29-10-2020 - Kitesurfen, Leesvoer

The Rise of the Foil – Een inkijkje in een oprukkende discipline

Je ziet ze nu niet alleen meer op dagen met minder dan 15 knopen. Ook zijn het niet meer alleen de mannen van middelbare leeftijd (sorry). Er wordt gefoiled door jong en oud, op zee, op zoetwater, op dagen met 5 maar ook op dagen met 35 knopen. Foilen is aan een serieuze opmars bezig en ik wil graag meer weten over geruisloos zweven boven het water, keihard racen en de magie van die light-wind sunset sessies.

The Rise of the Foil - Een inkijkje in een oprukkende discipline

FOILEN = FAILEN

Dit discipline is er een zoals geen ander: niet te vergelijken met strapless varen en zeker niet te vergelijken met freeriden met je twintip. Het vergt daadwerkelijk andere skills. De foilers die ik spreek hebben het volgende dan ook gemeen: de eerste keer foilen is failen. Het board dat onder je vandaan schiet wanneer je teveel achterover leunt en aankant en vervolgens als een boomerang terug schiet. Het board dat een dikke nose-dive doet, wanneer je juist teveel voorover leunt. Of wanneer je te snel omhoog komt en je foil in zijn geheel uit het water komt waardoor deze ineens ophoudt met liften… Deze crash-scenario’s passeren in allerlei varianten de revue bij zo ongeveer elke kiter die voor de eerste keer op een foil stapt.

Volgens Mariska Wildenberg en Evan Kruger, beiden wedstrijdfoiler, kunnen de eerste foilsessies dan ook frustrerend zijn. Het constant vallen is vermoeiend. Het herstarten van je kite bij weinig wind is lastig. En, wanneer je eenmaal aan het varen bent ga je als een malle upwind waarna de volgende uitdaging komt: downwind varen met de foil. Toch hebben zij – en met hen vele anderen – doorgezet. Uiteindelijk gaat die knop om en is het dus leuk.

MOTIVATIE

Weet je nog, toen je begon met kitesurfen? Er was een moment, een idee en een reden voor jou om te bedenken dat het wel eens leuk zou kunnen zijn een trapeze te dragen waaraan een vlieger vast zit waarmee je op een board over het water getrokken kon worden. Misschien was het de uitdaging die jou hierin aansprak. Of misschien was het een nieuwe invulling van luie stranddagen tijdens jouw vakantie.

De reden om te gaan foilen is same same but different. Veel kitesurfers geven aan dat de uitdaging om iets ‘totaal anders’ te proberen, hetgeen is wat hen over de streep heeft getrokken om te gaan foilen. Ook de nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden die het varen met een foil biedt is een voorbeeld van deze intrinsieke motivatie: het kunnen varen met slechts een zacht briesje en de bizarre gewaarwording dat je binnen no-time kunt varen waar je normaal niet zo snel zou komen. Weg van de crowds, kilometers upwind.

VOOR DE BEGINNERS

Het advies dat je meekrijgt wanneer je een willekeurige foiler vraagt wat de gouden tip is bij het leren foilen: doe-een-helm-op!

Waar je nog meer op moet letten? Volgens een aantal van de jonge riders zoals Sam Aben is het ook aan te raden om een les of clinic te nemen. Hier wordt gebruik gemaakt van materialen die geschikt zijn voor beginners en je krijgt direct tips en adviezen waardoor je het sneller oppakt. Behalve een helm is een crashvest ook aan te raden. Daarnaast hebben veel foilboards een voetstrap. Zet deze los zodat je er gemakkelijk uitschiet wanneer je crasht. Voor de beginners is het tot slot ook zeker belangrijk om te focussen en uren te maken. Kies er bewust voor om je kitesurfsessie te wijden aan de foil. Je zult merken dat je sneller door de moeilijke beginfase heen komt.

