08-03-2023 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Op RoadTrip met de camperbus in Noord Europa

Op roadtrip in Noord Europa: Noord-Europa heeft zoveel moois te bieden dat je bijna zou vergeten dat je helemaal geen vliegtuig hoeft te pakken om je ver van huis te wanen. Ik neem je graag mee op roadtrip met de camperbus in  door kitesurfers relatief onontdekt deel van Europa. We beginnen in Duitsland en rijden via Zweden terug omlaag naar Denemarken.

Op RoadTrip met de camperbus in Noord Europa: groene, glooiende landschappen met reusachtige bomen en piepkleine rode huisjes maken dat we in een kitesurf-sage van Hans Christiaan Anderson lijken beland. Zand, zo ver ik kijken kan, begrensd door duinen met wild wapperend helmgras geven het gevoel van ultieme vrijheid wanneer ik mijn oldtimer busje buiten de gebaande paden naar de waterlijn breng.Het gebied, genaamd Rügen, kwam per toeval op mijn vizier. Wij lieten het toevalde bestemming van deze kitesurfvakantie bepalen: waar waait het nu? Wordt het een last-minute naar het Spaanse eiland Fuerteventura met het vliegtuig? Of pakken we de camperbus en rijden we de wind achterna? Op Rügen leken de voorspellingen voor zover te zien, het beste. Op windfinder zag ik een dikke groene vlek boven dit schiereiland. Ook fijn: de aangename temperaturen en weinig tot geen neerslag in de voorspelling. 

Let’s go!

Tijdens deze roadtrip in Noord Europa passeren we Sankt Peter-Ording. Deze spot is niet zonder reden bekend onder de meeste kitesurfers. Want het twee kilometer brede en twaalf kilometer lange zandstrand op dit schiereiland is perfect voor vrijwel elk discipline binnen de kitesurfsport. Daarnaast kun je er terecht met diverse windrichtingen. Maar een slordige 400 kilometer verderop waait het pas echt goed. Vandaar dat ik dit Duitse kitesurf-oord oversla en via Bremen en Hamburg (let op de verbodzones voor oude Diesels in Duitsland) over Stralsund de brug over naar Rügen rij.

Windfinder blijkt het niet mis te hebben gehad: de groene vlek in de voorspellingen blijkt inderdaad een week lang 20+ knopen te zijn. We kiten op Wiek (vlakwater met camping recht voor de spot), Dranske (leukere vibe, ook met vlak water alleen de opstap voor kiters is wat lastig) en Sürendorf. Omdat we pas aan het begin van de zomer(vakantie) op Rügen zijn is het nog relatief rustig op de spots. Perfect voor het oefenen van freestyle tricks: ruimte, vlak water en goed in te schatten waar het (te) ondiep is. Wanneer het niet waait bezoeken we nationaal park Jasmund. We huren een bootje in één van de havenplaatsjes rondom het schiereiland en gaan tenslotte ook wakeboarden achter de kabel in het plaatstje Zirkow. 

Freedom to Roam – Op roadtrip in Noord Europa

Vanaf Rügen kun je de boot pakken naar Zweden. Je stapt op Sassnitz (Duitsland) op en gaat weer van boord in Trelleborg (Zweden). De overtocht duurt vier uur en begint met prachtige uitzichten over de bergen van Jasmund. Aan boord van deze StenaLine boot kun je douchen, gebruik maken van de wifi en binnen en buiten relaxen. 

Op roadtrip in Noord Europa: In Zweden is de natuur echt gemeengoed: je mag er gratis gebruik van maken en kunt jouw camperbusje in de natuur parkeren waar je maar wil. Zolang je de plek maar zo achterlaat als dat je die aantrof. Leave nothing but footprints, of in dit geval tire tracks. Zoeken naar een camping of vanparking hoeft niet. We parkeren de bus voor de nacht in een klein natuurreservaat genaamd Dalby. Vanuit daar rijden we door naar Landskrona (Lundåkra) voor een freestyle-sessie. De toon is gezet en we zijn op slag verliefd op het prachtige Zweden. Onze meest memorabele kitespots vinden we in de provincie Halland in het zuidwesten van Zweden. Onder de rook van het stadje Varberg vinden we Torkelstorp, Kungsbacka. Een kitespot die het beste werkt met zuidwestelijke tot zuidoostelijke wind. Het is er megavlak. Er ligt een strekdammetje waar ik in theorie met gemak overheen zou kunnen springen. Ik durf het alleen niet. Het is er aan de zijkanten helaas wel te ondiep voor foilen. De bodem is zand met een enkele steen. Ik vind de omgeving prachtig: bos en rotsblokken in alle tinten bruin en groen met her en der een rood of geel houten huisje waar ik alvast een kleine kudde schapen met lammetjes bij fantaseer. 

