17-10-2016 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review: North Jaime Textreme

De Jaime zit al meer dat tien jaar in de collectie van North maar in 2017 is het board er voor het eerst in een Textreme-uitvoering. Qua positionering zit het tussen de Team Serie-carbon (competition freestyle) en Select Textreme (freeride) in. North noemt het zelf een performance freestyleboardje.

De twintips van North Kiteboarding komen uit de fabriek van het snowboardmerk Capita, gevestigd in Oostenrijk. Interessant te weten is dat Capita duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Zo gebruiken ze elektriciteit van een waterkrachtcentrale, verf op waterbasis, hars op plantenbasis en Paulowni hout uit kwekerijen. Je kan dus met een gerust hart het water op. Petrus laat je vast door de hemelpoort.

Review North Jamie Textreme

Maar de boards zijn niet alleen duurzaam, ze zijn ook heel hightech. Zo gebruikt North het materiaal Textreme, afkomstig uit de Formule 1 wereld. Dat komt neer op carbon met minder hars en meer carbonvezels. Hierdoor is het goedje niet alleen 20% lichter, maar kun je als fabrikant de flex ook beter controleren. En dat laatste hebben we zelf ondervonden. De flex is, in tegenstelling tot veel andere carbon boards niet knetterhard, maar ook niet megasoft zoals bij sommige fiber boards. Het zit er tussenin. In de choppy Noordzee omstandigheden vaart dit heel comfortabel en heb je wel veel pop bij het springen. De pop is bovendien makkelijk te controleren en dat geeft veel vertrouwen als je nieuwe trucs oefent. De quattro V-bodemshape geeft veel grip bij het edgen voor een sprong. Wat je ook goed voelt bij het springen is het lagere gewicht. Dat ie 20% lichter is voel je niet direct als je hem in de hand hebt, maar je voelt het zeker wel op het water. De plank reageert snel op stuurbewegingen en voelt speels en los aan. Je zet hem gemakkelijk switch en goed landen na een ongecontroleerde sprong gaat nog steeds makkelijk . Bij elkaar is het een fijn en vergevingsgezind board. Door onder andere de flex en bodemshape loopt het board goed upwind en behoud je controle als de wind harder wordt.

De afwerking van het board is uitstekend. Strak en clean. Geen gekke ‘finslots’ met rubbertjes, ringetjes of plasticjes, maar gewoon schroeven door het board heen die goed vast zitten en netjes in het deck vallen zodat er niks uitsteekt. De fijne grabhandle is bekleed met ‘sticky’ en zacht rubber. De 5cm-vinnen  zijn van G10 gemaakt. De Jaime is overigens niet uitgerust met schroefgaten voor de bindingen, maar met een tracksysteem. Dit zijn rails (gleufjes) waar je de binding op schroeft. Dit systeem werkt prima. Het is heel eenvoudig om de positie van de bindingen ten opzichte van elkaar wijder of smaller te zetten. Je kunt alleen niet heel goed zien wat de positie precies is, omdat het nogal klein in de track staat afgedrukt.

Review North Jamie Textreme 2

Wij kregen de Entity-bindingen mee om te testen. Deze zijn heel comfortabel en voor elke voet instelbaar. Hoge wreven? Platvoeten? No problem. Je kunt ze instellen op drie verschillende breedtes. De strap is een zogenaamde Split Strap. Dat zijn twee banden waarmee je je voet goed in de strap kunt ‘locken’. De voorste band kun je dan wat strakker zetten over de voorkant van je voet. Daarnaast kun je de banden verder uit elkaar zetten voor betere controle of meer naar elkaar voor een losser vaargevoel. Het materiaal van de strap is niet zoals je gewoonlijk ziet, maar van een soort pluche. Het voelt ieder geval fijn. De pad is ergonomisch voorgevormd met verhogingen onder je tenen en middenvoet. Hierdoor wordt je voet goed ondersteund en zit deze lekker vast in de binding. Onder de hiel kun je ‘kussentjes’ van drie verschillende stijfheden plaatsen. Hard, medium en soft. Het werkt, maar verwacht hier niet mega veel verschil tussen. Natuurlijk is het board ook uit te rusten met de iets goedkopere Vario-pads of pads van andere merken.

Dit artikel is afkomstig uit de Access #3 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van