Bohemian Border Bash – Gravel Event

Hard geknisper onder je semi-noppenbanden, afgewisseld met af en toe een vreemd graspad of het liefst zelfs iets bossigs of zanderigs en natuurlijk een aantal kilometer asfalt om de boel mee rond te maken. Dan, na afloop dat donsjasje uit je stuurtas of frametas trekken en onder het genot van een heerlijke IPA bij een groot kampvuur nagenieten. Sterke verhalen delen met je medefietsers, vaak de meest hippe uit het spectrum; tattoos, baarden en flanellen bloesjes inbegrepen. En dat alles dan tegen de achtergrond van een of andere hippe locatie in de natuur met overal om je heen wildgeparkeerde gravelbikes, de een nog toffer dan de ander.

Bohemian Border Bash - Gravel Event

Tenminste, dat was hoe ik mij mijn laatste gravel-event herinnerde alvorens het beruchte C-virus wild om zich heen sloeg. Goed, we mochten nog fietsen. Eerst alleen, later ook wel weer met groepjes. Maar gravel-events en andersoortige fietstochten bleken een van de slachtoffers van dit vreemde virus-seizoen en ik keek samen met zovelen om mij heen al vooruit naar seizoen 2021… voor zover je in de gravelscene trouwens van seizoenen kan spreken.

Mijn scepsis bleek echter onterecht, toen medio augustus een uitnodiging voor een heus gravel-event op mijn deurmat viel. Ik moest er wel wat voor reizen, maar mijn graveljeuk nam de overhand en voor ik het wist zat ik in de auto onderweg naar Tsjechië, om de Bohemian Border Bash te rijden! Ik hoor het je denken, Tsjechië, daar ga je toch niet helemaal heen voor een graveltocht? Voor een gewone tocht waarschijnlijk niet, nee. Er is menig fietser die het al een te grote moeite vindt om in een andere provincie te fietsen, laat staan in een ander land. Maar dit event is meer dan een fietstochtje over wat gruiswegen ergens in het buitenland. Bohemian Border Bash is een meerdaags event dat op papier net zo tof moest zijn als ik in het begin beschreef, maar dan met overnachtingen en meerdere dagen fietsen. Een echt weekend weg dus!

De Bohemian Border Bash verwijst met zijn naam naar de grensstreek tussen Tsjechië en Duitsland en het nationale park in Boheems Zwitserland (dat zich dus niet in Zwitserland bevindt). Het affiche leek op voorhand al goed. In het bergachtige grensgebied groeit een van de oudste oerbossen van Europa tegen een achtergrond van kolossale zandstenen rotsen die dikwijls indrukwekkend uit de grond omhoog steken. Bezoekers van graveltochten in Nederland moeten deze tocht dan ook niet verwarren met een Strade Bianche-achtige rit, waar je met de racer misschien ook wel goed rond kan komen. Het event is echt gemaakt voor de gravelbike en is qua ondergrond vergelijkbaar met een event als de LtD GravelRaid in de Duitse Eifel.

Bohemian Border Bash - Gravel Event

De Jeugd van Tegenwoordig

De Bohemian Border Bash blijkt ter plekke ingedeeld in twee dagen fietsen. Vrijdag rijden we de opwarmer genaamd Blind Bash. In plaats van een vast uitgestippelde route, krijgen we gps-bestanden mee met elk een vreemde naam. De een maar een kilometer of zeven, de ander een stuk langer. Het idee: je laadt alle GPS bestanden in je fietscomputer en vervolgens krijg je te horen welke de eerste is. Tussen de segmenten door worden we op de mooiste plekken ontvangen door de organisator, die telkens klaarstaat met weer een andere uitdaging, prijsvraag en een biertje to go. Dan krijg je te horen wat de volgende GPS track is en zo fiets je uiteindelijk alle tracks, met een totale lengte van ongeveer 80 km. Vanwege dit onwetende component heet deze tocht de Blind Bash.

