De magie van het onvoorspelbare

Je kan een trip tot in de puntjes hebben uitgedacht. En dan gebeurt wat je in nooit zou verwachten: een wereldwijde pandemie. Maar, in het midden van een crisis, kun je onverwacht toch magie beleven.

We stapten aan boord van de Action Cruise op het eiland Grenada in het oosten van het Caribisch gebied. Negen dagen zeilen op een catamaran met maar één doel: kiten op de meest pittoreske spots voorstelbaar. De cruise kon niet anders dan een succes worden met de vrolijke Italiaanse Federico als kapitein, en vermakelijke Franse masterchef Jordane. We waren in totaal een groepje van zes, klaar om het avontuur met elkaar aan te gaan. Van de Port van Grenada begonnen we aan de zeiltocht naar de Grenadines, een waar kitesurfparadijs.

GRENADA

De Action Cruise was tot in perfectie gepland om er zeker van te zijn dat we alle beste spots zouden bezoeken, maar een verandering van de oorspronkelijke planning leek van dag 1 al onvermijdelijk. Halverwege onze reis naar de Grenadines passeerden we een zandspit op een onbewoond eilandje. We zouden eigenlijk de hele eerste dag zeilen maar werden door de wind naar het eilandje getrokken en bereidden ons voor op een eerste Caribische sessie. Zelf ben ik opgegroeid op het eiland Aruba, niet heel ver van waar we ons op dat moment bevonden, en ik ben pas een paar geleden terug naar Nederland verhuisd. Die eerste duik in het warme water zodra ik mijn kite had opgegooid voelde dan ook als thuiskomen.

“Van dansen op de boot tot dineren met verse lobster en je voeten in het zand. Deze trip had het allemaal. ”

De avonden

De avonden aan boord van de Action Cruise waren geweldig. Moe en voldaan na een lange dag op het water, het warme briesje die door je haren waait, en chef Jordane die elke avond weer een overheerlijke maaltijd wist voor te bereiden in de kleine keuken. Van dansen op de boot tot dineren met verse lobster en je voeten in het zand. Deze trip had het allemaal. Lachend en kletsend de avond door en uiteindelijk door het schommelen van de boot in slaap vallen.

De volgende paar dagen volgden we de wind van spot naar spot. Het originele plan was op dat moment lang vergeten en we maakten spontane nieuwe plannen die we met een stift uitschreven op het keukenraam. We hadden alle nieuwe North Kiteboarding-spullen aan boord dus wat de condities ons ook brachten, we konden het water op. Foilen door het eindeloze turquoise water tussen de pijlstaartroggen en schildpadden in de Tobago Cays, freestylen in het vlakke water rond Frigate Island, en het vinden van de meest paradijselijke quarantainelocatie op Umbrella Island. Een mini eilandje, een rieten cabana, en mijn kites, wat heb je nog meer nodig in het leven?

De wereldwijde crisis was toen echt aanstaande, met de eerste landen die de lockdown ingingen. We hielden het nieuws dagelijks in de gaten en het was onvoorstelbaar hoe wij nog steeds vrij tussen de eilanden zeilden, terwijl de wereld om ons heen leek in te storten. We voelden ons er ver van verwijderd, maar wisten ook dat wij er binnenkort ook midden in zouden zitten. We waren zes mensen met zes verschillende nationaliteiten, die allemaal hun weg naar huis moesten vinden.

Lockdown

In deze tijd van onduidelijkheid maakten we het beste van de situatie. We zorgden dat we het nieuws in de gaten hielden terwijl we tegelijkertijd volop genoten van de Caribische sessies. Ik begon de omgeving vanuit een ander perspectief te bekijken. Als pro kiteboarder zie ik het vaak als bijzonder dat ik de hele wereld mag rondreizen. Waarbij ik de mooiste plekken kan bewonderen, al wordt het soms ook bijna normaal. Zodra iets geen gegeven meer is, wordt het vaak weer meer gewaardeerd. Op dat moment voelde de vrijheid om te kiten en rond te zeilen op een catamaran aan de andere kant van de wereld als onbeschrijflijk speciaal.

Als er ook nog maar een fractie van ons originele plan stond dan was die nu echt weggevaagd toen we hoorden dat de eilanden de grenzen gingen sluiten. Een voor een gingen de eilanden in het Caribisch gebied op slot. Opeens was die vrijheid weg. Net op tijd voordat de grens van Grenada dicht ging, voeren we de haven van het bijbehorende eiland Carriacou binnen. De douane doorstaan was niet makkelijk, met een medische check een een hoop papierwerk. Op dat moment was een een wereldwijd tekort aan gezichtsmaskers, maar toch wisten wij die in een piepkleine supermarkt te vinden.

Zodra we het land officieel en veilig binnen waren, eerder dan we hadden gepland, gingen we door met het eerstvolgende beste plan – het scouten van de volgende kitespot! We eindigden de trip, de complete negen dagen, met de meest perfecte sunset- en sunrise-sessie, waarna we terug zeilden naar Grenada om de realiteit weer in te duiken, net op tijd.

GRENADA

Eindelijk thuis

Vanwege de situatie was mijn vlucht terug naar Nederland gecancelled (aangezien die via Amerika vloog), dus moest ik een nieuwe manier naar huis zien te vinden. Repatriëring zat er helaas niet in, dus moest ik op zoek naar een andere mogelijkheid. Mijn eerste gedachte was om naar Aruba te vliegen, mijn oorspronkelijke thuis en de locatie van mijn ouders, maar tegen die tijd waren de grenzen daar al dicht en was ik ondertussen sinds drie maanden geen officiële resident meer. Ik dacht er zelfs aan om in de Grenadines te blijven, aangezien me dat geen slechte lockdown-locatie leek. Maar hoelang zou het duren?

Terugblikkend ben ik blij met de beslissing dat niet te doen, want we weten achteraf allemaal hoe lang alles heeft geduurd. Uiteindelijk vond ik een weg terug naar Nederland. Drie vluchten, volgepakt met naar huis kerende passagiers, een virus zo besmettelijk, maar zo onzichtbaar, airports die griezelig stil waren, en de constante onzekerheid of de volgende vlucht wel op zou stijgen of ook gecancelled zou worden. Het was een heftige en emotionele rit, maar uiteindelijk landde ik veilig en wel op Schiphol, waar mijn oom en tante van een afstandje de autosleutels mijn kant op gooiden. Ik was thuis en kon ik me bij de rest van de wereld in lockdown aansluiten.

Onvergetelijke trip

Je kunt een trip tot in de puntjes hebben gepland en voorbereid, en het zal waarschijnlijk een prachtige trip worden. Maar het zijn de onverwachtse gebeurtenissen en spontane veranderingen die de belevenis echt compleet maken. Tijdens deze onvergetelijke trip kreeg mijn liefde voor het kitesurfen een boost, mijn blik op de luxe van het reizen kreeg een nieuw perspectief, en hechte banden werden gecreëerd door het samen doorstaan van een onvoorspelbare situatie. Ontzettend bedankt aan de Action Cruise, het was een trip die ik nooit zal vergeten.

Tekst Annabel van Westerop Beeld Federico – The Action Cruise


Dit artikel ‘De magie van het onvoorspelbare’ komt uit Access #4 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!