Cymru

‘The fool wanders, a wise man travels’, merkte ene Thomas Fuller op ergens in de 17de eeuw. Geen idee wie de man verder is en wat hij nog meer te melden had, maar hij heeft een punt. Reizen is een verrijking van je bestaan, je leert andere culturen kennen, je ontmoet interessant volk en maakt nog eens wat mee. Voor een surfer, en zeker een die opgroeit in Nederland, is reizen synoniem voor goede surf scoren. Wie de Noordzee als dagelijkse kost heeft, vindt altijd wel een spot die meer te bieden heeft dan zijn homebreak. Pointbreaks, holle beachbreak zuigers, mellow peelers, in je zwembroek of juist fully hooded, wie erop uit trekt vindt wat hij zoekt.

6|SURF vroeg een aantal ervaren reizigers naar hun favoriete bestemming. Inpakken en wegwezen!

Het is kwart over vijf, ik wrijf de slaap uit mijn ogen terwijl ik de voorruit droog probeer te stomen. Ik heb slecht geslapen door de wind die de hele nacht tegen onze caravan heeft gebeukt. Ik vlieg nog half slapend door bochten van een radius die in Nederland ongekend zijn. Het heuvelachtige landschap hier laat nou eenmaal niet anders toe. Ik bel mijn vriend Zac (handsfree) die ik om kwart over vijf op zou pikken en vertel hem dat ik nu bij llanfairpwllgwyngyll in Cymru ben en dus over tien minuten bij hem voor de deur sta.

Cymru 2

Langzaam begint het eerste licht over de bergtoppen achter ons te kruipen. We wurmen ons in onze 5/4 hooded, schoentjes en gloves. Het is doodstil en er staat geen zuchtje wind. Terwijl we tussen struiken door het gladde leipad af tippelen voel ik mijn enthousiasme ophopen. Zac had me verzekerd dat het zou gaan werken met deze forecast. In de verte hoor ik het gebeuk van swell op de rotswand die op deze spot voor prachtige refracties zorgt. Achter me klinkt een kreet van opwinding. Zac sprint me lachend voorbij en roept “I told you it would be pumping!” We surfen de hele ochtend met zijn tweeën (drie als je de zeehond die ons halverwege de sessie kwam begroeten mee rekent). Wales is niet de eerste bestemming die me te binnen schiet als iemand me vraagt “waar heb je tot nu toe de beste golven gesurft?” Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat Wales geen wereldklasse golven kan produceren. Het swell-raam hier is enorm klein, waardoor sommige spots ondanks een prachtige opzet maar een of tweemaal per jaar breken. De lokale grap hier heeft wel wat weg van de onze: “let’s blow up Ireland!” De beste periode met de meeste kans op swell is van oktober tot mei. Deze swell gaat vaak wel gepaard met ongekende windsnelheden. Gelukkig heeft Wales veel headlands en baaien zodat het altijd wel ergens offshore of beschut is.

De welgemeende vriendelijkheid van de lokale surfers in Wales is gelijk aan de hoeveelheid schapen hier (dus enorm). De taal die de locals met elkaar inhetwaterspreken,dievooreensurferopvisite overigens zonder uitzondering onverstaanbaar is, geeft je het gevoel dat je naar een Lord of the Rings soundtrack luistert. En dat terwijl ze je evengoed lachend in perfect Engels toe joelen om voor de volgende golf te gaan. Als de spots hier werken is er van schaarste geen sprake, de golven kunnen beter zijn dan in Frankrijk en de grootste crowd die ik hier gezien heb bestond uit veertien mensen waarvan er twee op soft tops op de inside aan het oefenen waren.

Zodra de swell hier uitdooft is iedereen weer gewoon boer, leraar, hovenier, grafisch ontwerper of verpleegster. Ze genieten dan van het wandelen, klimmen of fietsen in de prachtige omgeving en lijken het surfen totaal te vergeten. Behalve natuurlijk bij Surf Snowdonia daar is het iedere dag pumping!

Rick Vlek // Instructeur Surf Snowdonia