07-03-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Review Ozone Catalyst 8M 2011

Met vlagen van boven de veertig knopen. Het was mooi weer, prachtig uitzicht op Marokko. Maar man, wat een wind! Na de Catalyst vlak voor vertrek nog vlug even een dagje op het besneeuwde strand van Scheveningen geprobeerd te hebben stond ik ineens in de zon. Ik kan je best verklappen dat ik nog niet de echte kiteboardheld ben die ik zou willen zijn (oftewel, ik ben eigenlijk nog een beetje een beginner), niet bijzonder veel weeg en dus wel even geïntimideerd was door de enorme branding, de wind en de nog onbekende kite.

Catalyst in het kort

De Catalyst is een allround SLE-kite, volgens Ozone goed voor beginners. Tevens zou hij voor de gevorderden alle aspecten van de sport aan moeten kunnen, maar de kite is vooral bedoeld voor freeride en waveride. Het is een design met drie struts en vier lijnen. De bar heeft een prettige grip en ligt lekker in de hand. De safety is van de categorie ‘naar je toe trekken’ en werkt heel soepel. Ook als het gevaar weer geweken is laat het veiligheidssysteem zich makkelijk in elkaar te zetten. Ik ben zelf een systeem ‘van je afduwen’ gewend, maar mits je even kijkt hoe het werkt wen je snel. Verder zit de kite ook gewoon heel degelijk in elkaar, hij is goed afgewerkt. Tevens krijg je er een hele complete tas met plaksetje en allerlei reserve-onderdelen bij. Waar voor je geld.

Catalyst op het water

Op het besneeuwde strand van Scheveningen voelde de kite al heel stabiel aan, dus met dat in het achterhoofd waagde ik me de onstuimige zee op. Wat een kick gaf dat! De kite stuurt heel snel en direct, hij doet precies wat je van hem verwacht in de harde wind. Daarom voelde het allemaal zo betrouwbaar dat ik van alles ging proberen, want echt mis ging het toch niet snel. Zijn high-end is waanzinnig, zelfs met de bizarre vlagen was het prima varen en ook depowered blijft hij stabiel en direct sturen. Overigens heb ik hem tevens bij minder wind getest en met veel sinussen (wat niet heel veel kracht vergt) kom je ook een heel eind, een prima windbereik dus! Pak je een keer (bewust dan wel semi-bewust) een golf dan blijft de kite keurig stabiel in de lucht hangen.Als je wilt springen kan dat prima, je gaat rustig omhoog en komt na een tijdje weer rustig neer. De kite is dus niet heel explosief, wat ik zelf soms wel een beetje jammer vond, maar daar is hij natuurlijk ook niet voor bedoeld, het is tenslotte geen freestylekite. Mocht er een keer iets mis gaan en je kite crasht toch op het water, dan is hij door een stuurlijn aan te trekken weer heel snel in de lucht, wat nog een extra stimulans is om over te gaan tot het proberen van veel nieuwe dingen.

Conclusie

Een snel sturende, stabiele en betrouwbaar aanvoelende kite. Vanwege zijn vergevingsgezinde karakter sowieso fantastisch voor beginners en voor gevorderden zeer geschikt voor wave- en freeride. Oftewel, de kite doet wat hij moet doen. Gegarandeerd veel lol, in een breed scala aan condities! Ik zal je missen Catalyst.

4M €600 €950
6M €745 €1.095
8M €845 €1.195
10M €900 €1.250
12M €945 €1.295

 van