13-03-2018 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Review: Sigma Pure GPS

‘Fietscomputer’ dekt nauwelijks de lading meer van wat zich tegenwoordig zoal op fietssturen manifesteert. Hoewel, je zou ook kunnen stellen dat fietscomputers de laatste jaren hun naam eindelijk eer aan zijn gaan doen. Navigatiefuncties en via ANT+ koppelbare randapparatuur, zoals hartslag- en vermogensmeters, hebben ervoor gezorgd dat veel renners inmiddels met twee smartphones rondfietsen, waarbij de tweede op het stuur zit. De Sigma Pure GPS ontbeert zowel navigatie als ANT+ en wekt dus de indruk een fietscomputer ‘oude stijl’ te zijn. Deels is dat ook zo, maar anderzijds heeft hij aantal interessante kaarten in zijn mouw verstopt zitten.

De Sigma Pure GPS beschikt natuurlijk over de standaard fietscomputerfuncties met betrekking tot (gemiddelde) snelheid en afstand. Die worden middels GPS vastgesteld en behalve dat is de gps-functie met name gericht op tracking, het loggen van je routes om deze vervolgens te kunnen opslaan of wellicht te delen met een online platform van je keuze. De enige ‘extra’ gps-functie is een gps-kompas, dat je ofwel richting het noorden stuurt, ofwel richting het startpunt van je rit, ofwel richting een van te voren ingestelde gps-locatie.

Sigma Sport Pure

Dat de Sigma Pure GPS toch zeker ook interessant is voor meer serieuze fietsers, blijkt uit de vrij uitgebreide hoogtemetingsfuncties. Het scherm tovert middels gps en een te kalibreren luchtdrukmeter zonder moeite hoogteprofielen en informatie als huidige hoogte, maximale hoogte, hellingspercentage en aantal gestegen hoogtemeters tevoorschijn. De groep wielrenners die nu begint op te letten zal ook het gewicht van de Pure GPS interessant vinden, want dat is met 35 gram bijna te verwaarlozen.

En kijk, er zit ook een thermometer op. Al met al registreert de Sigma Pure GPS toch best wat informatie, die je middels micro-USB kan overbrengen naar een computer waar Sigma Data Center op draait, om het vervolgens verder de wereld in te kunnen sturen. Heb je een geschikte Android-telefoon, dan kan je daarmee ook supersnel via NFC (Near Field Communication) verbinding maken, wat helaas niet ondersteund wordt door iPhones. Er worden twee (Garmin-stijl) stuurhouders meegeleverd, wat samen met de afwezigheid van sensoren maakt dat je met twee fietsen plug and play op pad kunt.

Sigma Sport Pure

Met een accuduur van 15 uur, een compacte vormgeving en een prima set functies, vormt de Pure GPS een mooi alternatief als je genoegen neemt met een fietscomputer die sommige dingen heel goed kan, in plaats van alles.

Sigma Pure GPS is verkrijgbaar vanaf € 89,95. Meer informatie is te vinden op de website van Sigma Sport.


Deze review van de Sigma Pure GPS is afkomstig uit Wielrenblad #1 2018. Wil je meer reviews lezen over andere producten? Neem dan even een kijkje op onze website of ga direct artikelen van De Buit en blijf op de hoogte onze laatste reviews en bevindingen.

 van