16-09-2020 - Mountainbiken, Leesvoer

Routebouwen in Nederland met Komoot

Inmiddels hebben we in Nederland ten tijde van schrijven van dit artikel 211 vaste mountainbikeroutes. Twee-honderd-elf. Niet slecht voor een landje met net 34.000 vierkante kilometer landoppervlakte. Deze routes zijn meestal goed bewegwijzerd en tegenwoordig vind je hier veel gevarieerde of juist uitdagende routes alsook de nodige singletrails. Online zijn er recensies te vinden over alle routes, ze worden door een flinke groep vrijwilligers onderhouden en er is voor elk wat wils. Is er dan nog reden om je eigen routes te plannen? Gijs Bruinsma denkt van wel. 

Gijs Bruinsma is een routebouwer in hart en nieren. Zo is hij verantwoordelijk voor onder andere de gravelroutes van de LtD Gravel Rides, de Duchenne Heroes en Giro di Kika. En in eigen beheer organiseert hij het illustere Where The Streets Have No Name, het ultieme cross-overevenement voor gravel en mtb. Ook Gijs rijdt met regelmaat op de vaste routes die ons land rijk is, voornamelijk rondom zijn woonplaats, over de Utrechtse Heuvelrug, waar veel van de betere routes van Nederland liggen. 

Waarom zou je naast deze vaste routes je eigen routes moeten maken? Gijs vertelt hierover: ‘Het begint met een woord: avontuur. Inderdaad beschikken we over fantastische vaste routes welke goed onderhouden worden. Maar op een gegeven moment heb je die allemaal wel gezien. Begrijp me niet verkeerd, het blijft leuk om deze te rijden, maar het is niet spannend meer wanneer je exact weet welk bosje of struikje er na de bocht ligt te wachten. Wanneer je je eigen routes bouwt, en dat kan prima een combinatie van een vaste route en onbekend terrein zijn, maak je weer kennis met het onbekende.’ 

Tevens geeft Gijs aan dat als je beperkt bent tot mountainbiken in het weekend, de kans op filerijden groot is, zeker wanneer je de populairdere routes opzoekt. ‘Mountainbiken blijft maar groeien in populariteit, waardoor het steeds drukker wordt op de vaste routes. Dat is natuurlijk prachtig voor de sport, maar kan ook het ontspannen gevoel van fietsen in de natuur wegnemen wanneer je daar met tientallen tegelijk rijdt. Wanneer je zelf je route hebt bedacht, is de kans een stuk kleiner dat iemand anders ook exact die route rijdt. Zeker nu tijdens het coronavirus is het actueler dan ooit om alleen te rijden, maar ook daarna kan het gewoon heerlijk zijn om alleen of met een klein groepje op pad te gaan zonder om de haverklap andere mensen tegen te komen. Nederland is rijk aan prachtige natuur, in mijn ogen is het beter genieten wanneer je dat in rust doet.’ 

Wat ook een manier kan zijn, is om eens niet met de auto naar de vaste route te rijden en juist een mountainbikeroute naar het begin van je vaste rondje te plannen. Ofwel: pak eens de fiets om te gaan mountainbiken. ‘Door naar de route te fietsen kom je onderweg de leukste paadjes en afsnijweggetjes tegen, vaak stukjes natuur vlakbij huis waar je het bestaan niet van wist.’ Nu kan het zijn dat je rondom je woonplaats geen routes in de buurt hebt, dan zou je ook bijvoorbeeld je auto iets verder van de vaste route af kunnen parkeren en zo een stukje avontuur aan je route kunnen plakken. 

Routebouw-app 

Hoe bouw je een goede route? ‘Voor het bouwen van een route heb je een aantal zaken nodig, te weten een programma om de route daadwerkelijk te bouwen en een apparaatje om de route tijdens het rijden af te lezen. Dit laatste kan je smartphone zijn of een gps-apparaat, voor het eerste kies ik voor de routebouw-app Komoot. Dit kun je eventueel nog aanvullen met Google Streetview. Vervolgens begint het speuren bij mij allereerst met het uitzoeken of je ergens mag mountainbiken. Elk stuk natuur in Nederland kent zijn eigen wet- en regelgeving en het is zaak die te respecteren. Sites van bijvoorbeeld het Noord-Hollands Duinreservaat, het Goois Natuurreservaat of Staatsbosbeheer geven meer duidelijkheid of en wanneer je ergens mag fietsen.’ 

