Cantabrië – Noord-Spanje

‘The fool wanders, a wise man travels’, merkte ene Thomas Fuller op ergens in de 17de eeuw. Geen idee wie de man verder is en wat hij nog meer te melden had, maar hij heeft een punt. Reizen is een verrijking van je bestaan, je leert andere culturen kennen, je ontmoet interessant volk en maakt nog eens wat mee. Voor een surfer, en zeker een die opgroeit in Nederland, is reizen synoniem voor goede surf scoren. Wie de Noordzee als dagelijkse kost heeft, vindt altijd wel een spot die meer te bieden heeft dan zijn homebreak. Pointbreaks, holle beachbreak zuigers, mellow peelers, in je zwembroek of juist fully hooded, wie erop uit trekt vindt wat hij zoekt.

6|SURF vroeg een aantal ervaren reizigers naar hun favoriete bestemming. Inpakken en wegwezen!

Van alle plekken op aarde die ik heb mogen bezoeken, en dat is ondertussen geen bescheiden lijstje meer, kan echt (maar dan ook echt) niets op tegen het uitzicht vanuit de line-up op een zekere plek in Cantabrië, Noord-Spanje. Het is dezelfde en eerste aanblik die de Europese scheepvaarders uit de 16e eeuw hadden bij terugkomst vanuit Smerika voordat ze aanmeerden in een van de havens in de golf van Biskaje. Na maanden varen op zee, was het eerste dat ze aanschouwden de ‘Picos de Europa’, ofwel de pieken van Europa.

Om het wat beeldender te maken; vanuit de line-up zie je een prachtig breed strand, gevolgd door groene heuvels met hier en

daar wat koeien, een middeleeuws kasteel en vlak daarachter puntige bergen met een dikke laag sneeuw erop. Een sprookjesachtig en onbetaalbaar uitzicht. En voor mij een inmiddels vertrouwd uitzicht die ik niet meer weg kan denken uit mijn alledaagse leven.

Als kind ‘kende’ ik Spanje alleen van de vakantie- foto’s en verhalen van mijn familie en om eerlijk te zijn was mijn beeld van Spanje (lees: Benidorm en Alicante) verre van positief. Ik dacht al snel aan hoge flats aan zee, veel drukte en een hoog zonnebedjes- gehalte. Dat veranderde wel toen ik tijdens een

campertrip langs de gehele kust van Europa op de idyllische stranden van Cantabrië en de rest van Noord Spanje stuitte. Het noorden van Spanje is letterlijk en figuurlijk de ‘opposite’ van de Costa Brava. Na mijn eerste bezoek aan Cantabrië liet ik een dikke markering in de Stormriders Guide achter, een onmiddellijke grote liefde voor de noordkust van Spanje én het plan om hier Single Fin – Surf Travel van start te laten gaan.

Niet alleen het adembenemende uitzicht, maar ei- genlijk alles viel zo’n beetje samen op deze plek. De surf is fantastisch en specifiek voor longboarden biedt deze kust talloze opties met mellow, lange peelers. Met grote winterdepressies, kleine zomerswells en alles wat er tussenin zit, kun je hier altijd wel uit de voeten. Ook voor mensen die het Franse Hossegor nog net even iets te hoog gegrepen vinden, zullen hier scoren. En als het dus wel echt een keer flat is op een warme dag in augustus, is het zeer de moeite waard om hier gewoon rustig eens de omgeving te verkennen.

Je komt erachter dat er ook plekken binnen Europa zijn die nog niet met de tijd mee gaan, of althans heel langzaam. Cantabrië was en is nog steeds de pro- vincie van pelgrims, zeevaarders, boeren en (buiten het seizoen) een handjevol surfers. Allemaal even hartelijk, integer en geduldig. Verwacht hier geen hippe ko etentjes, snelle Wi-Fi of Thaise a aal. Cantabrië heeft zijn charme behouden en ik hoop dat dit in de toekomst zo zal blijven.

Inmiddels voelt Noord-Spanje als mijn tweede thuis en ben ik hier, naast Nederland, vaker te vinden dan welke andere spot. Mijn skills in het longboarden zijn in de afgelopen jaren enorm vooruitgegaan, mede dankzij de consistentie van de golven en het feit dat ik veel met lokale surfer Rubén Fuente train. Sinds 2014 host ik op deze plek veruit de meeste trips die ik met Single Fin organiseer, uiteraard hand in hand met de identi- teit van de regio; kleinschalig, intiem, puur en in nauwe samenwerking met de locals.

Nienke Duinmeijer // Single Fin – Surf Travel