait aflandig, dertig knopen met stoten tot 45. Het vlakke water van de volgelopen lagune vlakbij Tarifa is de eerste testlocatie. Het board voelt erg stabiel aan dankzij de channels. De grip die het board hiermee krijgt maakt hoogtelopen erg makkelijk. De straps en de kussentjes op de pads zijn zeer comfortabel. Bij een harde landing na een trick is duidelijk te merken dat het board de klappen goed opvangt en direct zijn grip herpakt, waarna je ook meteen snelheid oppakt. De Trax is een board die je dankzij de rocker makkelijk door de chop heen kan laten varen, maar voor een beginner lastig te gebruiken is bij het freestylen. De enorme hoeveelheid rocker maakte het board wat lastiger om te poppen, zo vond ik. Er ligt minder lengte van de rail daadwerkelijk in het water en daarom moet het juiste moment beter getimed worden. De voetbanden zijn op verschillende manieren in te stellen, zowel in de breedte als wat betreft de hoogte. Een niet juist afgestelde voetband kan ervoor zorgen dat de zijkant van de voet tegen het plastic van de strap aankomt.

Conclusie 

De Trax 5 is als racetwintip duidelijk een kruising tussen technologie en de ervaring van F-One. Een board dat prestaties levert in diverse omstandigheden, maar wel een ervaren rijder nodig heeft om alle potentieel te

 van