16-03-2018 - Mountainbiken, Nieuws, Leesvoer

Review: Lezyne Lite Drive 700XL & Lazer Drive

Deze Lezyne is een compacte en robuust ogende fietslamp met een output van, je raad het al, 700 lumen. Dit is meer dan voldoende op de weg en is ook op de trails goed genoeg. Meer is natuurlijk altijd beter, maar daar hangt uiteraard ook een prijskaartje aan. De 700XL is met de strap eenvoudig op je stuur te bevestigen. De mount zelf kun je ook draaien, waardoor je de straal goed kunt richten. Je kunt de lamp met wat puzzelen tevens op je helm monteren of kunt er een losse mount bij kopen.

De aluminium cilinder bevat twee leds en het geheel is lekker compact. De straal die eruit komt is goed verdeeld, waardoor je de trail goed kunt zien: hij schijnt waar hij zou moeten schijnen. De lamp blijft ook met het gehobbel op de trail prima op zijn plaats, alleen bij een drop verschuift hij een tikkie.

De lamp is oplaadbaar via een usb-kabel en gaat afhankelijk van de stand die je kiest tussen 1,5 uur (700 lumen) en een geclaimde 76 uur (15 lumen) mee. Je kunt kiezen uit acht verschillende standen. De aan-uitknop geeft het vermogen van de batterij aan, het volledig opladen duurt ongeveer zes uur, iets om rekening mee te houden als ze bijna op zijn.

De lamp wordt uitgevoerd in vijf verschillende kleurtjes, dus je kunt de kleur mogelijk afstemmen op je bike.

Dan het achterlicht. Als eerste valt natuurlijk de prijs op, zestig euro voor een achterlampje, zijn ze bij Up/Down helemaal gek geworden? Daarnaast is de unit ook redelijk groot voor een achterlicht. Waarom zijn we dan toch enthousiast over deze lamp, vraag je je misschien af? Dat heeft alles te maken met de Lazer drive-feature.

Want naast het feit dat het achterlicht met vier leds een goede verlichting geeft, heeft het een modus waarmee je naast je fiets twee lijnen schijnt en zo een zichtbare barrière creëert voor ander verkeer, zoals passerende auto’s. Nu zul je ’s avonds op de trail maar weinig auto’s tegenkomen, maar op de weg naar de trail waarschijnlijk wel. En de gebieden rondom de meeste trails zijn vaak schaars verlicht, des te meer reden om jezelf goed zichtbaar te maken.

Je monteert de lamp door middel van twee rubber straps, die de lamp goed op zijn plek houden. Dankzij de slimme bouw ben je ook vanaf de zijkant goed te zien. Door op de aan-uitknop te klikken kun je kiezen uit maar liefst negen verschillende opties, waarbij de lamp je laatstgekozen modus onthoudt.

Wij zijn vooral enthousiast omdat Lezyne aan zoiets simpels als een achterlicht echt een toegevoegde waarde heeft weten te geven. Mocht je regelmatig je bike ook voor woon-werkverkeer gebruiken, dan is dit zeker de light to go for.

Eenmaal op de trail kun je de Lazer uitzetten en de lamp op een lager aantal lumen zetten, zodat je wel zichtbaar bent voor je maatjes, maar ze niet verblindt. Ook deze lamp is via usb oplaadbaar, afhankelijk van het gebruik gaat hij tussen de 2,5 uur en zeventien uur mee.

Zowel de Lezyne Lite Drive 700XL als de Lezyne Drive van Lazer, zijn verkrijgbaar vanaf een prijs van € 59,95. Meer informatie over de Lezyne Lite Drive 700XL en de Lezyne Drive, te vinden op de website van Lezyne.


Wil je meer product reviews lezen over mountainbike artikelen? Kijk dan even verder op onze website. Wil jij de laatste test, reviews, reisverslagen en routes over mountainbiken op de deurmat ontvangen? Word dan voor het gemak abonnee.

 van