22-05-2017 - Nieuws, Wielrenblad

Review: Pro momentsleutel

Met zoveel carbon onderdelen en lichtgewicht aluminium bouten op de fiets, is het van belang dat je weet hoe strak je iets vastdraait. Een bout kapot draaien is te overzien, maar een kapotte zadelpen is minder fijn. Evenals een zakkende zadelpen. Hierom staat op vrijwel iedere zadelpenklem aangegeven hoe strak je die moet vastdraaien. Om niet voor dergelijke verrassingen te komen te staan, is een momentsleutel het perfecte gereedschap. Nooit meer twijfel of jij je zadelpenklem of zadel genoeg hebt vastgedraaid! 

Tekst & foto’s: Adrik Elzing

Om zorgeloos over een klinkerweg te rijden zonder dat je zadel zakt of voorover klapt, is een Pro momentsleutel de oplossing. Voor je eigen veiligheid en voor de zorg voor jouw fiets is een momentsleutel ideaal. Iedere bout met uiterste precisie vastdraaien, exact zoals de fabrikant het adviseert. Een koppel van 3 tot en met 15Nm is mogelijk, in stappen van 0,4Nm. Pro garandeert een nauwkeurigheid van ± 4%. Met uitzondering van de tweedelige crankstellen, is dit meer dan voldoende om ieder onderdeel van je fiets juist te monteren.

ArtikelProMomentsleutel

De vraag is: wat kun je allemaal vastdraaien met deze momentsleutel? In de compacte opbergdoos zit naast de momentsleutel een ruim aanbod aan gehard stalen bitjes. Welgeteld 4 Inbus (3-6mm) en twee Torx bitjes (T25/T30, zeer handig voor bijvoorbeeld 3T onderdelen). Om ieder boutje te kunnen bereiken, is er ook een verlengstuk bijgeleverd. Dit alles is geleverd in een zeer nette compacte opbergdoos.

Voordat een bout wordt vastgedraaid, dien je het gewenste aantal Nm in te stellen zoals de fabrikant heeft aangegeven. Dit kan door de achterkant iets uit te trekken en vervolgens naar links of rechts te draaien. Vervolgens kies je het juiste bitje en draai je de Inbus of Torx bout vast, totdat de bovenkant van de momentsleutel iets kantelt.

ArtikelProMomentsleutel2

Voor wie nog nooit iets met een momentsleutel heeft vastgedraaid, is het echt een aanrader om eens bij de lokale dealer langs te gaan en dit te proberen. Een momentsleutel is niet goedkoop en kost meer dan de normale inbussleutels, daarom moet je des te meer overtuigd zijn van de meerwaarde. Je kunt ervan uitgaan dat het een investering is die jaren meegaat en je van vervelende verrassingen weerhoudt. Met de Pro momentsleutel haal je een stukje kwaliteit met een hoge nauwkeurigheid in huis, waar geen verzekering tegen op kan.

De afgebeelde Pro momentsleutel heeft een adviesprijs van €119,95, dit is inclusief bitjes en compacte opbergdoos. Kijk voor meer informatie op de website van PRO.

Op de hoogte blijven van al het wielrennieuws? Abonneer je dan snel op Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 

 van