30-08-2016 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review: Ozone Enduro 9m 2016

Een nieuwe telg in de Ozone familie! Enduro is de naam van deze nieuwe Open-C kite, een drie-struts vlieger met pulley-vrije bridles. Omdat Ozone besloten heeft dat de Catalyst in 2016 als een instapmodel vlieger terug komt, is er ruimte voor een nieuwe high end allround kite. De Enduro bouwt voort op de kennis en ervaring met de Catalyst.

Wat mogen we verwachten van een nieuwe Ozone vlieger die gebaseerd is op het vertrouwde succesmodel: de Catalyst? Veel. Ozone is een van die weinige merken die niet ieder jaar alle modellen kites in een nieuw jasje aflevert, pas wanneer een nieuwe vlieger helemaal af is dan lanceren ze hem. En wanneer de veranderingen zo drastisch zijn dat de vlieger zelfs een nieuwe naam nodig heeft, dan maak je ons pas écht nieuwsgierig.

De bekende Ozone tas is strak en hoekig vormgegeven, deze bespaart ruimte in je kite-opslag. De schouderbanden zijn comfortabel, de kite glijdt er dankzij de grote rits gemakkelijk in en de bar gaat bij de kite in het hoofdvak. Met de straps kun je de tas nog compacter maken of een board op de tas bevestigen.

Ozone enduro review

De Water Contact bar is aan weerszijden voorzien van soft bar ends, niet in lengte verstelbaar en wordt geleverd in vier verschillende maten (38, 45, 50, en 55 cm). Het depowerkoord heeft een kunststof coating waardoor je nauwelijks last van slijtage zult hebben. Boven de bar zit een clamcleat voorzien van neopreen omhulsel met magneet. Hiermee kun je een slingerend depowerkoord probleemloos vastzetten. De bar heeft een clean design en voelt stevig aan. De Water Contact Bar is voorzien van een push away quickrelease, de grote rode knop met pijlen laat geen twijfel bestaan over de manier waarop je de safety moet trekken.

Om de Enduro zo breed inzetbaar mogelijk te maken, is de vlieger voorzien van drie bridle bevestigingspunten; wave, freestyle en freeride. Deze settings kun je eenvoudig wijzigen, door de bridle ‘bovenin’ op een ander balletje vast te maken. Dit is uniek en heeft geen andere kite op deze plek. Tevens kun je met de bevestiging van de pigtail op de kite van je stuurlijn tussen drie verschillende bardruk-sterktes kiezen.

De Enduro V1 dicht het gat tussen de bestaande scala van freeride-, freestyle- en wave-kites. Het bevat een Open C-shape en naar achter staande wingtips. Hierdoor is een grote windrange, direct vaargedrag, een goede handling, een goede boost voor jumps en een goede drift in de golven verkregen.

Ozone enduro review 2

In de freeride setting heb je ideale balans in performance en allround-vaargevoel onder wisselende omstandigheden. De kite wordt geleverd in deze setting. Het maakt het niet uit op welk board je vaart. Van twintip, surf- board of hydrofoil-board, de Enduro geeft een voorspelbare handling en goede depower zodat je kunt relaxen tijdens je sessie.

In de wave settng heb je minder barbruk en meer stuurreactie zowel gepowered als gedepowered. De kite stuurt goed in gedepowerde stand tijdens het golfrijden. In de golven geeft de kite in de wave setting een eenvoudige handling, goede depower en prima drift. De soepele lift zorgt ervoor dat je surf freestyle tricks makkelijk leert en landt. De Enduro V1 is niet zo’n toegewijde wavekite als de Ozone Reo maar staat meer dan z’n mannetje in de golven.

In de freestyle setting heb je meer progressieve bardruk, meer kracht in je kiteloop en krachtige pop voor unhooked tricks. Als je van meer bardruk houdt is dit je setting. In deze setting kun je je freestyletricks makkelijk en snel leren. Van unhooked tricks, kiteloops tot vergevorderde moves. De Enduro heeft prima pop en voorspelbaar vlieggedrag zodat je technisch moeilijke moves en handle passes eenvoudig leert. In vergelijking met de Ozone C4 is de kite minder agressief.

De Enduro is een geweldige do it all kite, je surft hem net zo gemakkelijk down the line als dat je er een handlepass mee stickt.

Dit artikel is afkomstig uit de Access #2 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van