‘Het scheelt veel stress als je weet dat elke dag een goede foildag kan zijn en je niet meer om de wind heen hoeft te plannen.’ – Evan Kruger

SPOTS

Voor veel foilers gaat de voorkeur uit naar vlak water. De Brouwersdam is een hotspot voor hen geworden, omdat het aan de noordzijde van het strand direct diep wordt waardoor je geen honderden meters door het water moet lopen om op je foil te kunnen stappen. Daarnaast is het met laag water altijd vlak; ook met hardere wind (let wel op de ondiepe zandbanken). Een klein nadeel aan deze foilspot is dat het vanaf 12 knopen bij hoogwater al snel choppy wordt.

De Brouwersdam is trouwens ook de uitvalsbasis voor de trainingen van het KiteFoilteamNL. Zij trainen voor de Olympische Spelen van 2024. Het foilracen is een officieel onderdeel van de Spelen en Nederland heeft een veelbelovend team van mannen en vrouwen samengesteld. In dit team zit onder meer Sam Aben. Hij is vooral op Scheveningen te vinden waar hij lekker kan freeriden op de foil. De Noordzee is geliefd onder veel foilers: geen gevaarlijke vissen, rotsen, haaien, irritante kwallen of rif. Wanneer het zacht waait ga je geruisloos over het water. Racend naar het volgende dorp bijvoorbeeld. Wanneer het harder waait kun je volgens Sam nog altijd lekker spelen in de storm.

IT’S A KIND OF MAGIC

Foilen opent nieuwe deuren, het is veelzijdig en uitdagend. Het aantal foilers in Nederland stijgt dan ook nog steeds en dat is misschien ook wel logisch. We zijn collectief benieuwd naar het gevoel dat niet te bevatten valt, totdat je het zelf ervaren hebt. We worden geprikkeld door de mogelijkheid om op plekken te kiten waar je anders niet zomaar komt. Zoals Mariska, die van eilandje naar eilandje voer op haar foil tijdens haar trip op de Filipijnen.

Of misschien ben je net als ik gewoon geënthousiasmeerd door de foilers op jouw homespot. Zwevend over het water, met een smile van oor tot oor. Het ziet er dan ook echt magisch uit wanneer ik op een mooie avond naar het strand ga om nog even te wandelen. Het is warm en het lijkt praktisch windstil. Toch zie ik in de verte twee kiters. Het blijken twee foilers. Geruisloos scheren ze over het water en maken ze kunstige bochten terwijl de zon langzaam in de zee verdwijnt.

The Rise of the Foil - Een inkijkje in een oprukkende discipline

WAAR LET JE OP BIJ DE AANSCHAF VAN EEN FOIL?

  1. Start met een kortere mast (zo rond de 65cm). Zorg dat je een board koopt die je kunt upgraden in een later stadium (door er een langere mast op te zetten) zodat je met eenzelfde board kunt doorgroeien.
  2. Zorg voor een brede front wing (grotere oppervlakte); door de breedte heb je wel meer drag maar is het ook minder wiebelig van links naar rechts. Ook de romp van de foil (fuselage) is van belang om goed af te stemmen. Is deze langer? Dan gaat het foilen meer smooth (je komt langzamer uit het water) en ervaart zachtere op- en neer bewegingen.
  3. Kies een board met wat volume (een groter board) om de waterstart te vergemakkelijken en om stabiliteit te vergroten;
  4. Start met een toe-cap in plaats van een volledige voetstrap (of zet je voetstrap zeer los zodat je er gemakkelijk uit komt bij een crash); dit voorkomt onnodige blessures.
  5. Met een dikkere (dus niet wijdere maar diepere) front wing heb je een langere aspect ratio waardoor je met een lagere snelheid makkelijker uit het water komt.
  6. Begin je net, hoeft dat niet 100% te betekenen dat je moet gaan voor een grote front wing en erg korte mast. Wanneer je een grotere uitdaging wil kan je keuze anders zijn. Of wanneer je juist in ondiep water wil blijven om te freeriden en te spelen, kan ook een afweging zijn om juist voor die kortere mast te gaan. Weeg ten slotte natuurlijk af wat je doel is: race, freeride, big air en laat je goed informeren door een ervaren Kitesurfshop, een merk en/ of ervaren riders zoals teamriders.

Tekst: Eva Krul
Foto’s aangeleverd door: Mariska Wildenberg & Sam Aben


Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer/reviews en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van