07-03-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Review RRD Obsession MKIII 9M 2011

Handlepasses behoren nog niet tot mijn arsenaal aan freestyle kiteboardskills, maar uitgehaakte tricks en loops kan ik zeker testen op deze Obsession. Ik heb de kite getest in vijftien tot veertig knopen, zowel op vlak water als in golven. Soms tot wel vier meter.

Obsession in het kort

De Obsession is een onepump vierlijns SLE-kite voor de freestylers. De kite heeft een opvallend design, dankzij zijn felle kleuren en wingtips. RRD roemt dit 2011-model om zijn stabiliteit, tien tot vijftien procent meer power en het gebruikersgemak tijdens het uithaken. De feedback tijdens handlepasses, bij uitgehaakte tricks en bij kiteloops is volgens de designers ook verbeterd, omdat er veel kritiek was op de constante pull.

Obsession op het water

Wat mij meteen opviel was de directe bestuurbaarheid en de minimale input die ik aan de kite hoefde te geven om hem in beweging te laten komen. Na een korte periode van gewenning was hij dankzij het snelle vlieggedrag prettig in de omgang, mede dankzij de middelmatige bardruk en de grote chickenloop, die ervoor zorgt dat je ook weer makkelijk inhaakt. De struts die in 360 graden bevestigd zijn op het sterke dacron-doek van de leading-edge zorgen voor een stijver profiel. Ook de wingtips en de dynamische bridles zorgen voor veel stabiliteit in de lucht. Het was erg fijn om te merken dat de safety soepel los gaat. Zeker toen mijn kite en ik gespoeld werden door een golf van drie meter. Dit in tegenstelling tot veel andere kites waarbij het soms erg stroef gaat. Er zit een suicide-mode (de leash aan je chickenloop in plaats van aan een lijn) ring door de chickenloop die van de chickenloop afgaat wanneer je aan je safety trekt en het normale veiligheidssysteem gebruikt. Honderd procent depower dus en erg handig in geval van nood. Het draaipunt van de kite ligt in het midden van de kite, waardoor de loops vrij groot zijn en je erg laat vooruit getrokken wordt. Bij sprongen is de boost sterk en de float zeer goed. Hierdoor blijf je lang in de lucht.

Gemak met uithaken en stabiliteit in elke windkracht

Wanneer je hem leert kennen is het een prettige kite waarbij voor mij het gemak bij het uithaken, de stabiliteit in elke windkracht en de directe feel het meest positief zijn. De Obsession is een kite die je uitdaagt tot meer. Hij is makkelijk te varen, is geschikt voor elk niveau, maar vergt wel de nodige tijd om aan te wennen en het beste uit hem te halen.

5M €839 €1.278
6M €1.318 €1.318
7M €1.378 €1.378
9M €1.468 €1.468
10,5M €1.568 €1.568
12M €1.668 €1.668
13.5M €1.768 €1.768
15M €1.868 €1.868

 van