09-08-2017 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Review: Fabric Silicone handelbar tape

We kennen Fabric inmiddels van de Knurl tape waarover we eerder schreven. Het merk houdt zich bezig met fietsonderdelen en accessoires van de hoogste kwaliteit. We ontvingen een aantal stuurlintjes en gingen ermee op pad. Dit keer bonden we de Fabric Silicone handelbar tape rond het stuur!

Tekst & foto’s: Joep Kalverdijk

Het lintje komt in een keurig doosje met alle benodigdheden. Het stuurlint ziet er erg stevig uit en voelt erg soepel en grippy aan. Ik heb het lint tussen duim en wijsvinger genomen en knijp er flink in: lekker dik en veel demping. Het lint heeft een soort honingraad structuur die i.c.m. het gebruikte rubber lekker stroef aanvoelt. De stuurdoppen die bij het pakketje inbegrepen zijn zien er stevig en stoer uit, een driehoekje op het uiteinde maakt het ook niet lastig om de dop symmetrisch te monteren. Maar wat mij echter het meest opviel was het ontbreken van de plakstrip aan de achterkant van het lint…

Montage

Maar het ontbreken van een plakstrip is geen probleem. In eerste instantie lijkt zo’n plakstrip handig, maar zonder kun je tijdens het monteren eenvoudig aanpassingen aanbrengen. Bovendien geeft Fabric aan dat hun stuurlint herbruikbaar is. Ik denk dat het ontbreken van een plakstrip daar ook een positief effect op heeft. Natuurlijk is het wel zaak om spanning op het lint te houden zodat het niet losraakt voordat je het hebt vastgeplakt, met een plakstrip is dit van veel minder belang.

Monteren gaat erg soepel, mocht je het voor het eerst gaan doen is dit zeker een geschikt stuurlint. Je kunt er mee oefenen zonder dat het lint vast plakt aan je stuur en ook kun je ook zelf bepalen hoeveel demping je wilt. Fabric geeft aan hier serieus over te hebben nagedacht, hoe minder strak je het lint spant, hoe beter het comfort moet zijn en dat merk ik tijdens het monteren ook. Het lint is erg rekbaar en hoe strakker je het trekt, hoe dunner het lint aanvoelt. Ik ga voor een medium demping en tape het uiteinde vast. Tijd voor de eerste rit!

Tijdens het rijden

Het stuurlint voelde vooraf al grippy aan en ook tijdens het fietsen is dit het geval. In warmer weer levert het rubber wellicht een beetje zweethanden op. Ik heb dat niet als vervelend ervaren want er bleef genoeg grip over. Ook tijdens ritten in de regen heb ik altijd voldoende grip gehad en zelfs tijdens sprintjes in nat weer voelde het stuurlint betrouwbaar en comfortabel aan.

De demping is, zoals eerder genoemd, zelf in te stellen. Ik heb gekozen voor een ‘medium’ demping en daar heb ik geen moment spijt van gehad. Voldoende demping over asfalt, maar zeker geen tegenvaller over klinkers in de stad. Mocht je veel op slecht asfalt of kasseien rijden zou ik niet veel rek op het lint adviseren, zo houd je de meeste demping over en dus de meest comfortabele rit. Echter, in dat geval mag het lint echter van mij wel iets langer uitgevoerd worden want bij medium demping had ik het volledige stuurlint nodig.

Na een aantal weken en enkele honderden kilometers, zie ik nog geen slijtage opdoen. Zelfs het honingraad-patroon ziet er nog als nieuw uit en de grip is ook onverminderd. Schoonhouden is ook geen enkel probleem. De zwarte uitvoering ziet er sowieso niet snel bevuild uit, maar met een vochtig doekje poets ik alle spatjes en vuiltjes er eenvoudig af.

Conclusie

Al met al ben ik erg tevreden over het stuurlint. Het voordeel van het lint is dat je zelf de demping kunt instellen en daarnaast eenvoudig aanpassingen kunt doen. Ben je bijvoorbeeld op vakantie in een regio met veel slecht wegdek, heb je binnen no-time de demping van je stuurlint naar wens aangepast. Daarnaast is de grip erg goed te noemen in alle omstandigheden die ik heb getest (zonnig, regenachtig, sprints en duurritten), maar als ik Fabric een tip mag geven: voeg er een paar centimeters lengte aan toe zodat iedereen het stuurlint naar wens kan monteren. Toch is dit stuurlint in mijn ogen een echte aanrader!

Verkoopprijs: 39.90 
Meer info: http://fabric.cc/tape/silicone


Volg ons op Facebook en Instagram voor de laatste nieuwtjes en product reviews! Altijd de beste verhalen thuis ontvangen? Neem dan een abonnement op Wielrenblad!

Wielrenblad blog: hét blog voor en door wielrenners

Naast het magazine Wielrenblad, geniet je online van het Wielrenblad blog. Dit blog wordt beheerd
door de makers van Wielrenblad, die net als jij maar wat graag op de racefiets stappen. Een magazine
en blog voor en door wielrenners dus! Hier vind je alles over wielrennen: van informatieve artikelen en
nieuws tot inspirerende verhalen, foto’s en video’s. Ontdek het zelf op ons blog!

Wielrennieuws

Voor het laatste nieuws op het gebied van wielrennen, check je onze nieuwspagina. Hier verzamelen we al onze blogs over aankomende wielerrondes, nieuwe racefietsen en andere musthaves voor fietsers. Maar ook over nieuwe of verbeterde parcoursen en fietsroutes bijvoorbeeld. Kortom: alles wat nieuw is op het gebied van wielrennen, lees je hier als eerste. Zo ook een aankondiging van de nieuwste editie van Wielrenblad natuurlijk!

Tips & tricks voor het wielrennen

Vraag jij je soms wel eens af hoeveel je moet trainen voor een wielerronde? En of het verstandig is om te fietsen als je niet helemaal fit bent of een bepaalde blessure hebt? Of ben je benieuwd hoe je jouw techniek op de racefiets kunt verbeteren? En waar moet je nou precies op letten bij de aanschaf van een nieuwe racefiets of andere benodigdheden voor tijdens het wielrennen? Het antwoord op deze – en nog veel meer – vragen, vind je in de categorie tips & tricks op ons blog!

Leesvoer voor iedere wielrenner

Zit je even niet op je racefiets, dan hebben wij wat lekker leesvoer voor je. In deze categorie van ons blog vind je interessante achtergrondverhalen over uiteenlopende thema’s. Van recente onderzoeken op het gebied van wielrennen tot interviews met bekende en minder bekende fietsers en fietsfanaten. En van nieuwe ontwikkelingen binnen de fietssport tot de mooiste fietsroutes. Met dit leesvoer vermaak jij je prima wanneer je een dag niet op de fiets zit!

Wielrenblad online

Ben jij ook altijd zo benieuwd naar de nieuwste editie van Wielrenblad? Op ons blog lees je het altijd meteen als er een nieuwe editie van ons magazine uit is. Je vindt hier een preview van een aantal artikelen en krijgt zelfs al een sneak peek in het nieuwe magazine. Bovendien geven we een overzicht van de gehele inhoud van het magazine. Zo weet je precies wat je in de nieuwste editie van Wielrenblad kunt verwachten. Ben je (nog) geen abonnee van Wielrenblad? Dan kun je de (digitale) uitgave direct via de webshop bestellen. Of word abonnee, zodat je Wielrenblad altijd als eerste op de mat ontvangt!

 van