14-08-2017 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Review: Sigma ROX GPS 11.0

Sigma zet de nieuwe ROX GPS 11.0 in de markt als ‘ideale metgezel’ voor de veeleisende fietser. Lost het Duitse merk die belofte in? We tekenden een hond met de gps-track navigatie en testten Strava Live Segmenten in de Vlaamse Ardennen.

Door: Bram de Vrind

De ROX GPS 11.0 is de opvolger van de 10.0, die inmiddels zo’n vijf jaar op de markt is. De gps-computer heeft een beter en groter scherm dan zijn voorganger, meer opslagcapaciteit en extra functies. Hij is er in wit en zwart en heeft een hoekig design. De batterij gaat tot 13 uur mee, genoeg dus om de 250 kilometer-route van de Amstel Gold Race mee te loggen.

De ROX 11.0 is bedoeld als complete gps-computer voor de fanatieke fietser. Hij verzamelt niet alleen data als snelheid, trapfrequentie en hartslag, maar ook temperatuur en hoogte. De ROX 11.0 ondersteunt gps-routes. Verwacht geen uitgebreide routekaarten; het scherm toont je route als ‘kruimelspoor’. Met de integratie van Strava Live Segmenten word je gestimuleerd om je persoonlijke records te verbeteren op trajecten in de populaire sportapp.

Met de nieuwe Sigma Link app kun je ritten via je smartphone met bluetooth synchroniseren en bekijken. Voor diepgravende analyses en geavanceerde instellingen gebruik je het Sigma Data Center op de desktop. De ROX 11.0 ondersteunt zowel ANT+ als Bluetooth-sensoren. De fietscomputer werkt met drie vooringestelde sportprofielen (‘racefiets’, ‘mountainbike’, ‘andere’), waarmee je direct kan beginnen. De indeling van de schermen kun je wijzigen via het Data Center. In het Data Center kun je ook routes creëren en exporteren naar de ROX.

Op een druilerige zaterdagochtend onderwerpen we de gps-track navigatie aan de ultieme test. We rijden een route waarbij we voor de lol een patroon tekenen in de vorm van een hond. Dat betekent veel draaien en keren, maar de ROX 11.0 helpt ons probleemloos langs kop, rug en staart. Het Full Dot matrix-display geeft de route duidelijk weer en de kaart draait soepel mee als je een bocht maakt. De ROX slaagt met vlag en wimpel voor deze test.

De (soepele) integratie van Strava Live Segmenten verhoogt de funfactor van de ROX, zo ondervinden we tijdens een tocht over de kasseihellingen van de Vlaamse Ardennen. Het apparaat kondigt segmenten als de Taaienberg van te voren netjes aan en geeft live weer hoeveel seconden ik van mijn beste tijd verwijderd ben als ik dokker over de kasseien. Na afloop van het segment geeft de ROX het verlossende bericht: 10 seconden van mijn PR afgesnoept!

Na de training lees je in de Sigma Link app een bulk gegevens, zoals aantal minuten geklommen/ gedaald, aantal kilometers geklommen/gedaald, gemiddelde en maximale snelheid, gemiddelde hartslag, gemiddelde trapfrequentie, hoogteprofiel, hartslagprofiel, etc, etc. Kortom: voor datafreaks genoeg gegevens om ook na het fietsen van de ROX 11.0 plezier te hebben.

De Sigma ROX 11.0 voldoet wat ons betreft zeker als maatje van de fanatieke renner. In de datavoorziening slaan de Duitsers zelfs een beetje door: gegevens zoals geschat vermogen voegen weinig toe vanwege de foutmarge. De routeondersteuning werkt prima en het scherm is goed af te lezen.

Het scherm is een Full Dot matrix display (zwart/ wit). Het gewicht van de fietscomputer is 61 gram en heeft een accuduur tot 13 uur. De ROX is uitgerust met de volgende senioren: een R1 Duo (hartslag), een R2 Duo Combo (snelheid en trapfrequentie) en een ANT+ & Bluetooth Smart. De GPS track-navigatie gaat met waypoints bij gebruik Data Center en kunnen de Strava Live Segments geïntegreerd worden. Het display is geschikt voor weergave inkomende oproepen of berichten. Fietscomputer via ANT+ te koppelen met elektronische schakelsystemen als Di2 voor weergave gebruikte versnellingen op scherm.

Prijs: € 269,95 (set)
Meer informatie: www.sigmasports.com


Deze review is afkomstig uit Wielrenblad #3 van 2017. Wil je meer lezen of weten? Koop ‘m dan in de SOUL Webshop of neem een abonnement en mis geen uitgave meer!

 van