09-08-2017 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Review: Fabric Silicone handelbar tape

We kennen Fabric inmiddels van de Knurl tape waarover we eerder schreven. Het merk houdt zich bezig met fietsonderdelen en accessoires van de hoogste kwaliteit. We ontvingen een aantal stuurlintjes en gingen ermee op pad. Dit keer bonden we de Fabric Silicone handelbar tape rond het stuur!

Tekst & foto’s: Joep Kalverdijk

Het lintje komt in een keurig doosje met alle benodigdheden. Het stuurlint ziet er erg stevig uit en voelt erg soepel en grippy aan. Ik heb het lint tussen duim en wijsvinger genomen en knijp er flink in: lekker dik en veel demping. Het lint heeft een soort honingraad structuur die i.c.m. het gebruikte rubber lekker stroef aanvoelt. De stuurdoppen die bij het pakketje inbegrepen zijn zien er stevig en stoer uit, een driehoekje op het uiteinde maakt het ook niet lastig om de dop symmetrisch te monteren. Maar wat mij echter het meest opviel was het ontbreken van de plakstrip aan de achterkant van het lint…

Montage

Maar het ontbreken van een plakstrip is geen probleem. In eerste instantie lijkt zo’n plakstrip handig, maar zonder kun je tijdens het monteren eenvoudig aanpassingen aanbrengen. Bovendien geeft Fabric aan dat hun stuurlint herbruikbaar is. Ik denk dat het ontbreken van een plakstrip daar ook een positief effect op heeft. Natuurlijk is het wel zaak om spanning op het lint te houden zodat het niet losraakt voordat je het hebt vastgeplakt, met een plakstrip is dit van veel minder belang.

Monteren gaat erg soepel, mocht je het voor het eerst gaan doen is dit zeker een geschikt stuurlint. Je kunt er mee oefenen zonder dat het lint vast plakt aan je stuur en ook kun je ook zelf bepalen hoeveel demping je wilt. Fabric geeft aan hier serieus over te hebben nagedacht, hoe minder strak je het lint spant, hoe beter het comfort moet zijn en dat merk ik tijdens het monteren ook. Het lint is erg rekbaar en hoe strakker je het trekt, hoe dunner het lint aanvoelt. Ik ga voor een medium demping en tape het uiteinde vast. Tijd voor de eerste rit!

Tijdens het rijden

Het stuurlint voelde vooraf al grippy aan en ook tijdens het fietsen is dit het geval. In warmer weer levert het rubber wellicht een beetje zweethanden op. Ik heb dat niet als vervelend ervaren want er bleef genoeg grip over. Ook tijdens ritten in de regen heb ik altijd voldoende grip gehad en zelfs tijdens sprintjes in nat weer voelde het stuurlint betrouwbaar en comfortabel aan.

De demping is, zoals eerder genoemd, zelf in te stellen. Ik heb gekozen voor een ‘medium’ demping en daar heb ik geen moment spijt van gehad. Voldoende demping over asfalt, maar zeker geen tegenvaller over klinkers in de stad. Mocht je veel op slecht asfalt of kasseien rijden zou ik niet veel rek op het lint adviseren, zo houd je de meeste demping over en dus de meest comfortabele rit. Echter, in dat geval mag het lint echter van mij wel iets langer uitgevoerd worden want bij medium demping had ik het volledige stuurlint nodig.

Na een aantal weken en enkele honderden kilometers, zie ik nog geen slijtage opdoen. Zelfs het honingraad-patroon ziet er nog als nieuw uit en de grip is ook onverminderd. Schoonhouden is ook geen enkel probleem. De zwarte uitvoering ziet er sowieso niet snel bevuild uit, maar met een vochtig doekje poets ik alle spatjes en vuiltjes er eenvoudig af.

Conclusie

Al met al ben ik erg tevreden over het stuurlint. Het voordeel van het lint is dat je zelf de demping kunt instellen en daarnaast eenvoudig aanpassingen kunt doen. Ben je bijvoorbeeld op vakantie in een regio met veel slecht wegdek, heb je binnen no-time de demping van je stuurlint naar wens aangepast. Daarnaast is de grip erg goed te noemen in alle omstandigheden die ik heb getest (zonnig, regenachtig, sprints en duurritten), maar als ik Fabric een tip mag geven: voeg er een paar centimeters lengte aan toe zodat iedereen het stuurlint naar wens kan monteren. Toch is dit stuurlint in mijn ogen een echte aanrader!

Verkoopprijs: 39.90 
Meer info: http://fabric.cc/tape/silicone


Volg ons op Facebook en Instagram voor de laatste nieuwtjes en product reviews! Altijd de beste verhalen thuis ontvangen? Neem dan een abonnement op Wielrenblad!

 van