24-08-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Review Ozone Edge 7m & 9m 2012

Altijd al astronaut willen worden?
De Ozone Edge is de onbetwiste vliegmachine van Ozone. Een vlieger gefokt op snelheid, lift, hangtime en efficiëntie. Voor 2012 is de kite ongewijzigd gebleven, en dat is niet zonder reden. De kracht van deze high-performance specialist komt vooral tot zijn recht in de handen van rijders die graag flink de lucht in gaan en niet vies zijn van beetje hangtime. Ook op een raceboard is de Edge in vele internationale courserace wedstrijden onverslaanbaar gebleken.

Messcherp profiel
Ik merk heel duidelijk aan deze kite dat het langwerpige profiel veel werk voor mij verzet door scherp aan de wind te vliegen . Het is mogelijk een hoge koers te varen in combinatie met veel snelheid. De kite heeft een groot windbereik waarin hij nauwkeurig stuurt en goed te controleren is. De Edge is  keurig afgewerkt en heeft zoals alle Ozone kites geen katrollen in de bridle. Tijdens het vliegen geeft de bar een goede feedback, het voelt solide en de kite heeft niet het elastieke gevoel waar ik andere high performance kites wel eens op betrap. Heb je nog geen ervaring met high performance kites dan zul je waarschijnlijk in het begin nog maar de helft van de potentie van de Edge gebruiken. Je wordt door de (vooral) kleinere maten wel omhoog gegooid, maar de potentiële lift komt pas echt op gang als alle puzzelstukjes passen. De timing voor het springen luistert nauw, maar als ik de bar op het juiste moment aantrek word ik rijkelijk beloond met verticale meters. De Edge daagt mij uit kritisch te kijken naar mijn techniek.

Grote range voor een kleine maat
Met een high performance board (een must bij deze kite) vaar ik met de zeven al goed hoogte vanaf twintig knopen en door tot een bovengrens van boven de 45 knopen ( 85 kilo, twintip, rijder met ervaring). De negen pak ik al vanaf 15-35 knopen en met de 11 kan ik goed los tussen de 11 en 30 knopen.

Conclusie
De Ozone Edge is een kite waarmee je maximaal van de wind profiteert op een raceboard of twintip. Een vlieger met de potentie om de grote hoeveelheid lift te combineren met een hangtime waarin je niet alleen een board-off kan doen maar ook je voetbanden kunt verstellen. Wil je het zelf eens proberen? Ozone kites zijn te testen in een van de testcenters. Kijk in de Fresh van deze uitgave voor meer informatie.

Door: Daan Groot

 van