27-06-2017 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer - Mikel

Review Knog Oi: Sexy fietsbel

De keren dat ik de ‘vraag’: ‘Kan je niet bellen?’ op de racefiets heb gehoord zijn ontelbaar, evenals het typische wielergroepjes-antwoord: ‘Nee, want ik heb je nummer niet.’ Na zo’n flauwe opmerking voel ik mezelf altijd een beetje schuldig, eigenlijk hebben de mensen die je passeert best een punt. Vaak zie ik iemand net niet de berm in rijden als er een wielrenner voorbij zoeft. Die schrikreactie kan makkelijk voorkomen worden bij het gebruik van een bel. Toch stond dat mij tot nu toe altijd tegen.

Tekst & Beeld: Rozanne Slik

Tsja, zo’n standaard bel ziet er natuurlijk niet echt mooi uit op een racefiets, als een soort paddenstoel op je verder zo strakke racer. Knog dacht daar precies hetzelfde over en startte een project op Kickstarter met een compleet nieuwe design-bel: de Knog Oi. Eigenlijk kan je het geen echte fietsbel meer noemen, het is een ring die als een sieraad om je stuur past. Meer dan 20,5 duizend ‘backers’ waren overtuigd en dat bracht Knog één miljoen Australische dollar op om het project in gang te trekken en de Oi te produceren. Niet gek voor een fietsbel.

Het strakke design is het grote pluspunt van de Knog Oi. De aluminium ring die om het plastic frame is geplaatst is verkrijgbaar in vier kleurvarianten: zwart, zilver, koper, goud (brass) en aluminium. Om ervoor te zorgen dat de Oi om ieder fietsstuur past zijn er twee maten, small voor 22.2 millimeter en large voor 23,8, 26 en 31,8 millimeter sturen. Ook aan de kabels die langs het stuur lopen is gedacht, er is een inkeping gemaakt in de Oi waar die precies tussen vallen.

Zo eenvoudig als het klinkt is de montage ook echt, nog geen vijf minuten later zitten de kabels netjes samen door de inkeping en ben ik klaar voor mijn eerste rit met een fietsbel. Let er bij het monteren wel op dat je het schroefje niet verder schroeft dan nodig is, zodat er genoeg ruimte is tussen het uiteinde van het schroefje en de metalen ring. Als de ruimte tussen beide te klein is dan kan dit ervoor zorgen dat de bel ratelt.

Al na een paar minuten kan ik de Oi in volle actie testen en de eerste proef is geslaagd. Zoals altijd blijft het oppassen bij het passeren van andere weggebruikers. Ook al heb je een bel, mijn ervaring is dat ze de snelheid van een wielrenner niet verwachten. De beltoon is leuk om te horen en makkelijk te herkennen als fietsbel. Al met al is de test geslaagd, even bellen is makkelijker en sneller dan roepen en het voorkomt  frustraties. De Knog Oi fietsbel is verkrijgbaar vanaf €19,99. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Knog.

Maten

  • Small: 22,2 mm
  • Large: 23,8 – 26 – 31,8 mm

Deze review is afkomstig uit Wielrenblad #2 2017, hier kun je het gehele artikel terug lezen. Wielrenblad #2 is verkrijgbaar in de betere boekhandel, maar losse uitgaven kun je uiteraard ook extra voordelig bestellen in onze Soul Webshop. Digitale uitgaven van Wielrenblad lees je in de Soul Kiosk App. Wil je geen uitgave missen, word dan lekker abonnee en profiteer van talloze voordelen.

 

Wielrenblad blog: hét blog voor en door wielrenners

Naast het magazine Wielrenblad, geniet je online van het Wielrenblad blog. Dit blog wordt beheerd
door de makers van Wielrenblad, die net als jij maar wat graag op de racefiets stappen. Een magazine
en blog voor en door wielrenners dus! Hier vind je alles over wielrennen: van informatieve artikelen en
nieuws tot inspirerende verhalen, foto’s en video’s. Ontdek het zelf op ons blog!

Wielrennieuws

Voor het laatste nieuws op het gebied van wielrennen, check je onze nieuwspagina. Hier verzamelen we al onze blogs over aankomende wielerrondes, nieuwe racefietsen en andere musthaves voor fietsers. Maar ook over nieuwe of verbeterde parcoursen en fietsroutes bijvoorbeeld. Kortom: alles wat nieuw is op het gebied van wielrennen, lees je hier als eerste. Zo ook een aankondiging van de nieuwste editie van Wielrenblad natuurlijk!

Tips & tricks voor het wielrennen

Vraag jij je soms wel eens af hoeveel je moet trainen voor een wielerronde? En of het verstandig is om te fietsen als je niet helemaal fit bent of een bepaalde blessure hebt? Of ben je benieuwd hoe je jouw techniek op de racefiets kunt verbeteren? En waar moet je nou precies op letten bij de aanschaf van een nieuwe racefiets of andere benodigdheden voor tijdens het wielrennen? Het antwoord op deze – en nog veel meer – vragen, vind je in de categorie tips & tricks op ons blog!

Leesvoer voor iedere wielrenner

Zit je even niet op je racefiets, dan hebben wij wat lekker leesvoer voor je. In deze categorie van ons blog vind je interessante achtergrondverhalen over uiteenlopende thema’s. Van recente onderzoeken op het gebied van wielrennen tot interviews met bekende en minder bekende fietsers en fietsfanaten. En van nieuwe ontwikkelingen binnen de fietssport tot de mooiste fietsroutes. Met dit leesvoer vermaak jij je prima wanneer je een dag niet op de fiets zit!

Wielrenblad online

Ben jij ook altijd zo benieuwd naar de nieuwste editie van Wielrenblad? Op ons blog lees je het altijd meteen als er een nieuwe editie van ons magazine uit is. Je vindt hier een preview van een aantal artikelen en krijgt zelfs al een sneak peek in het nieuwe magazine. Bovendien geven we een overzicht van de gehele inhoud van het magazine. Zo weet je precies wat je in de nieuwste editie van Wielrenblad kunt verwachten. Ben je (nog) geen abonnee van Wielrenblad? Dan kun je de (digitale) uitgave direct via de webshop bestellen. Of word abonnee, zodat je Wielrenblad altijd als eerste op de mat ontvangt!

 van