25-05-2015 - Snowboarden, Nieuws

Rock a rail

Hardcore snowboardscene meets winkelend Den Haag tijdens de Rock a Rail, waar niet alleen snowboarders maar ook mensen zonder wintersportdrang langs de hekken staan te applaudisseren. De vierde editie van Rock a Rail, een railbattle van groot formaat, overtrof alle voorgaande edities. Waarom? Omdat Nederlands talent internationale pro’s domineerde.

Tekst & Beeld Rock a Rail: Mirte van Dijk
Header & Backgroundfoto: Jascha van der Wijden (boarder: Dion Janse)
Beeld Aftershred: zie foto

rockarail - tekst2

Op de Grote Markt maken de tafels en stoelen van aangrenzende terrassen plaats voor een enorme steiger. Kopjes koffie worden nu geserveerd tussen ijzeren buizen, hopen sneeuw en grote planken. Onder het winkelende publiek zie je hier en daar een nieuwsgierige blik die om het hoekje van de uitgestalde spullen gluurt. Sommige mensen vragen even wat er gaat gebeuren, andere blijven net zolang hangen totdat ze het antwoord op die vraag zelf kunnen geven.

Dankzij de strakke organisatie van klusjesmannen, shapers en deelnemende snowboarders verandert het chaotische plein langzaam in een immense set-up. De taken zijn goed verdeeld en overal waar iets gesjouwd of gebouwd moet worden, schieten handen van alle kanten ten hulp, zodat alles op tijd klaar staat.

Behind the scenes
Het hart van de Rock a Rail zit verscholen achter een geheimzinnige, onopvallende deur aan de Grote Markt, waar je alleen binnenkomt als Security Steve akkoord gaat. Aan het eind van de smalle trap kom je bij de rijdersruimte, die langzaam vol loopt. Een kamer verderop zit het tijdelijke kantoor van organisatorisch brein Stichting Blanko, waar opperhoofd Marion plaats moet maken voor de camera’s en beeldschermen van Method Magazine, die de hele avond live gaan uitzenden.

Het is voor het eerst sinds het bestaan van de Rock a Rail dat er zoveel internationale aandacht en interesse is voor het event. Maar liefst 75% van de rijders komt uit het buitenland. Het is dan ook even slikken als Halldór en Eiki Helgason opeens binnen lopen, Benny Urban met Dominik Wagner op de bank de Taste doorbladert en Forest Bailey de hand schudt met Ethan Morgan. Maar de rijders van eigen bodem zijn ook spectaculair: Jesse Augustinus, Kas Lemmens, Bob van Unnik, Cees Wille, Rachida Aoulad El Haj Amar en Max de Vries maken allemaal kans om met de eerste plek naar huis te gaan. Want ook al geeft de relaxte sfeer je een andere indruk, het is uiteindelijk toch een railbattle die keihard door iemand gewonnen wil worden.

Nederlands talent is
De tribune loopt langzaam vol met enthousiaste fans die hopen een handtekening te scoren van een van de grote internationale namen. Overal zie je blije gezichten als de groep pro’s aan komt gelopen voor de signeersessie. Selfies worden geklikt en trotse ouders zetten hun kinderen met hun idolen op de foto. Ondertussen zijn de dames al aan opwarmen en inrijden. Wanneer de zon langzaam achter de hoge gebouwen verdwijnt, is de Grote Markt afgeladen vol. De muziek staan aan, de shapers checken de setup, rijders rijden warm, camera’s in de aanslag en de jury neemt plaats. ‘Everybody ready to Rock a Rail?’ Speaker Scott Penman weet een goede sfeer te bouwen. ‘Yeah!’ schreeuwt het publiek enthousiast terug.

rockarail - tekst1

Alle rijders laten zich van hun beste kant zien, zelfs wanneer de stroom voor een deel uitvalt is er geen stoppen aan. De hele avond is voor iedereen, jong en oud, snowboarder of niet, een vermakelijk spektakel.

Benieuwd naar de uitslag en de aftershred? Dit artikel is afkomstig uit Taste snowboard magazine 2014 #2. Mocht je meer reisverhalen, interviews, tip & tricks en nog veel meer willen lezen? Taste snowboard magazine 2014 #2 is los te bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen!

 van