Alpe d’Huez

‘O, hartstikke leuk toch, een weekje een beetje ski’s testen?’ Ik hoor het je denken en het klopt, is ook hartstikke leuk, maar het is ook keihard werken en scherp zijn. Als er iets een uitdaging is elke winter dan is het wel de skitest. Er komt veel bij kijken. Om zo’n project te laten is het belangrijk een gebied uit te kiezen waar alles klopt. Je kunt niets aan het toeval overlaten. Onze werkplaats slash speeltuin deze keer? Alpe d’Huez in Frankrijk.


Het blijft een pittig stuk rijden naar de bergen vanuit Nederland. Maar gelukkig blijken Bob, Jos, Olivier en Dim (filmer) het direct zo goed met elkaar te kunnen vinden dat het geen moment stil is geweest in de bus. Ik kan ze bij aankomst in Oz-en-Oisans nauwelijks verwelkomen of de sterke verhalen en flauwe grappen vliegen al in het rond. Toch altijd fijn als een team het met elkaar blijkt te kunnen vinden. Tijd om de bus leeg te halen, ski’s te sorteren, kamers te verdelen en de crew van Chalet Beyond te ontmoeten. Het chalet waar we deze week verblijven is Gelinotte en we worden hartelijk verwelkomt door Ries en Rebecca. Gedurende de komende week zullen zij ons verwennen met de lekkerste vers gemaakte maaltijden als onderdeel van de catered service-optie die Chalet Beyond biedt. Het chalet heeft een gezellige open woonkeuken wat uitkomt op een groot terras wat uitkijkt over de vallei. Perfect voor de besprekingen en een après-biertje aan het einde van de dag. (Of eerst even de sauna en jacuzzi in?) Inmiddels zijn Sophie en Alex ook gearriveerd en is de groep compleet. Tijd voor een goede maaltijd en licht uit, morgen gaan we aan de slag. 

EEN GOEDE SKITESTER

De volgende ochtend bij het ontbijt, is het tijd voor de briefing. Iets wat ik de nieuwe teamleden Bob, Jos, Sophie en Olivier vooraf alvast duidelijk maak: je wordt niet zomaar een goede skitester, het vraag echt wat van je. Maar het resultaat maakt het toch altijd weer de moeite waard. Je leert wat er volgend seizoen in de winkel staat en wat er allemaal aan ontwikkeling in de markt is voor de rest van de wereld dit mag ervaren. Maar ook zie ik ieder jaar hoe de teamleden leren van deze week als het gaat om hun eigen (ski) kwaliteiten en vaardigheden. Zet je door als je ze niet direct in de vingers hebt? Kan je reflecteren op je eigen skiën, iets aanpassen als de ski hierom vraagt en dit vertalen naar bruikbare feedback voor de lezers? Als skitester gaat het namelijk niet alleen om wat je zelf fijn vindt. Sterker nog, ergens doe je er eigenlijk even niet zoveel toe. Wat zou die jonge freestyle-duivel vinden van deze ski? Of paps die een ski zoekt om zowel met het gezin te kunnen skiën als met zijn vrienden te kunnen poederjagen?


 

VOOR IEDER WAT WILS

Als de rugzakken zijn gevuld met lunch is het tijd om de sneeuw op te gaan zoeken. Vanuit Ozen- Oisans heb je twee opties om op de pistes van Alpe d’Huez uit te komen: vijf minuten lopen naar de skilift hier die je verbindt met het gebied van Alpe d’Huez Grand Domain Ski Area, of door het dal naar boven rijden. Gezien we alle ski’s moeten mee nemen, de liftpassen moeten ophalen en meer, wordt het vandaag naar boven rijden. Eenmaal boven rij je eigenlijk gelijk tegen de eerste skiliften aan. Het is een groot gebied met links en rechts allerlei opties. De meeste mensen kennen Alpe d’Huez waarschijnlijk vooral vanwege de jaarlijkse fietsklim die hier voor het goede doel wordt georganiseerd, maar eigenlijk is het gewoon heel simpel een ontzettend veelzijdig skigebied. En ook nog eens mooi in natuurlijke opbouw voor verschillende niveaus van haar gasten. Onderin zijn de groene en blauwe pistes met hier en daar een stukje rood. Dit zijn over het algemeen hele brede uitlopers van de steilere rode en zwarte pistes en freeride-terrein. Ben je dus nog bezig om je bochten goed onder de knie te krijgen, dan kan je goed opbouwen in moeilijkheid van de piste. Voor de snelheidsduivels onder ons betekent dit wel dat er even terug geschakeld moet worden in tempo als je eenmaal hier aankomt. We zijn immers allemaal beginners geweest en zo’n snelle Jelle die onverwachts langs je heen knalt, kan je behoorlijk laten schrikken. Voor de algemene veiligheid en plezier dus even tandje terug. Heb je wel zin in een uitdaging? No worries, er is meer dan genoeg te doen. Probeer eens de langste piste van Europe zonder te stoppen naar beneden te knallen. De Sarenne levert je zeker (lichtelijk) verzuurde bovenbenen op. En anders de Tunnel wel. Deze neemt je letterlijk een tunnel in de berg door en laat je bovenbenen vervolgens branden in het buckelveld dat zich erna voor je uitstrekt. In totaal bieden de verschillende gebieden samen 249 kilometer aan pistes.


