07-03-2018 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review Slingshot Rally 2018

De Slingshot Rally zit al in de lijn sinds 2011 en is op een paar updates na niet veel veranderd. Don’t change a winning horse is de gedachte van Slingshot. De kite staat bekend om z’n allround eigenschappen. Freeriders, freestylers en wavers kunnen er prima mee uit de voeten.

Op de kant

De afwerking van de Slingshot Rally is des Slingshots, bombproof. Nadeel hiervan is het iets hogere gewicht. Al scheelt dat zo weinig dat je dat nauwelijks kunt voelen tijdens het varen. De kite overleeft een onvrijwillige spoelgang nu wel met glans. Mede hierdoor zijn de kites ook gewild op de tweedehands markt. Ze gaan jaren mee. De Split Strut-constructie (uitvinding van Slingshot), waarbij de struts in het doek zijn geïntegreerd in plaats van eronder ‘gehangen’, geven de kite een goede stabiliteit en een vormvast profiel. Met het One Pump Speed-systeem (ook een uitvinding van Slingshot), pomp je de kite snel op en loopt de kite snel leeg (extra snel via een apart 11-mm-ventiel).

Slingshot rally

De shape is een open Delta C-shape. Dit houdt in dat de leading edge een C-vorm heeft. De C-shape zorgt voor een contstante pull, korte draaicirkel en een direct vaargevoel. Bij een Delta-shape lopen de wingtips naar achter weg. Deze shape geeft de kite goede depower-eigenschappen, een grote windrange en eenvoudige herstarts. De bridle zit met drie punten vast aan de leading edge en heeft geen katrollen.

De tas

De tas van Slingshot is net zo stevig afgewerkt als de kite. Kunststof rits die over driekwart van de tas loopt, zodat de kite er makkelijk in en uit gaat. De tas is niet heel groot, dus er kan weinig extra’s bij. De bar kan worden opgehangen aan de tas door middel van clips en een stevig zakje. De pomp kan aan de andere kant worden opgehangen met elastiek en clips. De binnenkant heeft een coating.

Slingshot Rally tas

Op het water – Slingshot Rally

Op het water voelt de kite vertrouwd en geeft een constante trekkracht aan je trapeze. Als de wind toeneemt kan dat voor lichtere kiters wel een aan de hoge kant worden. Zeker voor de benen. Lichte riders kunnen al snel een maatje kleiner kiezen. Maar gemiddelde tot zwaardere rijders zullen de power uiteraard alleen maar waarderen. Voor uitgehaakt varen is de de Rally wat minder geschikt door deze trekkracht. De bardruk is daarin tegen gemiddeld. Je voelt goed waar de kite zich bevindt. Deze druk is nog in te stellen met de verschillende aanknooppunten op de wingtip. De kite zit ongeveer in midden van je windvenster. Hoogtelopen is door de vlakke bovenkant totaal geen probleem.

Springen met de Slingshot Rally gaat heel eenvoudig. Hij heeft een grote sweet spot en de lift is niet zo explosief. Je hoeft de kite niet hard in te sturen voor een lekkere lift. Waar de kite met name in uitblinkt is de airtime en heerlijk zachte landingen. Dit gaat, tenzij je de bar helemaal van je afduwt, heel eenvoudig. Kiteloops gaan ook makkelijk; de kite draait korte bochten, draait goed door en vangt je daarna prima op. Verwacht alleen niet al te veel horizontale pull.

Slingshot rally

De Slingshot Rally heeft een zeer goede low- en top-end. En blijft bij alle winden zeer stabiel in de lucht hangen. Alleen de tips kunnen soms wat flapperen bij harde wind, maar dat heeft geen gevolgen voor de controle. De trekkracht neemt uiteraard wel toe maar het blijft allemaal nog wel goed te hanteren. Ook tijdens het golfrijden doet de kite lekker mee. Driften doet de kite behoorlijk. Je kunt met de Rally lekker korte bochtjes draaien. Maar als je er van houdt de kite te bewegen tijdens het golfrijden dan wil ie bij harde wind wel eens te veel trekkracht hebben. Als de kite in het water valt, is hij er zo weer uit. Het herstarten gaat zeer makkelijk. Het is zelfs best lastig om de kite in het water te houden.

Meer info over de Rally vind je hier: www.slingshotsports.com

Wil je meer reviews lezen, check dan deze website.

 van