04-08-2017 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Review: Sportful Fiandre NoRain Jacket

Het is herfst en dat betekent dat je ofwel je fiets op zolder zet en in april wel verder ziet, ofwel met een bak goede voornemens de winter tegemoet fietst. Val je in de laatste categorie, dan kun je niet zonder een goed winterjack. Zodra het te koud is voor een wielershirt met armstukken, wordt warm blijven namelijk een hele uitdaging. Trek je te weinig aan heb je het koud, trek je teveel aan raak je doorweekt met zweet en koel je nog harder af dan wanneer je te weinig aan hebt. Echt lastig wordt het als het regent. Bijna alles wat echt waterdicht is, ademt ook nauwelijks waardoor je snel veel vocht verliest. Daarom moet het regenjack snel weer uit, waarna je met je natte lijf vol in de koude wind zit. Het is om moedeloos van te worden.

Door: Jan Koelmans

Veel laagjes dragen is een stap in de goede richting, maar helpt weer niet tegen de regen. Maar Sportful heeft een slimme oplossing bedacht dat zomaar eens het beste compromis zou kunnen zijn: de Fiandre No Rain jack, een beproefde topper uit hun collectie. Het is een softshell jack, dus warm en toch goed ademend, maar door gebruikmaking van een enorme bak technologie is het jack toch zo wind- en waterdicht als mogelijk gemaakt. Hoe? Gore Windstopper: aan de voorkant ‘4 Way Warm’ met dikker fleece en aan de achterkant ‘4 Way Mid’, een meer ademende variant met ook een dunnere fleecevoering. Beiden voorzien van een siliconenlaag die voor maximale waterbestendigheid zorgt, met behoud van ademend vermogen. Het resultaat is een zeer goed ademend, warm jack dat 100% winddicht en vrijwel waterdicht is. En dat betekent dat je er op een koude, maar droge dag heerlijk warm mee kan fietsen, en in geval van neerslag pas in de problemen komt als het aanhoudend en hard regent. En, belangrijker, je hoeft niet een regenjack aan en uit te trekken. Zelfs als de regen het jack uiteindelijk penetreert, is het in veel gevallen comfortabeler dan een niet-ademend regenjack. Het biedt immers nog steeds warmte- isolatie en bescherming tegen wind.

De afwerking is ook goed: mouwen en onderzijde zijn voorzien van een brede elastieken (en reflecterende) band, die zorgt dat het jack perfect afsluit en niet tocht. Aan de achterzijde zitten drie volwaardige zakken. Daaronder vind je een ‘stormflap’, die normaal gesproken met een drukknoopje vastzit, maar bij slecht weer neergelaten kan worden om je achterste te beschermen tegen spatwater. Prettig: de waterdichte, kunststof rits is degelijk uitgevoerd en toch relatief licht te bedienen. Misschien wel het allersterkste punt van het jack is de pasvorm. De gebruikte Windstopper materialen zijn in alle richtingen rekbaar, waardoor het jack strak kan aansluiten. Gevolg: het voelt tijdens gebruik aan als een wielershirt, en niet als een vuilniszak. Het is een top jacket.

Prijs: € 209,90
www.sportful.com

 van