18-08-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Route: Salzburgerland

Binnen de Oostenrijkse toerisme-industrie wordt hard gewerkt om het stoffige ouderwetse imago voor goed van zich af te schudden. Als je met voormalig profwielrenner Rob Harmeling in Oostenrijk op pad gaat dan weet je dat je bijzondere routes voorgeschoteld krijgt. De oud-renner van TVM heeft namelijk een neus voor mooie wegen. Hetgeen we in het Salzburgerland meemaakten was echter ver boven verwachting.

Op een kleine 800 kilometer rijden van Nederland ligt de eindbestemming van onze trip, het Salzburgerland. Genoemd naar de grootste stad in de regio, Salzburg, biedt deze deelstaat van Oostenrijk ongelooflijk veel mogelijkheden om ook buiten de wintermaanden te recreëren. Het Salzburgerland telt maar liefst 6000 verschillende fiets- en mountainbikepaden. In bijna elk dorpje kun je aan een fietsdagtocht beginnen. Ook voor meerdaagse fietstochten kun je hier uitstekend terecht. Wij strijken neer in Fuschl am See. Een klein dorpje gelegen aan de Fuschlsee op twintig kilometer van Salzburg. Waar zouden we Fuschl am See van kunnen kennen? Nou, in de eerste plaats misschien van de Eddy Merckx Classic die daar al tien jaar wordt verreden? Of misschien toch van Red Bull. De steenrijke eigenaar van Red Bull Dietrich Mateschitz heeft er sinds 1984 namelijk het hoofdkantoor van het energiedrankje gevestigd. In het stadje van bijna 1500 inwoners valt het megalomane gebouw met de grote bronzen stieren meteen op als je het dorp binnenrijdt.

Saltzburg1

Mohrenwirt We verblijven de komende dagen in Hotel Mohrenwirt. Door de vele files zijn we aan de late kant, en we kunnen dan wel weer direct aan tafel aanschuiven voor een heerlijke maaltijd. De Oostenrijkse hartelijkheid laat zich direct van zijn beste kant zien.

Mohrenwirt profileert zich als een ‘fiets- en triatlon’-hotel en dat zullen we de komende dagen merken. We maken kennis met hoteleigenaar Jakob en oud-wielrenner Rob Harmeling. Deze mannen ademen wielrennen en sport. We laten er dan ook geen gras over groeien en beginnen meteen over de koersdag van morgen. De mogelijkheden zijn legio. Harmeling die de regio gaat verkennen voor zijn bedrijf Sportgeluk wil zo veel mogelijk verschillend terrein zien. Zwaar, licht, korte klimmetjes, lange beklimmingen, mooie vergezichten en de beste plekken om even tot rust te komen. Alles dient de komende dagen aan bod te komen. We kiezen voor twee routes. De eerste route voert vanuit Fuschl naar St. Gilgen langs de Wolfgangsee richting de Mondsee en via Thalgau terug naar Fuschl. Een korte, relatief vlakke rit met weidse vergezichten. Ideaal om mee te beginnen. De tweede rit staat voor overmorgen op het programma en is beduidend zwaarder: het doel is de beklimming naar de Loserhutte mee te pakken. Twee uitersten van routes die mogelijk zijn binnen een straal van 60 kilometer.

Benieuwd wat deze route nog meer te bieden heeft? Dit artikel is afkomstig uit Wielrenblad Magazine 2016 #3. binnenkort te bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen!

Hieronder kan je de Route van Salzburgerland downloaden voor jouw GPS: 

ROUTE SALZBURGERLAND

Wielrenblad_Bannertje

 van