07-09-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Ride Engine Elite Carbon – Review

Coleman Buckley kan de uitvinder van de hardshell trapeze worden genoemd. Deze waterman uit Santa Cruz maakte in 2010 de eerste custom trapezes en lanceerde in 2015 de eerste serie hardshell trapezes op de markt. De topper uit de lijn is de Ride Engine Elite Carbon.

De kern van de Ride Engine-trapezes is een plaat die naar de menselijke rug is gevormd. Coleman heeft honderden pasmodellen uitgeprobeerd en ingescand om data te verzamelen en zo tot een vorm te komen die verreweg de meeste mensen goed zullen passen. Opvallend aan de rugplaat is de bolling die in je rugholte past, de zogenaamde Lumbar Lock. Hierdoor zit de trapeze echt als gegoten, als je een gemiddelde rugvorm hebt tenminste. Samen met de lage rugplaat en een plakkerige laag aan de binnenkant van de trapeze zorgt dit ervoor dat de trapeze lekker in je rug zit en nauwelijks ophoog kruipt of draait tijdens het varen. Wel is het belangrijk om de trapeze goed aan te trekken. Niet te los of te vast. De lage rugplaat geeft ook veel bewegingsvrijheid.

Ride Engine Elite Carbon - Review

Goede ondersteuning

Net zo belangrijk als een goede pasvorm is de ondersteuning aan de rug. Hier heeft Coleman gekozen voor stijve materialen; composiet voor het Prime-model en 12K- carbon voor het Elite-model. De Ride Engine Elite Carbon is het stijfst en lichtst. Tijdens het varen voel je direct dat de trapeze erg stijf is en vast in je rug zit. Na een valpartij of tijdens het switch varen blijft de trapeze keurig op z’n plaats. Mocht-ie toch omhoogschuiven dan is hij wel wat lastiger terug te schuiven. Je moet dan naar de kant om dit te verhelpen.

In harde windvlagen verdeelt de Ride Engine Elite Carbon de krachten uitstekend over de rug. Een belangrijk punt bij hardshell trapezes zijn de zijkanten. Je wilt niet dat deze te stijf zijn dat ze je ribben irriteren. Dit is natuurlijk heel persoonlijk (lees: iedereen heeft een andere lichaamsvorm) maar voor al onze testers zat de Ride Engine Elite Carbon erg comfortabel. Het comfort wordt vergroot doordat de Elite is afgewerkt met memory foam en zacht neopreen. De buitenkant van de plaat is afgewerkt met een Shell Skin zodat de plaat beschermd is tegen uv, stoten en krassen.

Belangrijk om te weten is dat elke maat niet alleen verschilt in omvang maar ook in hoogte van het ruggedeelte. Dus ga passen om te voelen welke het best zit. Daarnaast is de breedte van de spreaderbar net zo belangrijk. Een te smalle spreaderbar en de trapeze wordt samengeknepen en vervormd. Te brede en de trekkrachten worden niet goed verdeeld. Je hebt de keuze uit drie verschillende breedtesbij de Ride Engine Elite Carbon: een 8, 10 en 12 inch. Op deze manier krijg je een custom pasvorm.

Ride Engine Elite Carbon - Review

Kiteboarden, Windsurfen, Golfrijden en Foilen

Verder kan er gekozen worden tussen een haak voor kiteboarden of een haak voor windsurfen of een koord voor golfrijden en foilen. Bij dit laatste vaar je vaak op je teenkant en kan je chickenloop mee schuiven voor meer bewegingsvrijheid. Het koord is gemaakt van Dyneema voor minimale slijtage. Het inklikken van de spreaderbar gaat op een eenvoudige, maar doeltreffende wijze met een haak en een ring. Geen fancy sluiting hier, maar het werkt prima. Je kunt direct zien of je goed vast zit: iets wat je bij sommige fancy systemen niet altijd kunt zien.

Je moet wel elke keer de banden aantrekken. Deze banden stop je weg in een neopreen vakje zodat er niks rondflappert tijdens het varen. De twee gespen aan elke kant en banden zijn verbeterd ten opzichte van de vorige modellen en de band door de gesp aantrekken en losmaken gaat een stuk soepeler en vast is vast, de band glijdt niet terug. Dit komt doordat de banden van de Ride Engine Elite Carbon veel dichter zijn geweven.

Standaard zit er een handlepass-leash-bevestigingskoord op welke te verwijderen is. Je kunt je leash ook bevestigen aan een van de twee ringen aan de zijkanten. Alleen hele korte leashes passen niet. Er is geen specifiek damesmodel, maar uit de data die verzameld is, blijkt dat er qua rugvorm geen verschil is tussen heren en dames. De lichaamsvorm is wel verschillend, maar daar is het memory foam voor zodat de trapeze ook voor dames een goede pasvorm heeft.

Ride Engine Elite Carbon - Review

kleur en prijs Ride Engine Elite Carbon:

Verkrijgbare kleuren
Zwart/rood, zwart/groen, zwart/blauw

Prijs
Ride Engine Elite Carbon € 389,- Spreaderbar € 59,-

Voor meer informatie over deze trapeze kun je naar de website van Ride Engine gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘Ride Engine Elite Carbon‘ komt uit Access #2 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van