Trek Checkpoint SL 6 -Review
Trek Checkpoint SL 6. Enkele jaren geleden werd je nog vreemd aangekeken als je het had over een gravelfiets. ‘Dat is toch gewoon een crosser?’, was de meest gehoorde reactie. Inmiddels weten we wel beter en bestaat er een volledige nieuwe categorie racefietsen met ruimte voor bredere banden, een groter versnellingsbereik en een stabielere geometrie, gemaakt om lang en hard over slechte wegen en gravelpaden te rijden. Trek bood tot voor kort gravelliefhebbers eigenlijk alleen de Domane endurance-racer en hun Boone/Crockett cyclocrossfietsen, maar met de Trek Checkpoint SL 6 introduceren ze dan eindelijk een specifieke gravelfiets. De Domane heeft zijn positie als het ruige broertje in de collectie racefietsen van Trek dus moeten afstaan. Maar hoe ruig is de Trek Checkpoint SL6?
Tekst en foto’s: Thomas Ettema
De dames en heren ingenieurs van Trek zijn al langere tijd bezig met comfort, wat onder andere resulteerde in het Isospeed-concept. Het betekent dat de zitbuis van het frame middels een scharnier mechanisch ontkoppeld is van de achterdriehoek. Deze techniek is dan ook direct de meest opvallende eigenschap van de Checkpoint. De achterzijde van het frame is uitermate comfortabel zonder ook maar iets aan stijfheid in te leveren. En de voorkant bevat geen Isospeed maar de voorvork is wel degelijk comfortabel gebouwd. Van de frameset zorgen de 12mm-steekassen voor een stijve verbinding met de Bontrager Paradigm wielset. De fiets stuurt rustig en zeker door iedere bocht. Op het asfalt lijkt het bijna een beetje saai te worden, maar eenmaal op een gravelpad door de duinen wordt direct duidelijk hoe zeker de Checkpoint een spoor kiest en deze ook vasthoudt. Een comfortabel zadel en een relatief breed stuur voorzien van een dikke laag lint maken de Trek Checkpoint SL 6 af. Comfortabeler dan dit wordt een racefiets niet, en dat zonder in te leveren op stijfheid en dus rendement.
Multifunctionele machine
Voor veel wielrenners is een gravelracer een tweede fiets, want behalve een blinkend gepoetst racemonster met hoge carbon wielen en de duurste groepset, kan het ook wel praktisch zijn om een werkpaard in de schuur te hebben staan. Het is dan wel handig om een multifunctioneel werkpaard te bezitten, die meer dan één klus kan klaren. Trek weet dit en heeft er alles aan gedaan om de Trek Checkpoint SL 6 maximaal inzetbaar te maken. Een paar voorbeelden: zowel het frame als de voorvork zijn voorzien van allerhande nokjes voor spatborden en dragers. De fiets heeft ruimte voor twee bidonhouders laag in het frame en nog een derde aan de onderzijde van de onderbuis. Zo is de fiets uitermate geschikt voor een fietsvakantie, een lange afstandsrace of een ander groot avontuur.
De dropouts van het frame zijn verstelbaar –Trek noemt ze Stranglehold Dropouts – die ervoor zorgen dat zowel 700c-wielen met maximaal 45mm-banden als 650c-wielen met 50mm-banden passen. De gemonteerde Bontrager Paradigm-wielen zijn niet heel fancy, maar zeer geschikt voor de moderne tubeless gravelbanden. Schwalbe en zijn G-one allround-banden in 35mm zijn misschien wel het perfecte voorbeeld van wat een bredere band met licht profiel allemaal kan. Op het asfalt rolt de band nog best goed, maar geeft offroad extreem veel grip en vertrouwen. Mocht het terrein ruiger worden dan Nederlands gravel, dan zou een bredere band of een 650B-wielset niet misstaan, wat gelukkig makkelijk past. Ook geven de verstelbare dropouts de mogelijkheid om de fiets als singlespeed op te bouwen. Al is er natuurlijk niets mis met de 2×11 Ultegra-groepset van Shimano. De ‘shadow’-derailleur met 11-34-cassette en het compact-crankstel met 50/34-bladen zorgen samen voor een zeer groot versnellingsbereik. De shifters werken exact en snel, de bijbehorende hydraulische Flatmount-schijfremmen remmen gedoseerd en geluidloos. Eigenlijk is er niets af te dingen op dat wat Shimano tegenwoordig produceert.
Conclusie
Waar de Domane, als endurance racefiets, geen banden breder dan 32 millimeter accepteert, en de Boone een agressieve cyclocross-wedstrijdfiets is, vult de Checkpoint netjes het gat tussen beiden dropbar-fietsen van Trek. Het feit dat er is nagedacht over spatborden, dragers en alle mogelijke bikepacking-tassen laat zien dat het team van Trek met een fiets alle opties wilde afvinken. En dat is gelukt. Een zeer stabiele en voorspelbare fiets die, met ruimte voor (700c) banden tot 45 millimeter, gebouwd lijkt te zijn om ieder terrein aan te kunnen. Het rijgedrag is betrouwbaar zonder saai te zijn geworden. Het totaalpakket moet €3799,- kosten. Veel geld voor een fiets die waarschijnlijk een tweede fiets wordt, maar als je bedenkt welke mogelijkheden het bezit van een gravelracer als de Checkpoint kan bieden, is de prijs gerechtvaardigd. Bovendien is er ook de minder luxe SL5, met dezelfde framekit en Isospeed decoupler.
Specificaties
- Frame: Trek 500 OCLV carbon (58cm)
- Voorvork: Trek carbon
- Shifters: Shimano Ultegra 8000, 11 speed
- Remmen: Shimano Ultegra 8010 direct mount
- Stuur: Bontrager RL 440mm
- Stuurpen: Bontrager Elite 100mm
- Zadel: Bontrager Montrose Comp
- Zadelpen: Bontrager carbon seatmast top 20mm offset
- Wielen: Bontrager Paradigm Comp
- Banden: Schwalbe G-one Allround 35mm
- Crankset: Shimano Ultegra 8000 50/34
- Achterderailleur: Shimano Ultegra 8000 Shadow
- Cassette: Shimano Ultegra 8000 11-34
- Gewicht: 9.0 kg (maat 58, inclusief bidonhouders, exclusief pedalen)
- Prijs: € 3.799,-
- Website Trek
Meer lezen?
De volledige review van de Trek Checkpoint SL 6 lees je in Wielrenblad #4 2018, welke eind oktober verkrijgbaar is. Word abonnee van Wielrenblad zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel meer hoeft te missen. Losse uitgaven van Wielrenblad kun je ook bestellen in de Soul Webshop. Digitale uitgaven kun je uiteraard terug vinden in de Soul Kiosk App, zodat je Wielrenblad ook via tablets of smartphones kunt lezen. Voor meer informatie over de Trek Checkpoint SL 6 kun je ook terecht op de website van Trek.