Brabantse fietsroute: Het mooiste van de Meierij

Tijdens het interview met Bram de Vrind beschrijft hij zijn favoriete fietsroute van ruim 80km door de hoogtepunten van het Brabantse landschap. De route loopt vanaf Den Bosch door de mooiste Brabantse natuurgebieden, zoals de Kampina en de Drunense Duinen. Meierij’s Mooiste is een fietsroute met alles erop en eraan: het bevat strak asfalt, gravel, bossen en weilanden .

Hoe heb je deze Brabantse fietsroute leren kennen?

Eigenlijk rijd ik bijna elke fietstocht wel een andere Brabantse fietsroute vanuit Den Bosch. Soms ga ik op de bonnefooi, verandering van spijs doet eten. Hoewel ik nog steeds nieuwe plekken ontdek, heb ik de meeste wegen rond Den Bosch inmiddels wel verkend. Dit zijn de mooiste!

Wat maakt dat het je favoriete fietsroute is?

Dit rondje voert door het typische cultuurlandschap van de Brabantse Meierij, met weilanden, bomenrijen, kapelletjes, kerkdorpen, zandverstuivingen en heides. De variatie aan landschappen vind ik mooi. De Brabantse fietsroute gaat bovendien over rustige landwegen zonder al te veel verkeer. Op sommige plekken, zoals landgoed Haanwijk bij Sint-Michielsgestel, lijkt de tijd te hebben stilgestaan. In juni kleuren de velden er rood dankzij bloeiende klaprozen. Het Dommeldal bij Sint-Michielsgestel en Gemonde is fraai, net als de landwegen met een afwisseling van typisch Brabantse bossen en weilanden tussen Best en Boxtel. Daarna volgen de mooie natuurgebieden van deze fietsroute: Kampina en Drunense Duinen met zandverstuivingen en heides. Mooier wordt fietsen niet in Brabant.

Wat is het ‘hoogtepunt’ van het Brabantse rondje?

Hoogtepunt van deze Brabantse fietsroute is de gravelstrook dwars door de Kampina. Hoewel ik al jaren door Den Bosch en omstreken fiets, heb ik deze fietsstrook pas dit jaar ontdekt. Je kunt hem op de mtb of gravelbike rijden, maar in dit rondje doe ik ‘m altijd op de racefiets. In de strook zitten een paar bochten waar je stuurmanskunsten op de proef worden gesteld (als je hem op de racefiets rijdt). Kortom: 3 kilometer lang plezier op het knisperende gravel.

Brabantse fietsroute Meierij's Mooiste

Wat is de beste tijd van de dag om deze Brabantse fietsroute te rijden?

Deze Brabantse fietsroute vanuit mijn woonplaats Den Bosch probeer ik zoveel mogelijk doordeweeks of ’s avonds in het weekend te fietsen. Op de Kampina kan het in het weekend druk zijn.

Heb je de afgelopen tijd een bijzondere ervaring of herinnering opgedaan tijdens het solo rijden van de fietsroute?

Op de gravelstrook van mijn favorite Brabantse fietsroute werd ik laatst opgehouden door een oudere man op een scootmobiel. Hij was kennelijk ook slechthorend, want hij reageerde niet mijn op fietsbel. Inhalen lastig, omdat ik op mijn racefiets niet zo makkelijk door het losse zand kon. Ik heb een paar minuten achter de scootmobiel zitten bellen en roepen zonder dat de beste man het door had!

Deze Brabantse fietsroute van Bram de Vrind vanuit Den Bosch door het veelzijdige landschap kan worden gevonden op onze Komoot pagina.

Tekst en foto’s: Bram de Vrind

Komoot

Nog geen lid van Komoot? Opgeven is heel eenvoudig:

  1. Klik hier om naar de pagina van Komoot te gaan.
  2.  Maak een account aan en volg de stappen in beeld of log in met je gegevens
  3.  In beeld zie je een balk waar je de code WIELRENBLAD2020 in kunt vullen
  4. BONUS: Als je de code ingevuld hebt kun je één regiobundel gratis downloaden.


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #2 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!