Cali

‘The fool wanders, a wise man travels’, merkte ene Thomas Fuller op ergens in de 17de eeuw. Geen idee wie de man verder is en wat hij nog meer te melden had, maar hij heeft een punt. Reizen is een verrijking van je bestaan, je leert andere culturen kennen, je ontmoet interessant volk en maakt nog eens wat mee. Voor een surfer, en zeker een die opgroeit in Nederland, is reizen synoniem voor goede surf scoren. Wie de Noordzee als dagelijkse kost heeft, vindt altijd wel een spot die meer te bieden heeft dan zijn homebreak. Pointbreaks, holle beachbreak zuigers, mellow peelers, in je zwembroek of juist fully hooded, wie erop uit trekt vindt wat hij zoekt.

6|SURF vroeg een aantal ervaren reizigers naar hun favoriete bestemming. Inpakken en wegwezen!

Voor mijn werk kom ik tegenwoordig zo nu en dan in Ventura, California waar het hoofdkantoor van Patagonia gevestigd is. Als je California zou samenvatten dan kom je uit op: ‘amazing’, ‘burrito’, ‘fish taco’ en rechtse golven. Rincon, Malibu, Steamer Lane en San Clemente zijn de bekendste fata morgana’s. Nou ben ik niet zo’n fan van rechtse golven, maar dat terzijde.

San Clemente is vooral bekend van de CT-spot Trestles, maar San Onofre is een spot die menig longboarder boven op z’n lijstje zou moeten zetten. Een gigantisch parkeerterrein waar je je de hele dag kan vermaken met surfen, zwemmen en ouwehoeren, om de dag te eindigen met een biertje en een fikkie en een geweldige zondondergang. Na een dag op de parkeerplaats van San Onofre krijg je een beetje het gevoel hoe California in de hippie tijd moet zijn geweest.

San Clemente is voor shortboarders een must go met Trestles als hoofdattractie. Na een wereldberoemde wandeling wordt je begroet door een ‘Trump don’t surf’ mural onder een viaduct. Het sfeertje op Trestles is wonder boven wonder redelijk mellow, daar kunnen we in Wijk of Scheveningen nog wat van leren. Perfecte rechtse met verschillende peaks rollen binnen als je geluk hebt. De mainpeak waar de CT wordt gehouden is flink competitief dus daar moet je zeker niet gaan liggen met je NSP-tje. Maar wat je niveau ook is, op de left-overs of de andere peaks kan je je lol op.

In Ventura zelf, om de hoek bij het Patagonia kantoor, ligt Mainpoint, een hele mellow rechte pointbreak die als je geluk hebt super lang kan lopen. Om en rond Ventura stikt het sowieso van de points en beachbreaks waar je je lol op kan, zowel op een shortboard als longboard. Rincon ligt iets meer in het Noorden en op een goede dag sta je rustig een uur te kwijlen van de rechtse lijnen die achter elkaar perfect binnen rollen op deze point.

Een goede werkdag tu en naar het noorden kom je uiteindelijk in Santa Cruz aan. Samen met Huntington in Zuid-California vecht het Noord- Californische Santa Cruz al jaren om de titel Surf Capital. Dit typische Amerikaanse getouwtrek komt omdat beide spots een belangrijk onderdeel hebben gehad in de Californische surfgeschiedenis en beide hun eigen verhaal hebben. Op Steamer Lane houdt een muur van kelp de great whites die daar zwemmen weg en surf je ‘veilig’ een geweldige rechtse point met de meeste mellow crowd die je je kan voorstellen.

Voor mij persoonlijk geldt: hoe noordelijker in California, hoe beter. Uitgestrekte natuur, geweldige nationale parken en wereldclass surfbreaks op een paar uur rijden van geweldige snowboard en mountainbike gebieden als Big Bear, Mammoth en Lake Tahoe. Hier voel je nog echt dat wij mensen gewoon maar onderdeel van de natuur zijn. En de attitude bevalt me ook goed. In Nederland gaat bij veel mensen vaak het vuur wel een beetje uit de ogen als ze de 30 passeren en moet het allemaal een beetje meer normaal. In California lijkt iedereen wat meer hun ‘inner child’ te omarmen en is buitenspelen veel meer een geaccepteerd onderdeel van iedere dag.

Jelle Mul // Europees marketingmanager bij Patagonia