 

BLUE BIRD HEET ONS WELKOM

Tijd voor ons om aan de slag te gaan. De ski’s worden gesorteerd en de schroevendraaiers voor het afstellen worden er bij gepakt. Om er lekker in te komen en gezien het vandaag een blue bird-dag is met perfecte piste-omstandigheden, mogen de smalle piste-latten als eerste de sneeuw op. We nemen de Troncon-gondel die ons helemaal naar boven brengt. Het uitzicht over het gebied is niet anders dan geweldig te noemen. Het terrein wat we vervolgens om ons heen zien, maakt hongerig voor een lading verse sneeuw. Het is duidelijk dat het gebied een hoop toegankelijke freeride-opties heeft. Side-note hierbij is dat het praktisch wel allemaal boven de boomgrens ligt en dus een hogere factor heeft op het gebied van lawineveiligheid. Je doet er niet verkeerd aan om te investeren in een gids gedurende je verblijf als je buiten de pistes wilt spelen. Die kan jou niet alleen de juiste afdalingen in de juiste omstandigheden laten zien, ook heb je nu de kans om door te gaan naar free ride-mekka La Grave (en te voorkomen dat je vanaf de Pic Blanc Gletsjer de verkeerde afslag neemt en met een helikopter terug gehaald moet worden naar het dorp). De Alpe d’Huez-website heeft allerlei links en tips om er voor te zorgen dat je op de juiste manier buiten de pistes kan gaan. 

PRIMA APRÈS-SKI

Wie na al het ontdekken, rond skiën en benen moe maken wel een goede hap kan gebruiken, heeft verschillende opties. Van snel even een hap om weer wat energie het lichaam in te knallen in de wat grotere restaurants tot de kleinere high end-zaken. Een aanrader is La Plage Du Neiges, of La Cabane Restaurant als de zon schijnt. Het grote terras geeft je een mooi uitzicht en de gratis te gebruiken strohoeden maken het heerlijk vertoeven. Ben je klaar voor wat meer entertainment of een feestje, dan is de legendarische La Folie Douce een must. Ga lekker zitten voor heerlijk eten gedurende de dag of maakt gebruik van het selfservicerestaurant. Klaar om te dansen? Geen zorgen, hier ben je aan het goede adres dankzij de dagelijkse dosis van dj’s en ander live entertainment. In de loop van de week ontdekken we de rest van het gebied. De twee funparken met features voor verschillende niveaus bieden een lekkere afwisselingen tussen het testen door. Even klieren en in het rond springen. Ook de ijsgrot is zeker een bezoekje waard.

Aan het einde van de dag is het tijd om terug te skiën en de resultaten te bespreken. Ik spring de auto in terwijl de rest over de piste terug gaat naar de andere kant van de berg, en ons chalet. Het interessante van de set-up van Chalet Beyond, is dat je verschillende opties hebt. Je kunt het volledige chalet afhuren, of slechts één of meerdere kamers, als of je in een klein hotel zit. Ga je voor volledig pension of toch liever buiten de deur? Het is allemaal mogelijk. Puntje van aandacht is dat niet in alle chalets internet beschikbaar is, maar hier wordt aan gewerkt.

De lucht van vers bereid eten komt ons tegemoet, maar eerst is het nog even tijd om de resultaten van de dag te bespreken. De mix van verschillende skistijlen en achtergronden maakt dat iedereen andere favoriete ski’s heeft. Interessant. Dit gevoel van waarom je een ski lekker vindt vertalen in woorden, en waarom een ander hem ook fijn zou moeten vinden, is niet voor iedereen even makkelijk. Dat geeft mij genoeg werk om goed door te vragen en te komen tot een volledig verhaal. Een bezigheid waar ik me in het zonnetje met een mooi uitzicht over de bergen, zonder problemen aan wijdt.


HET TESTTEAM OVER HET GEBIED

‘Een uitgestrekt gebied dat veel verschillende mogelijkheden heeft.’ – Dim

‘Dat je de Alpe d’Huez op kunt fietsen wisten we al, maar dat je er ook eindeloos kunt skiën ontdekte ik tijdens de testweek. Groot, divers en uitdagend skigebied dat zich graag van z’n zonnige kant laat zien.’ – Sophie

‘Groot en goed voor de kilometervreter die het ook tof vindt om in een mooie omgeving te skiën.’ – Alex

‘Goed gebied voor de familie met bizar veel mogelijkheden voor tochtjes en technische afdalingen als er een beetje verse pof ligt. Of je nou super g-bochten of vlakke paadjes wil skiën, je kan je ei kwijt ongeacht je niveau.’ – Olivier

‘Prachtig skigebied met vele mogelijkheden voor heel verschillende skiërs. Voor iedere skiër zijn hier genoeg mogelijkheden om een hele week te verblijven zonder te vervelen. Minpuntje is de lange weg omhoog als je in het dal verblijft.’ – Jos

‘Alpe d’Huez biedt zowel families als poeder- hunters en freestylers de mogelijkheid om zich een week te vermaken. Kijk verder dan het hoofddorp en doe lekker een dagtocht naar de kleinere aangesloten gebieden en geniet van een goede lunch in één van de lokale restaurantjes.’ – Ananda


Meer info

  • Website: www.alpedhueznet.com
  • 1056km rijden vanaf Utrecht.
  • Vliegen doe je op Grenoble.
  • Liftticket 1 dag volwassenen: € 52,50
  • Liftticket 6 dagen volwassenen: € 267,-

Chalet Beyond

  • www.chaletbeyond.nl
  • (Catered) chalets in Italië, Oostenrijk en Frankrijk. Vanaf € 325,- p.p.p.w. of shortski-optie woensdag – zaterdag € 195,- p.p.

Tekst: Ananda van Welij

Beeld: Ananda van Welij / Dim van der Made


 

Dit artikel is afkomstig uit White Freeski magazine 2017 #1. Mocht je meer reisverhalen, interviews, tip & tricks en nog veel meer willen lezen? White Freeski magazine 2017 #1 is los te bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen!