14-08-2017 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer - Mikel

Review: Sigma ROX GPS 11.0

Sigma zet de nieuwe ROX GPS 11.0 in de markt als ‘ideale metgezel’ voor de veeleisende fietser. Lost het Duitse merk die belofte in? We tekenden een hond met de gps-track navigatie en testten Strava Live Segmenten in de Vlaamse Ardennen.

Door: Bram de Vrind

De ROX GPS 11.0 is de opvolger van de 10.0, die inmiddels zo’n vijf jaar op de markt is. De gps-computer heeft een beter en groter scherm dan zijn voorganger, meer opslagcapaciteit en extra functies. Hij is er in wit en zwart en heeft een hoekig design. De batterij gaat tot 13 uur mee, genoeg dus om de 250 kilometer-route van de Amstel Gold Race mee te loggen.

De ROX 11.0 is bedoeld als complete gps-computer voor de fanatieke fietser. Hij verzamelt niet alleen data als snelheid, trapfrequentie en hartslag, maar ook temperatuur en hoogte. De ROX 11.0 ondersteunt gps-routes. Verwacht geen uitgebreide routekaarten; het scherm toont je route als ‘kruimelspoor’. Met de integratie van Strava Live Segmenten word je gestimuleerd om je persoonlijke records te verbeteren op trajecten in de populaire sportapp.

Met de nieuwe Sigma Link app kun je ritten via je smartphone met bluetooth synchroniseren en bekijken. Voor diepgravende analyses en geavanceerde instellingen gebruik je het Sigma Data Center op de desktop. De ROX 11.0 ondersteunt zowel ANT+ als Bluetooth-sensoren. De fietscomputer werkt met drie vooringestelde sportprofielen (‘racefiets’, ‘mountainbike’, ‘andere’), waarmee je direct kan beginnen. De indeling van de schermen kun je wijzigen via het Data Center. In het Data Center kun je ook routes creëren en exporteren naar de ROX.

Op een druilerige zaterdagochtend onderwerpen we de gps-track navigatie aan de ultieme test. We rijden een route waarbij we voor de lol een patroon tekenen in de vorm van een hond. Dat betekent veel draaien en keren, maar de ROX 11.0 helpt ons probleemloos langs kop, rug en staart. Het Full Dot matrix-display geeft de route duidelijk weer en de kaart draait soepel mee als je een bocht maakt. De ROX slaagt met vlag en wimpel voor deze test.

De (soepele) integratie van Strava Live Segmenten verhoogt de funfactor van de ROX, zo ondervinden we tijdens een tocht over de kasseihellingen van de Vlaamse Ardennen. Het apparaat kondigt segmenten als de Taaienberg van te voren netjes aan en geeft live weer hoeveel seconden ik van mijn beste tijd verwijderd ben als ik dokker over de kasseien. Na afloop van het segment geeft de ROX het verlossende bericht: 10 seconden van mijn PR afgesnoept!

Na de training lees je in de Sigma Link app een bulk gegevens, zoals aantal minuten geklommen/ gedaald, aantal kilometers geklommen/gedaald, gemiddelde en maximale snelheid, gemiddelde hartslag, gemiddelde trapfrequentie, hoogteprofiel, hartslagprofiel, etc, etc. Kortom: voor datafreaks genoeg gegevens om ook na het fietsen van de ROX 11.0 plezier te hebben.

De Sigma ROX 11.0 voldoet wat ons betreft zeker als maatje van de fanatieke renner. In de datavoorziening slaan de Duitsers zelfs een beetje door: gegevens zoals geschat vermogen voegen weinig toe vanwege de foutmarge. De routeondersteuning werkt prima en het scherm is goed af te lezen.

Het scherm is een Full Dot matrix display (zwart/ wit). Het gewicht van de fietscomputer is 61 gram en heeft een accuduur tot 13 uur. De ROX is uitgerust met de volgende senioren: een R1 Duo (hartslag), een R2 Duo Combo (snelheid en trapfrequentie) en een ANT+ & Bluetooth Smart. De GPS track-navigatie gaat met waypoints bij gebruik Data Center en kunnen de Strava Live Segments geïntegreerd worden. Het display is geschikt voor weergave inkomende oproepen of berichten. Fietscomputer via ANT+ te koppelen met elektronische schakelsystemen als Di2 voor weergave gebruikte versnellingen op scherm.

Prijs: € 269,95 (set)
Meer informatie: www.sigmasports.com


Deze review is afkomstig uit Wielrenblad #3 van 2017. Wil je meer lezen of weten? Koop ‘m dan in de SOUL Webshop of neem een abonnement en mis geen uitgave meer!

Wielrenblad blog: hét blog voor en door wielrenners

Naast het magazine Wielrenblad, geniet je online van het Wielrenblad blog. Dit blog wordt beheerd
door de makers van Wielrenblad, die net als jij maar wat graag op de racefiets stappen. Een magazine
en blog voor en door wielrenners dus! Hier vind je alles over wielrennen: van informatieve artikelen en
nieuws tot inspirerende verhalen, foto’s en video’s. Ontdek het zelf op ons blog!

Wielrennieuws

Voor het laatste nieuws op het gebied van wielrennen, check je onze nieuwspagina. Hier verzamelen we al onze blogs over aankomende wielerrondes, nieuwe racefietsen en andere musthaves voor fietsers. Maar ook over nieuwe of verbeterde parcoursen en fietsroutes bijvoorbeeld. Kortom: alles wat nieuw is op het gebied van wielrennen, lees je hier als eerste. Zo ook een aankondiging van de nieuwste editie van Wielrenblad natuurlijk!

Tips & tricks voor het wielrennen

Vraag jij je soms wel eens af hoeveel je moet trainen voor een wielerronde? En of het verstandig is om te fietsen als je niet helemaal fit bent of een bepaalde blessure hebt? Of ben je benieuwd hoe je jouw techniek op de racefiets kunt verbeteren? En waar moet je nou precies op letten bij de aanschaf van een nieuwe racefiets of andere benodigdheden voor tijdens het wielrennen? Het antwoord op deze – en nog veel meer – vragen, vind je in de categorie tips & tricks op ons blog!

Leesvoer voor iedere wielrenner

Zit je even niet op je racefiets, dan hebben wij wat lekker leesvoer voor je. In deze categorie van ons blog vind je interessante achtergrondverhalen over uiteenlopende thema’s. Van recente onderzoeken op het gebied van wielrennen tot interviews met bekende en minder bekende fietsers en fietsfanaten. En van nieuwe ontwikkelingen binnen de fietssport tot de mooiste fietsroutes. Met dit leesvoer vermaak jij je prima wanneer je een dag niet op de fiets zit!

Wielrenblad online

Ben jij ook altijd zo benieuwd naar de nieuwste editie van Wielrenblad? Op ons blog lees je het altijd meteen als er een nieuwe editie van ons magazine uit is. Je vindt hier een preview van een aantal artikelen en krijgt zelfs al een sneak peek in het nieuwe magazine. Bovendien geven we een overzicht van de gehele inhoud van het magazine. Zo weet je precies wat je in de nieuwste editie van Wielrenblad kunt verwachten. Ben je (nog) geen abonnee van Wielrenblad? Dan kun je de (digitale) uitgave direct via de webshop bestellen. Of word abonnee, zodat je Wielrenblad altijd als eerste op de mat ontvangt!

 van