30-07-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review: F-One Trax Lite Tech kiteboard

De F-One Trax Lite Tech is op de mooie frisse kleuren na ongewijzigd voor 2017. Deze freestyler/freerider heeft een gemiddelde stijfheid, maar er is een carbon versie die een stuk stijver is. Ook zijn er twee damesversies van dit board. Deze verschillen alleen in graphics.

Op de kant

Je ziet het direct: de afwerking van dit board is top. Het heeft een mooie glimmende laklaag, die wel iets krasgevoelig is. Het is vooral een eyecatcher dankzij de lichtdoorlatende stroken. Gepatenteerd door Rossignol en exclusief voor F-One voor de kiteboard- markt gemaakt. Het heeft geen functie, maar ziet er spetterend uit. Opvallend zijn verder de Helical-rails, die van heel dun bij de tips naar dik (16mm) ter hoogte van de bindingen naar dun tussen de bindingen gaan. De dunne tips geven goede pop bij sprongen en buigen mee bij landingen waardoor elke impact goed wordt geabsorbeerd. Het middenstuk, ter hoogte van de bindingen, is niet alleen dikker maar heeft ook andere vorm: het is een soort omgedraaide rail. Hierdoor dempt het board goed en wordt een goede lift verkregen waardoor het board snel planeert. Daarnaast helpt ook deze vorm landingen goed te absorberen. Ook zou het de het de spray richting benen of zelfs ogen verminderen. Het middenstuk wordt weer dunner, waardoor in combinatie met de railvorm, goede grip wordt verkregen. De kern is van 3D gefreesd Paulownia-hout. Daaromheen zit een glasfiberlaag met fiberglas- draden in één richting en daaromheen zit een Bi-Axial glasfiberlaag waarbij de glasvezeldraden in een patroon van 45 graden ten opzichte van elkaar liggen. Zo krijgt F-One de (torsie)stijfheid en flex precies zoals ze die beogen. Bij de tips is materiaal weggehaald zodat het board licht van gewicht is en een lage ‘swing rate’ (board draait makkelijk met name bij air tricks) heeft zonder dat het de pop beïnvloedt. De bodemvorm is een scherpe diepe concaaf met channels. Dit absorbeert de chop en zorgt voor goede grip. De channel verbetert de stroom van het water en verlicht de druk op je achterste been.

De Platinium3-bindingen zijn echt een van de beste uit de markt. Zeer veelzijdig verstelbaar zodat vrijwel elke voet er goed in past. Het zit strak, maar niet té. Ze zijn te stellen in breedte, hoogte en verschillende graden (0 tot 24 graden). De voetbanden geven bij goede afstelling geen drukpunten. De pad is dik en zacht, maar ook niet te zacht zodat je stuurimpulsen direct worden doorgegeven. De grip is meer dan prima en onder de tenen zit een verhoging zodat je je goed kunt vastklemmen. Dat is fijn bij springen of choppy omstandigheden. De pad is ook voorgevormd naar je voeten en ietwat naar het midden van het board gekant zodat je benen in een natuurlijke houding staan. Dit zou de knieën minder belasten. Handig zijn de opbergvakjes in de binding waar je schroeven in kunt stoppen als je op reis gaat zodat je die niet kwijt raakt. Tot slot heeft het board wel een harde, lichtgewicht grabhandle met grip aan de buitenkant.

De asymmetrische Uni-Box-vinnen zijn gepatenteerd door F-One. Die asymmetrie zorgt voor een efficiënte waterstroom en snellere planeer-eigenschappen. Let wel op dat je ze goed plaatst: de bolle kant van de vin moet aan de hielkant. Verder lopen de vinnen door het board heen. Hierdoor zitten ze goed vast. De vinnen zijn verder niet heel stijf, maar flexen daardoor goed mee en geven prima grip. Dit geeft een gevoel van veiligheid, omdat niet elk foutje wordt afgestraft. Omdat F-One de enige is met deze vinbox-constructie kun je helaas geen vinnen van andere merken gebruiken.

Op het water

Het board ligt ongelooflijk los op het water. maar loopt tegelijkertijd ook heel goed hoogte. Een combinatie die je niet vaak ziet: heel fijn in de Noordzee waar je vaak te maken krijgt met ongewenste stroming. De Trax Lite vaart heel comfortabel en je snijdt makkelijk door de chop heen. Door die gemiddelde flex heb je niet veel beenkracht nodig.

De pop is prima, niet zoveel als bij een carbon- board, maar eenvoudig controleerbaar. Dit geeft fijne, gecontroleerde spongen. Landen gaat ook makkelijk: je kunt je fouten permitteren, want het is een behoorlijk vergevingsgezind plankje.

Opvallend is verder dat de Trax Lite het goed doet bij zowel weinig wind als bij harde wind. Dat hadden we niet verwacht, omdat het board toch echt excelleert in minimale omstandigheden waarbij je snel wilt planeren. In lichtweer fungeert het als een heerlijk freestyle- board vanwege die losheid en goede upwind- eigenschappen. Zeker als je hem combineert met een lichtweer–vlieger zoals de F-One Breeze. Voor het echte wakestylewerk heb je uiteraard een wat stijver board nodig, maar ook als de omstandigheden uitdagender worden heb je aan dit board een goede. Je houdt te allen tijde de controle. Wij kunnen ons voorstellen dat sommige riders ook in harde wind dit losse vaargevoel waarderen.

De Trax kan door de meer gevorderde riders ook nog wel gereden worden met boots omdat ie relatief iets breder is, ook in de tips.

Onze conclusie: de Trax is al met al een breed inzetbaar board (van wakestyle, freestyle tot freeride) en voor alle niveaus (van net beginner af tot expert).


Deze review is afkomstig uit Access #2 van 2017. Altijd op de hoogte zijn van de laatste updates? Volg ons dan ook op Facebook. Met een abonnement op Access ben je altijd op de hoogte van de vetste trips, de beste spots en de nieuwste gear!

 van