30-06-2017 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Review: Fabric Knurl Tape stuurlint

Van Fabric ontvingen we de Knurl bartape. Een tape die is gemaakt van Kraton rubber, dat in combinatie met de structuur, voor veel grip en comfort moet zorgen. Het meest opvallende van dit stuurlint is de prijs, voor nog geen 25 euro heb je een bartape die volgens Fabric makkelijk aan te brengen, makkelijk schoon te houden en zelfs herbruikbaar is. Maar hoe bevalt de bartape?

Tekst & foto’s: Joep Kalverdijk

Allereerst, de verpakking. Een keurig doosje met de benodigde informatie. Als je voor het eerste en stuurlintje gaat wisselen heb je misschien wel een klein probleem, er zit geen handleiding bij. Gelukkig staat het internet vol met filmpjes als deze, waarmee je het zó onder de knie hebt. De Fabrict Knurl tape is een dikke, foamy, bartape. Er zitten stevige stuurdoppen bij die met een inbussleutel zijn vast te draaien in je stuur. En ook is er montagetape meegeleverd.

Montage

Voordat ik het stuurlint monteer kijk ik even naar de tape. Het lijkt een uni-directional tape, wat neerkomt op een stuurlint dat aan de zijkanten gelijk is qua patroon en verdere details. Handig, want nu hoef ik geen rekening te houden met de print tijdens het monteren. Het ruitjespatroon, afgewisseld met onopvallende ‘Fabric’ logo’s, ziet en voelt erg stroef aan. Het relatief dikke stuurlint heeft een brede siliconen plakstrip die ervoor zorgt dat het stuurlint keurig op zijn plek blijft zitten, zowel tijdens het monteren als het fietsen.

Bij het monteren voelt het stuurlint erg soepel, flexibel en rekbaar aan, waardoor het monteren erg precies kan gebeuren. Helaas is de montagetape, die bijgeleverd is, niet van hoge kwaliteit en trek ik die vrijwel direct stuk. Maar gelukkig heb ik een rolletje isolatietape bij de hand. De stuurdoppen zijn erg goed vast te zetten door het binnenwerk met schroef. Tip: draai deze vast een beetje aan voor je de stuurdop in het einde van je stuur steekt, zo blijft deze meteen goed zitten en duwt het stuurlint de dop niet weer naar buiten. De finishing-touch geef je door de schroef met een inbussleutel verder aan te draaien.

Tijdens het rijden

De Knurl tape voelt bij de eerste meters al erg prettig aan. De tape geeft veel grip en toch een zacht gevoel en goede demping. Dit wordt nog eens bevestigd als ik een sprintje trek en over wat klinkers rijd. Ook na wat uurtjes op de fiets te hebben gezeten voelt de bartape nog prettig aan. Wel merk ik dat ik een beetje zweethanden krijg van het Kraton rubber, waar het stuurlint van is gemaakt. Niet heel erg gelukkig en ik rijd ook in een graad of 25, echter blijft de grip goed en ben ik niet oncomfortabel aan het glibberen.

Ik rijd met de witte uitvoering (zoals je aan de foto’s al had gezien) en ben toch wel benieuwd hoe lang deze ook wit blijft. Na een paar weken en enkele honderden kilometers gereden te hebben besluit ik een poging te wagen het stuurlint weer in maagdelijke staat te krijgen. Met een doekje en een sopje heb ik het stuurlint binnen no-time weer wit. Natuurlijk niet zo wit als het ooit was, maar wit genoeg om voor ‘nieuw’ door te gaan. Volgens Fabric is de bartape ook herbruikbaar, dat heb ik echter niet getest. Meestal rijdt ik toch met een stuurlint tot deze aan vervanging toe is.

Al met al een zeer degelijk stuurlint, met de prijs van minder dan €25,- en de features van duurdere exemplaren eentje die ik zomaar nog eens zou kunnen kopen. Veel grip en een zacht gevoel, een aanrader als je het mij vraagt.


Meer informatie vind je op de site van Fabric en volg ons op Facebook en Instagram voor de laatste nieuwtjes en productinfo!

 van