De volgende stappen hangen ervan af of je besluit vanuit huis een rondje te starten, of een stuk verder van je woonplaats te gaan rijden. Bij de eerste optie is het eenvoudiger, je begin- en eindpunt zijn immers al bepaald, dan hoef je enkel nog de route zelf te maken. Ga je ergens heen waar je de weg niet kent, dan is wat meer vooronderzoek wel zo slim, wil je de kans op mooie paadjes scoren verhogen. En dat is wat Komoot zo’n fijne app maakt. Je kunt hier namelijk gebruikmaken van zogeheten Highlights, secties of punten die een eerdere gebruiker heeft aangemerkt als “de moeite waard”. Dit kan van alles zijn, een mooi uitzicht, een snelle singletrail of technische sectie. Door in de app aan te vinken dat je enkel op zoek bent naar mountainbike-highlights word je niet lastiggevallen met Highlights voor bijvoorbeeld wielrenners of wandelaars, waar de app ook zeer geschikt voor is. 

‘Door op een Highlight te klikken, krijg je meer informatie en foto’s van de desbetreffende Highlight en dit is een uitstekende manier om de basis van je route te bepalen. Daarnaast kun je aangeven dat je specifiek op zoek bent naar mountainbikepaden, een andere feature waarom ik graag met Komoot werk. Het algoritme van Komoot zoekt tussen de door jou aangegeven waypoints de meest geschikte wegen en paden voor je gekozen sportdiscipline. Komoot heeft kennis van de verschillende ondergronden op de routes, zodat je er zeker van kunt zijn dat dat kronkelpad niet stiekem een geasfalteerd stuk fietspad is. Dit maakt wederom de kans op een mooie MTB-route een stuk groter.’ 

Delen van lokale kennis 

‘Je kunt het zo zien: waar Strava een app is om te laten zien “He, ik heb hier net heel hard of snel gefietst” is Komoot meer een app om te laten zien “He, ik heb hier net gefietst, moet je kijken hoe mooi het hier is”. Het is een soort sociaal netwerk voor routes waar fietsers en wandelaars over heel de wereld aan meewerken via het delen van lokale kennis. Ook wanneer je naar het buitenland gaat is dit een zeer waardevolle feature, zo kun je bijvoorbeeld locals volgen of hun favoriete routes bekijken en de gegevens gebruiken als startpunt voor je eigen routes.’ 

‘Voor mijzelf is het ook een manier van verslaglegging. Ik kan mijn gereden routes terugvinden, gemaakte foto’s onderweg uploaden en uiteraard zaken als hoogteverschillen, tijden en snelheden terugvinden.’ 

Gijs’ favoriete route in Nederland is momenteel het Let de Stigterpad, een schelpenpad dat bijna over de gehele lengte van de Utrechtse Heuvelrug voert. ‘Prachtige natuur en venijnige, scherpe bochten: perfect voor een solorit op de gravelbike.’ 

Quickstart-tips voor Komoot 

1. In de routeplanner kies je links uit een aantal mogelijkheden: daar vink je mountainbiken aan. Vervolgens kun je de confronterende conditieniveau-regelaar op de juiste stand zetten en aangeven of je van A naar B wilt rijden of liever een rondje. 

2. Nu kun je je startlocatie aangeven, door links in de balk in het menu een adres op te geven, maar je kunt ook op de map scrollen en met de linkermuisklik je start markeren. Handig wanneer er niet echt een adres bekend is. Hiermee heb je Waypoint 1 gemaakt. 

3. Nu markeer je je eindpunt, dit kan wederom door op de plaats van bestemming op de linkermuisknop te klikken of een adres in de zoekbalk in te voeren. Dit is Waypoint 2. Herhaal deze stappen wanneer je onderweg nog langs andere punten zou willen rijden. 

4. Nu heb je de basis van je route en kun je op de rode icoontjes klikken en zo Highlights aan je route toevoegen. Je kunt zoveel Highlights en eigen gekozen Waypoints toevoegen als je wilt. 

5. Tijdens het bouwen van de route in Komoot zie je waar je route uit bestaat: het aantal kilometers en hoogtemeters en welk soorten ondergronden en wegtypes je kunt verwachten. 

6. Wanneer je over de blauwe lijn scrolt, dan verschijnt er een blauw bolletje. Deze kun je naar believen ergens anders op de kaart weer loslaten om het routepunt te wijzigen, of er op klikken om de routeinformatie van dat specifieke punt af te lezen. 

7. Is je route klaar? Met een druk op de knop verstuur je hem naar de Komoot-app op je telefoon, je gps-apparaat en je fietsmaatje. 

8. Klaar voor wat avontuur? Rijden maar! 

KOMOOT

Nog geen lid van Komoot? Opgeven is heel eenvoudig:

  1. Klik hier om naar de pagina van Komoot te gaan.
  2.  Maak een account aan en volg de stappen in beeld of log in met je gegevens
  3.  In beeld zie je een balk waar je de code UPDOWN2020 in kunt vullen
  4. BONUS: Als je de code ingevuld hebt kun je één regiobundel gratis downloaden.

Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down.

 van