29-03-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Review RRD Religion 5m 2011

Doe mij zo’n RRD Religion in een maatje vijf graag
Zeven meter klein genoeg als stormkite? Dan ben je nog nooit in Zuid-Afrika geweest. In de winter is het daar overheersend windkracht zes. Meestal trekt de wind gedurende de dag ook nog eens aan, dus een maatje vijf wordt steeds interessanter. Zeker als je strapless op een surfboard staat is het eerder noodzaak dan comfort. Omdat het RRD-team toch in Kaapstad was trok ik golfexpert Abel Lago even aan zijn wetsuit. ‘Doe mij zo’n RRD Religion in een maatje vijf graag.’

Religion als pure wavekite
Puur en alleen voor in de golven. Daar is de religion voor ontworpen. Een vlieger die je brengt waar je zijn moet, zonder je van de golf te trekken. Een korte bridle zodat je kite in de golven niet verstrikt kan raken in de eigen lijnen. Met instelmogelijkheden van de bridle kunnen de stuurdruk en de positie van de kite in het windvenster worden aangepast. Zodat je met onshore en sideshore condities de juiste positie kan bepalen.

Overleven vanaf windkracht zeven
Wellicht ben ik niet de snelste, ik deed er twee jaar over voordat ik in windkracht zeven het water op durfde. Het was in de Camargue met pal aflandige wind, zodat het water goed vlak geblazen werd. Het was met een zevenmeter RRD. Erg spannend destijds. Maar blijkbaar went harde wind, want nu sta ik in dik windkracht acht met een vijfmeter. Strapless. De vlieger is makkelijk te besturen, is vlot en staat sneller in positie dan je denkt. De bardruk is laag, zeker gezien deze windsnelheden. De stuurdruk is zelfs nog lager, het kost geen moeite om hem van zijn plek te krijgen. Na wat rakjes oefenen kan ik mijn eerste golfjes pakken en daarbij drift de vlieger gemoedelijk mee zonder in de weg te zitten. Al zet ik hem toch op de setting met wat meer bardruk, zodat ik in deze windsnelheden beter kan voelen waar mijn vlieger is. Een persoonlijke voorkeur.

Conclusie
Een vlieger zonder veel bardruk, die zeer snel reageert en die downwind goed meedrift. Als je bardruk gewend bent is het aanvankelijk wennen waar de vlieger staat. Na verloop van tijd krijg je het gevoel. Maar goed ook, want in deze windsnelheden is een klein foutje al snel groot. Een kite voor de serieuze golfrijder die aan niets anders wil denken dan aan zijn board en de golf.

Door: Stefan van der Kamp

 van