Route: Fietsen in Brabant, dé wielerregio van Nederland
Het is maandag 6 juli wanneer we de start van de derde etappe van de Tour de France in Antwerpen bezoeken. Daarna fietsen we snel huiswaarts om de rit te volgen voor de buis. Zoals dat elk jaar gaat, flitsen er af en toe historische wielermomenten door onze koersgekke geest. Zo denken we even aan Wim van Est en Rini Wagtmans. Zullen we nog maar eens gaan fietsen in Brabant?
Tektst: YBRO Sports Writing / Foto’s: Irmo Keizer
Brabant is het fietscentrum van Nederland. Heel wat van onze landgenoten die het voortreffelijk hebben gedaan in de grootste rondekoers ter wereld hebben hier hun roots. Wim van Est bijvoorbeeld. Terwijl we zitten te staren naar een jagend peloton denken we terug aan de Tour van 1951. Zelf hebben we het nooit meegemaakt maar de geschiedenis laat ons niet los. Van Est won de twaalfde etappe van Agen naar Dax, pakte liefst negentien minuten op de leider en werd zo de eerste Nederlander ooit in le maillot jaune. We mijmeren nog verder terwijl we onze fiets al klaarzetten voor de volgende ochtend. Moeten we toch maar eens gezien hebben, dat standbeeld van IJzeren willem in de – jawel – Wim van Eststraat in Sint Willebrord. De tekst onder het beeld klinkt poëtisch, maar omschrijft ook hoe de tijd van toen was: ‘Vandaag op de kop af een halve eeuw geleden, is IJzeren Willem in een ravijn gereden. De maillot jaune droeg hij boven zijn dampende dijen – sapristie, wat kon die geweldenaar rijen. Zo werd opperste glorie tot diep malheur, verloren victorie voor een tomeloze coureur. Het land was in de greep van zijn tragische prestatie, even werd ‘t Heike de Hoofdstad der natie.’ We hadden het niet beter gekund, en dus nemen we deze kerkgemeenschap als startplaats voor ons rondje door Brabant, tussen Roosendaal en Breda. over liefde voor de fiets gesproken!
VLIEGMACHINE
Om de hoek zeggen we meteen even gedag bij een goeie ouwe bekende: Rini Wagtmans, etappewinnaar in de Tour van ’71 en ’72. De man ook die geijverd heeft voor de herdenking aan zijn goeie vriend Van Est. Daarnaast het gezicht achter de Yellow Yersey Classic. Dat is een mooie toer door de Noord-Brabantse straten, elk jaar op de tweede zaterdag van september. wat verderop in de Luienhoeksestraat – we fietsen dan al op grondgebied Sprundel – zien we wat beweging, een hand of twee vol opspringende meeuwen, kirrend van de pret. Om de hoek draaien twee paarden het hoofd, wat verderop graast een kudde schapen rustig voort. Een paar rotondes voort fietsen we op de Rijsbergseweg richting Rijsbergen. Aan de rechterkant wekt een standbeeld onze aandacht: het is een herdenking aan de eerste vluchten ‘per vliegmachine’ die van op het Nederlandse vasteland vertrokken. Een stukje N394 volgt door deze aardbeienstreek. Je zou vooraf niet zeggen dat het zo fijn fietsen kan zijn langs zo’n verbindingsweg. Maar het is wel zo!
We maken aardig wat tempo, kijken af en toe rond ons heen, maar zitten bij momenten ook met het hoofd tussen de benen. Hardrijden noemen ze dat.
Benieuwd wat deze route nog meer te bieden heeft? Dit artikel is afkomstig uit Wielrenblad Magazine 2015 #3. Mocht je dit magazine gemist hebben dan kun je deze bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen!