Trail: De Koningstrail

Aan de rand van de Dolomieten ligt een 2275 meter hoge berg, Kronplatz. Deze berg staat voornamelijk bekend als wintersportgebied. Bij het aanleggen van de pistes heeft bovenop de berg veel bosgebied moeten wijken voor kale vlaktes. De gladde top doet me denken aan het hoofd van een monnik. Op het eerste gezicht wat onaantrekkelijk, maar elk nadeel heeft een voordeel: je kan de berg van alle kanten afdalen en voldoende verborgen trails in de lager liggende laag met bomen ontdekken. We delen een van onze toppers met jullie.

Omdat we niet heel veel tijd hebben en we toch maximaal willen genieten van dit gebied maken we gebruik van een pick-up, geregeld door de hoteleigenaar. We verlaten San Vigilio en rijden richting een van de vele gondels, die ons naar de top van Kronplatz brengt. Het gebied telt meer dan dertig liften, hiervan zijn er in de zomermaanden maar vier geopend, met aangepaste openingstijden. Als je beschikt over voldoende tijd, dan kun je prima op je bike naar de lift.

Koningstrail - trail

We nemen de lift met de naam Ruis, die ons vanaf onze kant in één keer naar de top brengt. Een liftkaartje, inclusief vervoer voor je bike kost 10,50 euro. Hou er rekening mee dat de lift in het zomerseizoen op maandag en zaterdag gesloten is, uitgezonderd augustus. Boven aangekomen rijden we over een kam met een mooi uitzicht over de Pusteria-vallei. Deze grenst aan het natuurpark Fanes-Sennes-Braies en de Dolomieten. Vanuit de lift zagen we al een paar mooie kronkelende lijntjes het bos in gaan richting het dal. Om een beetje in te komen pakken we deze niet al te moeilijke trail, die ons uiteindelijk terugbrengt naar dezelfde lift. Kleine drops en een paar lekkere bochten zorgen ervoor dat we lekker op gang komen. Dit smaakt naar meer. Nadat we weer boven zijn aangekomen en bij de ‘après-ski bar’ een cappuccino hebben gedronken kan het echte werk beginnen.

KRONPLATZ - Koningstrail mountainbike

Een steile technische afdaling, met veel stenen en korte switchbacks aan de noordzijde van de berg, stelt ons op de proef. Jorik, de jongste van ons gezelschap, durft het aan om als eerste naar beneden te gaan, gevolgd door Mikel. Ik heb de minste ervaring, maar heb het voordeel dat ik de foto’s maak en zo nog even goed kan kijken waar de moeilijkste obstakels zich bevinden.

Na deze afdaling kunnen we gelukkig wat meer snelheid maken en voor we het doorhebben zitten we alweer in een bosrijke omgeving. De paden veranderen van rotsachtig in een mix van stenen, wortels, zand en oude dennennaalden. Een erg gevarieerde ondergrond met veel grip en voldoende uitdagende obstakels.

Koningstrail up Down

Voor niets gaat de zon op. Na deze lekkere afdaling in Kronplatz moeten we toch weer zo’n twintig minuutjes klimmen om het volgende topje te bereiken. Het is een pittig stuk met veel wortels en steile hellingen. Zo steil dat we sommige stukken zelfs moeten lopen. Uitgeput komen we boven. Tijd voor de lunch. Omdat we onderweg geen restaurants of andere mogelijkheden hebben om eten te kopen heeft de gids ons geadviseerd een lunchpakket mee te nemen. Zonder al te veel woorden verorberen we de overblijfselen van het ontbijt.

Met nieuwe energie duiken we de volgende trail in. We kruisen glooiende open velden die worden afgewisseld met bospaden, waarbij we rakelings langs en over wortels vliegen. Jorik houdt het tempo hoog een gooit hem lekker in de bocht. Maar wij zijn niet van plan de achtervolging op te geven. We zijn erg aan elkaar gewaagd en kunnen daarom de koppositie afwisselen zonder constant in de ankers te moeten gaan. Dit zijn het soort flowy singletracks waar je ‘s nachts van droomt.

Het pad eindigt plotseling in een weiland. Even weten we niet zeker of we teleurgesteld zijn dat het al over is of dat we gewoon tijd nodig hebben om het tot ons door te laten dringen. Langzaam trappen we over een breed graspad naar boven om zo via weilanden en over gravelpaden richting het dorp terug te keren. Omdat je over privé weilanden fietst, is het belangrijk dat je je aan een paar regels houdt. Hekken moeten altijd gesloten worden in verband met vee en fiets niet in het gras maar over de paden, om zo weinig mogelijk sporen achter te laten. Voordat we ons nog even als maniakken over het grind en een paar slingerende asfaltwegen naar beneden storten, genieten we nog even van het uitzicht over het dorp met daarachter de reusachtige Dolomieten. 11. In het hotel kijken we terug op een geslaagde dag en omringd door de luxe inrichting voelen we ons in no-time koning. Vanaf de top van de Kronplatz zijn er nog talrijke trails te ontdekken, maar alles wat wij hier gezien hebben verdient wat ons betreft een kroon.