13-03-2018 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Review: Xplova X5EVO

De lijst met functies waarmee de Xplova X5Evo is uitgerust is lang, maar de meest in het oog springende is de ingebouwde actiecamera. De beeldkwaliteit van die 720p-camera is niet briljant, maar meer dan voldoende voor leuke videobeelden of foto’s.

De Xplova X5Evo

Je kunt hem op verschillende modi instellen. In de manuele modus activeer je hem met de rec-knop, maar leuker is om hem te laten activeren door een van tevoren ingestelde trigger. Bijvoorbeeld als jouw snelheid, vermogen of hartslag boven een vooraf ingestelde waarde komen. Zelfs een van tevoren ingestelde hellingsgraad van de weg kan de opname starten. Je kan het zelfs aan de X5Evo zelf over laten om te bepalen wanneer hij het de moeite waard vindt om te filmen. Daarnaast is er nog een loop-mode, waarin de X5Evo fungeert als dashcam, waardoor je altijd bewijsmateriaal hebt in geval van een aanrijding of ander ongeluk. Tot slot is er een timelapse- modus, waardoor je legio mogelijkheden hebt om beeldmateriaal te verzamelen. Die kun je dan vervolgens in de Xplova Video-app bewerken.

Xplova X5evo - De Buit - Test - Review

Het gps-systeem

De X5Evo is uiteraard meer dan zijn camera; ook als gps-systeem doet hij het voortreffelijk. Hij vertoont qua menustructuur en functionaliteit veel overeenkomsten met een smartphone. Wifi maakt het mogelijk snel en simpel updates te installeren of (gratis) kaarten te downloaden om mee te navigeren. De navigatiefunctie werkt goed, met een prima automatische backlight-functie waardoor je ook in het donker de weg vindt. Je kunt elke ANT+ sensor koppelen en de daaruit voortvloeiende data middels de Xplova Connect-app analyseren en delen.

Synchroniseren

Het uploaden van ritten kan zowel via Wi-Fi, bluetooth als micro-USB. Het koppelen en synchroniseren met Strava lijkt wat omslachtiger te verlopen dan noodzakelijk, maar als je dit een paar keer gedaan hebt is het kinderspel. Tijdens de testperiode verscheen er een update die het mogelijk maakt behalve video’s ook foto’s te maken tijdens het rijden. Dat wekt de indruk dat het met de ondersteuning en ontwikkeling wel goed zit.

Algemene indruk

De behuizing voelt uiterst degelijk aan. Het touchscreen werkt prettig en is – in het geval van handschoenen of regen – te omzeilen met drukknoppen aan de zijkanten. De bevestiging is van het Garmin-type, zodat er ruime keuze is uit stuurhouders. De X5Evo biedt een bijzonder uitgebreide hoeveelheid functies in één (degelijk vormgegeven) behuizing. Wil je videobeelden maken en er toch gesoigneerd uitzien (lees: zonder actiecamera op je helm of stuur), dan is de X5Evo wat je zoekt.

Xplova X5Evo is verkrijgbaar vanaf een prijs van € 399,-. Wil je meer informatie over de Xplova X5Evo, is vinden van de website van Xplova


Deze review van de Xplova X5Evo is afkomstig uit Wielrenblad #1 2018. Wil je meer reviews lezen over andere producten? Neem dan even een kijkje op onze website of ga direct artikelen van De Buit en blijf op de hoogte onze laatste reviews en bevindingen.

 van