12-01-2015 - Mountainbiken, Nieuws

Richard Jansen en Pauliena Rooijakkers winnen loodzware AGU Egmond-Pier-Egmond

Onder barre omstandigheden heeft Richard Jansen vandaag de 17e AGU Egmond-Pier-Egmond gewonnen. Een krachtige wind, een hagelbui en een zwaar strand zorgden vandaag voor extreme omstandigheden en een prachtig gevecht om de winst. Bij de strandopgang bij Egmond aan Zee reed de 19-jarige renner van Imming/De Zeeleeuw in volle gang omhoog. Bram Imming en Sebastian Langeveld hadden hier geen antwoord op en eindigden als tweede en derde. Bij de vrouwen zegevierde Pauliena Rooijakkers. Beide winnaars kregen de rood-wit-blauwe trui omgehangen voor de Lotto KNWU NK Strandrace.

De ploeg van Imming/De Zeeleeuw ging al snel in de wedstrijd in de aanval. Ike Groen ging er samen met Stefan Vreugdenhil (Koga) vandoor en beukten tegen de zuidwesten wind in. Op de terugweg voordat de renners er bij Castricum even afgingen, werden de renners pas bereikt door Bram Imming, Sebastian Langeveld en Richard Jansen. De ploeg van Imming/De Zeeleeuw zat in een luxe positie en speelden het spel tactisch slim. Egmonder Imming: “Met 3 op 5 was de kans groot dat we zouden winnen.” Langeveld streed voor wat hij waard was. “De omstandigheden waren extreem en het was zoeken naar het juiste spoor. De beste heeft gewonnen en ik ben tevreden met deze derde plaats”, aldus de 29-jarige renner van de Garmin-Sharp formatie.

“Bij de strandopgang leek mij het juiste moment om te vluchten”, vertelde Jansen na afloop. “Ik had al snel een gat. Een overwinning dichtbij huis maakt het extra mooi”, aldus de man uit Assendelft. Jansen, de jongste renner voorin het veld vandaag, luisterde na afloop trots naar het volkslied. Hij mag een jaar lang op het strand rijden in zijn rood-wit-blauwe trui. Ook Imming ging tevreden naar huis met een tweede plek, zijn hoogste prestatie ooit in Egmond. Jansen deed 1 uur 23 minuten en 24 seconden over de 36 km, twee seconden sneller dan Imming en Langeveld. Vijftien seconden later volgden de gangmakers van de wedstrijd Stefan Vreugdenhil en Ike Groen. De langzame tijd geeft goed weer hoe zwaar het was.

De vrouwen startten vandaag vijf minuten eerder dan de mannen. Zij werden al snel bijgehaald en Roxane Knetemann, Iris Slappendel en Corinne Knaap zochten het wiel op van de kopgroep van de mannen. Pauliena Rooijakkers had de slag gemist, maar kwam sterk terug bij Velsen-Noord. “Onderweg dacht ik een paar keer, ‘lag ik nog maar in m’n bed’. Ik wist af en toe niet meer waar ik was”, vertelde een iets wat teleurgestelde Knetemann. “De terugweg ging wel weer goed, maar ik kon Pauliena niet bijhouden, die gesteund werd door haar ploeg Parkhotel Valkenburg.” Rooijakkers prolongeerde haar Nederlandse titel door ruim een halve minuut voor favoriet Knetemann te blijven (1.32.58). “Gelukkig zag ik de dames weer bij de pier en nam ik een slimmere route. Ik gaf niet op”, aldus de enorm blije 21-jarige renster, die al veel strandraces won dit seizoen. Iris Slappendel eindigde als derde (1.35.32). Onze collega Rozanne Slik mistte het podium net en wist als vierde te eindigen.

Tijdens AGU Egmond-Pier-Egmond schreef een recordaantal van 4.056 deelnemers zich in. Ondanks de extreme omstandigheden zijn maar liefst 3.250 deelnemers van start gegaan. Een aantal deelnemers hebben het advies van organisator Le Champion opgevolgd om hun race in te korten wanneer de fysieke inspanning ze te zwaar zou worden. Mede door opvolging van dit advies en de extra maatregelingen die genomen zijn, is het evenement goed en veilig verlopen. Voor de volledige uitslag kun je natuurlijk terecht op de website van de organisatie.

 

 van