21-03-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Review Shinn The Monk 128cm 2011

Op het eerste gezicht lijkt The Monk (128×39) een rechttoe, rechtaan boardje. Rood is links, blauw is rechts, lekker duidelijk… maar dan draai je je boardje om en staat er een hele grote aap op de achterkant. Dit geeft hem toch net een beetje meer flair. Maar ja, daar heb je natuurlijk niets aan op het water, hoewel het wel vette foto’s oplevert. Met z’n tweeën krijgen we gelukkig de schroefjes in de schroefdraden. Ook de vinnen zijn met de opzetstukje lastiger te monteren dan normaal gesproken, maar ach, een beetje gezellig schroeven is ook niet heel vervelend.

The Monk in het kort

Toch zijn dat natuurlijk niet de doorslaggevende eigenschappen van een boardje. Wat wel doorslaggevend is, is het super fijne vaarkarakter. Naar mijn mening is het board vooral lekker voor de freeriders onder ons, omdat hij door een, zoals Shinn het zelf noemt ‘constant radius curve’ rocker, behoorlijk aan het water plakt. Dit kan soms bij freestyletricks niet echt fijn zijn. Toch hebben de tips behoorlijk wat pop, wat weer wat plakneigingen tegen gaat. Verder zijn ze er met de ‘constant radius curve’ rocker, wel heel goed in geslaagd om een board te maken waarmee je ontzettend smooth vaart, in alle condities. De belofte ‘completely spray free’ is meer dan waar. Ook de andere eigenschappen van het board, goede upwind performance en veel grip, worden door The Monk helemaal waargemaakt.

The Monk op het water

Bij zo’n klein boardje zou je verwachten dat je ontzettend hard op je achterste voet moet leunen en dat het een beetje een onrustige plank zou zijn, maar dat is bij The Monk niet het geval. Hij ligt erg goed op het water, heeft veel grip, geen spray en vaart ook dankzij de zeer dunne rail goed upwind. Daarbij komt dat de pads en straps echt de beste zijn die je kan krijgen. Het kleine beetje moeite tijdens het monteren heb je hier echt wel voor over. De straps sluiten voor op je voet goed aan dankzij een soort richel en hebben net zo’n richel hoger op je wreef, waardoor ze én heel lekker zitten én bijna niet uit glijden of glibberig zijn. Daarbij zijn de pads uitgerust met een goed voetbed, je hebt bijna het gevoel dat je sloffen aan hebt.

Conclusie

Met een lastig te monteren opzetstukje als grootste zwaktepunt, is The Monk zeker een aanrader. Comfortabelste voetpads in tijden, veel grip en makkelijk wendbaar.

 van