27-02-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review: Gaastra X3

Gaastra heeft twee barren in de collectie, de X3 en X4. Beide zijn in vierlijns-editie (€ 399,-) en vijflijns-editie (€ 419,-) verkrijgbaar. De verkrijgbare lijnenlengte is 21 meter met extensies van 3 meter.

Kleurrijk, zo zou ik de door onze geteste aluminium X3 4-lijns bar willen omschrijven. De grote floaters zijn in het oranje (rechts) en rood (links) uitgevoerd en de grip op de bar zelf is in dezelfde kleuren. Jammer dat de kleuren zo op elkaar lijken. De ronde bar met structuur voelt goed en is simpel uitgevoerd zonder hobbels en bobbels. De afwerking laat wel iets te wensen over. De verlijming van de grip zit niet overal even strak om de bar en de uiteinden van de bar hebben geen rubber omhulsel en zijn dus hard en scherp. Even opletten dus. Depoweren gaat simpel met een trimklem en is eenvoudig met de hand in hoogte instelbaar. Handig voor mensen met kortere armen.

Review Gaastra X3 2

 

Het touw wat overblijft na depoweren kun je met klittenband op de trimklem vastzetten. De swivel zit boven de quickrelease en werkt naar behoren. Met de hand terugdraaien van de voorste lijnen gaat goed. De gemiddeld grote quickrelease ziet er stevig uit, doet z’n werk formidabel en is erg makkelijk weer in elkaar te zetten. Handig voor als je in het water rond spartelt en met koude handen het hele zwikje weer in elkaar probeert te zetten. Je steekt het einde van de chickenloop in de quickrelease terwijl je de release omhoog houdt en alles valt direct op z’n plaats. Je hoeft geen palletje of iets dergelijks in te drukken. De chickenloop is groot van formaat dus in- en uithaken gaat makkelijk. De chickendick is draaibaar en verwijderbaar.

Review Gaastra X3 3

De lijnen zijn dik uitgevoerd, maar de depowerlijnen hadden wat mij betreft nog wel een slagje dikker / steviger gemogen. Het gat in de bar is van roestvrijstaal. De randen zijn vrij scherp en er zit geen kunststof inzetstuk in en daarom slijten de lijnen die er doorheen gaan wel vrij snel. Met wat geknoop kan je de positie waar de stuurlijnen op de bar zitten aanpassen tussen 46 of 52 centimeter breedte. Maar dat kan dus alleen op de kant. De V kun je hoog of laag instellen. De bar heeft geen stopperbal. Er zitten elastieken op de bar voor het vastzetten van de lijnen bij het opruimen, maar deze zitten niet stevig om de bar en schieten soms los. Verder zitten er geen stuurlijntrimmers op de bar. Het is kortom niet het meest geavanceerde systeem, maar wel rechttoe rechtaan zonder al te veel ingewikkelde fratses.

Dit artikel is afkomstig uit de Access #5 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van