Evenzo prachtig is de omgeving bij kitesurfspot Rågelund, Kungsbacka. Deze kitespot werkt met noordwestelijke tot zuidelijke winden. We rijden een paar honderd meter over een gravel road paralel aan een grote weg en parkeren de bus naast de kitesurfschool. Ook hier kan ik lekker freestylen en freeriden want deze plek is ook super vlak (en rustig). In het midden van deze spot ligt een klein eilandje waar je op kunt om even te chillen. Je kunt nog verder opkruisen en de hele baai oversteken als je echt meters wil maken. We parkeren onze bus ergens in de natuur, stoken een vuurtje terwijl we op de picknickbank zitten en genietend van een wijntje. 

Early bird (catches the worm) – Op roadtrip in Noord Europa

Om huiswaarts te rijden vanaf Zweden dien je een grote (tol)brug te pakken die je naar Denemarken voert. Wederom: mooie vergezichten en heerlijk rustig op de weg. De navigatie is ingesteld op Hvide Sande. Een welbekende plek, niet alleen onder kitesurfers maar ook onder windsurfers. De parking bij de spot kost geld en het is verboden om er de nacht te spenderen. Gelukkig is er een camping aan de andere kant van de weg, maar als we in willen checken blijkt de receptie al gesloten. We parkeren ons bed op wielen voor de ingang en na een warme douche op diezelfde camping vallen we in slaap om in alle vroegte – nog voordat de receptie open gaat – te vertrekken. Het waait namelijk al en als eerste op het water staan op Hvide Sande is heerlijk.

De spot is groot. Veel plekken zijn ondiep en de waterkant staat vol met gras en helmgras wat het een toffe plek maakt om wat mooie sfeerfoto’s te schieten. Natuurlijk willen we allebei het water op, dus veel beelden maken we niet (sorry!). Wel is er een te gekke early-bird sessie die we ook met twee andere windsurfers delen. Na de lunch besluiten we aan de andere kant van Ringkøbing Fjord te gaan kijken nabij het plaatsje Halby. Het is namelijk druk geworden op de spot en we zien op Google Maps wat andere mogelijke opstapplekken. De wind zou schuin aanlandig moeten zijn en blijft – als we de voorspellingen mogen geloven – nog wel even aan. Genoeg reden om op ontdekkingstocht te gaan.

(Ge)strand – Op roadtrip in Noord Europa

Tussen het riet vinden we een zandstrandje, niet breder dan een meter of tien. Behalve de jonge vrouw en haar dochtertje die we in de verte aan zien komen lopen, is hier niemand. Mag je hier wel kiten? We besluiten niet op antwoord te wachten en zetten toch onze kite op. De omstandigheden voor het optuigen, op- en neerlaten zijn niet ideaal, maar de sessie zelf maakt het goed. De enige twee kites op deze prachtige plek. We kiten tot de zon onder is. 

Voordat we Denemarken verlaten wil ik het grootste zandstrand op dat ik ooit zag. Het schiereiland Rømø staat bekend om het brede, harde strand waar je met de auto op kunt rijden. Helaas is de wind inmiddels weg, maar een middag op deze plek ontspannen, koken en hardop lachen om de auto’s die wel over het mulle zand denken te kunnen rijden, maakt dat we dat niet erg vinden. Wanneer we weg rijden zien we meerdere auto’s en een enkel busje vast staan. Gestrand. Gelukkig zijn er bij de meeste auto’s inmiddels ook helpers aanwezig: mensen die automatten onder de banden plaatsen en mensen die met man en macht duwen. Vanaf Rømø is het nog een kleine 700 kilometer rijden naar onze woonplaats in Noord-Holland. Een rit die in één keer gedaan kan worden maar die misschien beter in twee (of meerdere) stukken opgeknipt zou kunnen worden. 

Wild, groen en winderig – Op roadtrip in Noord Europa

Deze roadtrip door Duitsland, Zweden en Denemarken is er een waar je de tijd voor uit zou moeten trekken. Eentje waarbij het op z’n zachtst gezegd handig is als je wild kunt staan en niet afhankelijk bent van stroom. En één waarbij je ook een dik wetsuit en dikke trui in je kastje of kledingkrat moeten hebben zitten. Last but not least is het ook een roadtrip waar je het gevoel hebt ver van huis te zijn, waarbij je een week of vier echt helemaal weg bent en je eigen groene, winderige sprookje leeft. 

Woord: Eva Krul

Foto’s: Ferry Kager


Dit artikel Op RoadTrip met de camperbus in Noord Europa komt uit Access #4 van 20222. Kijk voor meer boardreviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van