12-03-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review: Naish Torque bar

De Torque-bar is verkrijgbaar in een BTB- en ATB-versie. Waarbij de letters staan voor de plek waar het depower-systeem zit. BTB is below the bar en ATB above the bar. Beide barren hebben een instelbare breedte tussen 45 en 50 of 50 en 55 centimeter. Prijs BTB met 20 meter lijnen € 539,- en ATB € 569,-. Prijs BTB met 24 meter lijnen € 549,- en ATB € 579,-. Er is ook nog een BTB Compact met een breedte tussen de 40 en 45 centimeter. Deze kost met 20 meter lijnen en 4 meter verlengingslijnen € 549,-. Er is ook nog een Base Control-bar met 24 meter lijnen voor € 429,-. Deze bar heeft een wat simpelere afwerking. Wij probeerden de Torque BTB 45-50cm met 24 meter lijnen uit a € 549,-.

De ovale carbon bar is uitgevoerd met memory foam wat samen met de grip met gaatjes patroon lekker aanvoelt. Het is voor sommigen even wennen dit ‘onder de bar’ depowersysteem, maar het werkt goed en je hoeft niet hoog te grijpen zoals bij een ‘boven de bar’ systeem. Handig dus voor mensen met kortere armen. Wel bungelt er een touw rond bij veel depoweren. De bar heeft een lage V.

Review Naish Torque bar

De quickrelease gaat snel en makkelijk los en gaat heel makkelijk weer vast. Je hoeft niks in te drukken. Je moet wel de release omhoog houden. Gepatenteerd systeem door Naish. Sticky rubber op de knop zorgt voor goede grip. De swivel om de voorste lijnen terug te draaien zit in het depowersysteem. Werkt goed al moeten al de lijnen door de bar terugdraaien. De bar is in breedte instelbaar tussen de 45 en 50 centimeter. Al gaat dat vrij lastig met de kite in de lucht en dus wat druk op de stuur (achterste) lijnen. Sowieso is er wat kracht voor nodig. Zorg dat het touwtje netjes zit want anders komt het misschien klem te zitten waardoor het kunststof kapje niet terug kan in de bar. Beter is dus om voordat de kite omhoog gaat de breedte in te stellen. De gemiddeld grote chickendick is verwijderbaar en weg te draaien.

Review Naish Torque bar 2

De bar heeft zachte uiteinden zodat je hoofd of board niet snel zullen beschadigen. Er steken wel wat ‘scherpe’ rubberen puntjes uit waarmee de elastieken worden vastgemaakt bij het opbergen maar deze zijn zacht. Grote floaters zorgen ervoor dat de bar zeer goed blijft drijven. De elastieken trekken mooi de bar in bij losmaken.

Bij de BTB lopen er drie lijnen door de center fitting. Geen omhulsel dus let op slijtage. Het gat heeft wel een kunststof binnenkant zodat de slijtage wordt beperkt. De fitting is uitneem- baar en dus vervangbaar. De stuurlijn trimmer is verwerkt in de bar in het breedte-instelbaar- heid-systeem. Het is even gepiel maar werkt. Verder heeft de bar een stopperbal en deze is met inbus-sleutel verstelbaar.

Dit artikel is afkomstig uit de Access #5 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van