Route: Zwitserland

Waarom zou je een fietsroute rijden waarbij je aan het einde weer via dezelfde weg terug moet? Patrick Seabase, een wielrenner die van extreme uitdagingen houdt, zegt: “Precies daarom.” De doodlopende stukken zijn in Zwitserland tot op heden onontdekt gebleven door wielrenners en dat is geheel onterecht. “Wat je op deze stukken te wachten staat, overtreft zelfs je stoutste verbeelding,” zegt Seabase. Doodlopende stukken zijn misschien niet de aangenaamste routes, maar wanneer je ze fietst, zal je zien dat ze meer dan de moeite lonen.

Steil bergopwaarts met Patrick Seabase.
Foto’s: Maurice Haas

Tekst: Roberta Fischli

Le Châble – Barrage de Mauvoisin.

De klim van Le Châble tot de Barrage de Mauvoisin is een ruw stuk met veel bochten en het is ook behoorlijk steil – en lange tijd heb je geen zicht op wat je nog te wachten staat. Pas helemaal op het einde zie je de op een na hoogste stuwmuur van Zwitserland. “De weg naar de Barrage de Mauvoisin is net een ongeslepen diamant: ruw, wild, prikkelend en adembenemend mooi.” aldus Seabase.

Bignasco – Lago del Narèt.

De fietstocht van het dorp Bignasco met slechts 300 inwoners naar de oorsprong van het Maggia vergt al je krachten, maar het spectaculaire uitzicht maakt alles goed. De route loopt doorheen een dicht sparrenbos en voorbij het Lago del Sambuco tot aan het Lago del Narèt op 2310 meter boven de zeespiegel. “Hier lijkt het wel alsof je kennis maakt met de Zwitserse geest in zijn puurste vorm.”

Thusis – Juf-Avers.

De route van Thusis naar Juf-Avers heeft veel weg van een veeleisende tijdreis. Nadat je het drukke verkeer rondom de Viamala-kloof achter je hebt gelaten, wacht je een lange en steile beklimming tot in Juf-Avers, de hoogstgelegen nederzetting van Zwitserland die permanent bewoond is. Juf-Avers ligt op 2126 m boven de zeespiegel.

Grindelwald – Männlichen.

De doodlopende straat die van Grindelwald naar Männlichen, gelegen op 2229 m boven de zeespiegel, loopt, vergt al je krachten, is smal en er is nergens een mogelijkheid om even op adem te komen. Maar aan het eindpunt wacht je een adembenemend zicht over de Eiger, de Mönch en de Jungfrau. “De hele beklimming herinnert je eraan hoe klein wij mensen zijn.”

Innertkirchen – Engstlenalp.

De 14 kilometers van Innertkirchen naar de Engstlenalp zijn een aaneenschakeling van gevarieerde stukken parcours: je fietst doorheen dicht bosgebied en doorheen het Gental, een van de meest verafgelegen dalen van Centraal-Zwitserland. Na een taai stuk aan het einde ben je boven naam, op 1835 m boven de zeespiegel, en reikt je blik tot aan de Titlis.

Voor meer informatie kun je terecht op myswitzerland.com. Voor meer Wielrenblad nieuws volg je ons op Facebook en met een abonnement op Wielrenblad mis je natuurlijk nooit meer iets en ontvang je de mooie bladen thuis op de mat!