Deze eerste dag rijden we in totaal zo’n tachtig kilometer, waarbij we op rustig tempo al een goed beeld krijgen van wat ons de dag erop te wachten staat tijdens het hoofdevenement: The Bash. De volgende dag kruipen we met z’n allen al bij het krieken van de dag uit onze tentjes en de houten bungalows op het speciaal ingerichte evenemententerrein. Onder het gedreun van De Jeugd van Tegenwoordig drinken we onze Nederlandse wielerkoffie op het centrale grasveld, alvorens we na het ontbijt met onze fietsen The Bash trotseren. De tocht is met zijn 160 kilometer en bijna 3300 hoogtemeters geen eenvoudige. Al bij de start weten we dat we in het donker terug zullen keren bij het kamp.

Bohemian Border Bash - Gravel Event

Het landschap is geweldig en de uitzichten die je soms onderweg krijgt doen je verstillen. Ik kende het gebied niet, maar weet onderweg al dat ik hier zeker naar terug ga keren. Met gravelfiets welteverstaan! De ene gravelweg is nog mooier dan de andere. Zoals het echter hoort bij een goede graveltocht rijden we tussendoor ook de nodige kilometers over asfalt of juist ruige bos- en graspaden die steil de heuvels op kruipen. Ook de sfeer zit er onder de deelnemers goed in en zoals bij eigenlijk ieder goed gravel-event is iedereen al vanaf de eerste dag dikke vrienden met elkaar. Ondanks dat ik alleen naar Tsjechië afreisde, maakte ik al binnen enkele uren diverse fietsvrienden en ook vandaag fiets ik deze zware tocht niet alleen. Samen met Jon uit Amsterdam en een Duitse jongen met de alias ‘Gravel Jesus’ rijden we een prachtige dag door het nationale park. Bij de enige lekke band van de dag is er geen enkele frustratie, maar bovenal rust, genieten van het moment en leuke gesprekken met andere gravelaars die rustig langs kruipen en alle haast compleet achter zich gelaten hebben. Bij tochten als deze speelt snelheid geen grote rol.

Tsjechische Bieren

De dag vliegt ondanks het rustige tempo voorbij. Het ene mooie trailtje hebben we nog niet achter de kiezen of we zitten alweer ergens op een geweldige afdaling of op een van de twee pontjes over de Elbe die ook in deze tocht zijn opgenomen. Het laatste uur fietsen we zoals voorspeld in schemer en donker. Dit geeft de tocht een extra bijzondere lading. Er is niets mooier dan aan het einde van een dag in een prachtig landschap de zonsondergang tegemoet fietsen en daarna met enkel je lamplicht door de bossen te rijden. De gloed van het grote kampvuur en de geur van grote Tsjechische bieren en de bijpassende barbecue bereiken ons al op enkele kilometers van de finish, als we over een heuvelflank het festivalterrein als een gloeiende stip in de verte zien liggen.

Bohemian Border Bash is precies wat ik ervan verwacht had

Hard geknisper onder je semi-noppenbanden, afgewisseld met af en toe een vreemd graspad of het liefst zelfs iets bossigs of zanderigs en natuurlijk een aantal kilometer asfalt om de boel mee rond te maken. Dan, na afloop dat donsjasje uit je stuurtas of frametas trekken en onder het genot van een heerlijke IPA bij een groot kampvuur nagenieten. Sterke verhalen delen met je medefietsers, vaak de meest hippe uit het spectrum; tattoos, baarden en flanellen bloesjes inbegrepen. En dat alles dan tegen de achtergrond van een of andere hippe locatie in de natuur met overal om je heen wildgeparkeerde gravelbikes, de een nog toffer dan de ander. Bohemian Border Bash blijkt na de finish precies te zijn wat ik ervan verwacht en gehoopt had… maar dan zelfs nog een stuk beter.

Bohemian Border Bash - Gravel Event

 

Bohemian Border Bash – Gravel Event

 

Bohemian Border Bash - Gravel Event

Komoot

Nog geen lid van Komoot? Opgeven is heel eenvoudig:

  1. Klik hier om naar de pagina van Komoot te gaan.
  2.  Maak een account aan en volg de stappen in beeld of log in met je gegevens
  3.  In beeld zie je een balk waar je de code WIELRENBLAD in kunt vullen
  4. BONUS: Als je de code ingevuld hebt kun je één regiobundel gratis downloaden.

Voor meer informatie over de Bohemian Border Bash, klik hier!


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #4 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!