07-03-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Review North Evo 10M 2011

De Evo. Zal de naam afgeleide zijn van het woord evolutie? Wanneer ik naar de website van North surf gebruiken ze de term ‘continuous rEVOlution’. Oké, revolutie dus volgens de alom bekende kiteboardproducent. Ik kan me herinneren dat iedereen laaiend enthousiast was over de Evo toen ik twee jaar geleden begon met kiteboarden, maar ik heb deze kite nooit eerder geprobeerd. Wat me meteen opvalt op het moment dat ik hem de lucht in laat, is de compacte en unieke vorm van deze felgekleurde kite. De Evo staat bekend om de pittige bardruk die kiteboarders uit het c-tijdperk vaak bejubelen.

De Evo in het kort

Bij het optuigen is het prettig dat de kite een lazy-pump heeft, in het geval we snel naar een andere spot willen zonder meteen de hele kite leeg te laten lopen. Naast deze praktische constatering is de North Evo in 2011 voorzien van bewezen steviger D2-doek, dat eruit ziet als dubbele ripstop en tot veertig procent steviger is dan voorheen gebruikte materialen. Je kan het herkennen aan de dubbele ruit. Doordat er minder rek in het materiaal zit blijft het langer als nieuw aanvoelen. Nieuw zijn ook het gegoten oppompsysteem en de gegoten klemmen die het onepumpsysteem een stuk netter afgewerkt maken. De herstartbridles van de Evo zijn zo gemaakt dat ze niet om de tip heen kunnen slaan. Tevens is de kite geleverd met een North-bar met Iron Heart 3 safety, die getest volgens de Franse norm als een van de beste uit de bus kwam.

De Evo op het water

De allround Evo is makkelijk te besturen en heeft een korte draaihoek. North geeft aan dat de kite erg stabiel is en dat kan ik alleen maar beamen, behalve bij het waveriden. In de golven vind ik het in vergelijking met mijn eigen North Rebel lastig de kite goed te blijven sturen, maar hij blijft wel netjes in de lucht hangen.Bij het springen, zowel ingehaakt als uitgehaakt, valt me op dat de kite opnieuw zeer stabiel is. Hij reageert erg soepel op mijn input en blijft goed in de lucht hangen bij mijn tricks. De combinatie van metaal in de kern en de softe ‘sticky’ grip die erg fijn aanvoelt zorgt voor een robuuste bar. De low-end van de kite is heel goed, de tien vierkante meter gedroeg zich goed en was nog steeds stabiel te varen met zo’n vijftien knopen. Bij een sterke wind (plus 25 knopen) wordt het lastig om de kite goed onder controle te houden, vooral wanneer je licht gebouwd bent. De kite trekt best hard en je moet veel tegendruk met zowel je lichaam als je board geven om dit te compenseren.

De kwaliteit ligt in de allround eigenschapen

De kwaliteit van deze kite ligt duidelijk in zijn allround eigenschappen. Niet specifiek bedoeld voor het freestylen, waveriden, maar voor elke discipline. De Evo is aan te raden voor de allround gevorderde kiteboarder die graag zijn grenzen verlegt en wil ontdekken wat de kite-toekomst hem kan brengen.

4M €799 €1.198
5M €879 €1.278
6M €929 €1.328
7M €979 €1.378
8M €999 €1.398
9M €1.079 €1.478
10M €1.129 €1.528
12M €1.229 €1.628
14M €1.299 €1.698

 van